search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:55
MENU CLOSE

Λούις Ντίας: Από τις αλάνες της Κολομβίας, στα σαλόνια του Champions League (Videos/Photos)

27.05.2022 13:29
podosfairistis new

Ο πατέρας του Λούις Ντίας δείχνει τους δημοσιογράφους την αλάνα, κοντά στο σπίτι του, όπου ο γιος του κλώτσησε για πρώτη φορά μια μπάλα. Αυτή η αλάνα ήταν το σχολείο του, λέει και δεν κρύβει την περηφάνια του που ο μικρός έχει γίνει τώρα μεγάλος και τρανός ποδοσφαιριστής.

Το πατρικό σπίτι του Λούις Ντίας-Μπρίτο βρίσκεται στο τέλος ενός χωματόδρομου σε μια μεγάλη κωμόπολη ανθρακωρύχων, στη βορειοδυτική Κολομβία. Αλλά μοιάζει να είναι μόλις «μια πετριά δρόμος» από το στάδιο Άνφιλντ, όπου το αγαπημένο παιδί της πόλης κάνει καριέρα. Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι στην πόλη Μπαράνχας είναι οπαδοί της Λίβερπουλ, αφού ο 25χρονος Λούις είναι το δικό τους παιδί.

Το Σάββατο ο Λούις Ντίας θα έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι που κανένας άλλος κολομβιανός ποδοσφαιριστής δεν το έχει καταφέρει: να παίξει σε τελικό του Champions League. Η Λίβερπουλ του Ντίας αντιμετωπίζει την Ρεάλ στο Σταντ ντε Φρανς, σε έναν τελικό πολλών αστέρων. Κι ανάμεσά τους το παιδί από τις αλάνες της Κολομβίας.

Το πατρικό σπίτι του Λούις Ντίας είναι γεμάτο με φωτογραφίες του ποδοσφαιριστή. Σε έναν εξωτερικό τοίχο έχει γίνει ένα τεράστιο γκράφιτι με την εικόνα του παίκτη, που φοράει την φανέλα της εθνικής ομάδας της Κολομβίας.

Η Οδύσσεια του Λούις Ντίας

Για να φτάσει όμως στην ποδοσφαιρική κορυφή ο Λούις Ντίας πέρασε μια Οδύσσεια.
Η ποδοσφαιρική Οδύσσεια του 25χρονου άρχισε στην τοπική ομάδα Cluballer FC, από την οποία μετακινήθηκε στην Atletico Junior, μέχρι που πέρασε στην άλλη άκρη παίρνοντας μεταγραφή στην πορτογαλική Porto FC, απ΄ όπου έκανε το μεγάλο άλμα της καριέρας του για την Liverpool FC.

Το διαβατήριό του σε όλη αυτή τη διαδρομή είναι η εκπληκτική ικανότητά του να ελέγχει την μπάλα καθώς κινείται στα άκρα του γηπέδου. Η τεχνική του και η οξυδέρκειά του στο γήπεδο τον έχουν κάνει απειλή για κάθε τερματοφύλακα, αλλά και αγαπημένο συμπαίκτη για τους «εκτελεστές» της αγγλικής ομάδας, αφού όσο καλά τελειώνει τις φάσεις, άλλο τόσο αποτελεσματικές είναι οι πάσες του.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε η οικογένειά του, ούτε ολόκληρη η κοινότητα, έχουμε αντιληφθεί πόσο γρήγορα μεγάλωσε», λέει ο Ρόμπερτ Φερνάντες, που ήταν ένας από τους πρώτους προπονητές του Λούις Ντίας.

Το Σάββατο όλοι στην πόλη Μπαράνχας θα είναι στο πόδι. Θα φορούν κόκκινα μπλουζάκια, στο χρώμα της Λίβερπουλ και θα ζητωκραυγάζουν κάθε φορά που το δικό τους παιδί θα ακουμπάει την μπάλα.

Όλοι θα έχουν να πουν μια ιστορία για τον Λούις. Κάποιοι θυμούνται τι έκανε στην αλάνα, άλλοι θα πουν πως σε ένα ματς έβαλε 17 γκολ και μάλιστα με αντίπαλο την ομάδα από την γειτονική πόλη. Τα πιτσιρίκια εκεί είχαν ως ίνδαλμα τον Μέσι ή τον Ροναλντίνιο. Τώρα βλέπουν τον Λούις Ντίας σαν… θεό της μπάλας.

Ο πρώτος προπονητής του Λούις ήταν ο πατέρας του, Λούις Μανουέλ. Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής ο ίδιος, έκανε τον προπονητή στην ομάδα των ανθρακωρύχων της περιοχής, πάντα έπαιρνε στο γήπεδο τον γιό του. Του έλεγε τα μυστικά του γηπέδου.

Ο Λούις Μανουέλ έβγαλε τρεις γιους ποδοσφαιριστές. Τον Λούις που κάνει πρωταθλητισμό κι άλλους δύο, που επίσης έχουν επαγγελματικά συμβόλαια.

Η μεταμόρφωση της Μπαράνχας, χάρη στις ντρίμπλες του Λούις

Η πόλη Μπαράνχας είναι μια τυπική κολομβιανή επαρχιακή πόλη, στην περιφέρεια Γκουαχίρα, μια από τις πιο φτωχές στην χώρα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία.

Ο μεγαλύτερος εργοδότης είναι η εταιρία που εκμεταλλεύονται το ορυχείο, το μεγαλύτερο στη νότια Αμερική. Η εταιρία αυτή χρηματοδοτεί και την ομάδα των ανθρακωρύχων, την Cerrejon, που το όνομά της σημαίνει «ο μεγάλος λόφος».

Η περιοχή είναι δύσκολη, με την ξηρασία και τη ρύπανση από το ανθρακωρυχείο. Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν στο καλύτερο περιβάλλον. Για τα περισσότερα είναι όνειρο ζωής να γίνουν επαγγελματίες αθλητές. Εκατοντάδες παιδιά των ιθαγενών Ουαγιούου μεγαλώνουν με αυτό το όνειρο.

Ο Λούις Ντίας είναι κι αυτός από την φυλή Ουαγιούου. Επιστρέφει όσο πιο συχνά μπορεί στην πατρίδα του, βλέπει τους δικούς του και τους φίλους του.

Γι αυτούς δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε που ο Λούις ήταν ένα παιδί σαν όλα τα άλλα.

«Κάθε φορά που επιστρέφει εδώ ζητά να παίξουμε μπάλα, οι πιο στενοί φίλοι, αυτοί με τους οποίους έπαιζε στην τοπική ομάδα, την Cluballer FC», λέει ένας από τους φίλους του, «την τελευταία φορά μετά το Copa America, έπαιξε ακόμα κι ο πατέρας του, όλα τα ξαδέρφια, οι φίλοι, οι γείτονες, οι πρώην συμπαίκτες»…

Ο Ντίας πήρε την πρωτοβουλία να βοηθήσει τους δικούς του ανθρώπους, με την δημιουργία ενός αθλητικού ιδρύματος.

Η αναγνωρισιμότητα του Λούις έχει θετικό αντίκτυπο σε όλη την περιφέρεια. Το υπουργείο Αθλητισμού της Κολομβίας ανέλαβε να βοηθήσει με κάθε τρόπο το ίδρυμα του Λούις Ντίας.
Επόμενος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο.

Η οικογένεια Ντίας πιστεύει ότι η πόλη των ανθρακωρύχων, μπορεί να κάνει μια καινούρια αρχή, και να παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό, με πρότυπο τον Λούις Ντίας.

Διαβάστε επίσης

Roland Garros: Νίκη θρίλερ για τον Τσιτσιπά – Προκρίθηκε στον τρίτο γύρο

Αντετοκούνμπο: «Ακριβή, ακριβή, αυτή η πόλη δεν είναι για εμένα» (video)

Άννα Κορακάκη: Η σοκαριστική ανάρτηση για τον εμμονικό «θαυμαστή» – «Παλεύω με μετατραυματικό στρες και ψυχοσωματικά νοσήματα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31