search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:55
MENU CLOSE

H Gazprom κόβει το φυσικό αέριο σε Ολλανδία και Δανία

30.05.2022 20:45
gazprom_new

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στον ολλανδικό οργανισμό GasTerra με άμεση ισχύ, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία.

Η Gazprom προσπάθησε να επιβάλει διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαιτούσε η πληρωμή για το ρωσικό αέριο να γίνει σε ρούβλια, κάτι που η GasTerra αρνήθηκε.

Κατά συνέπεια, η Gazprom δεν θα εκπληρώσει τη συμφωνία της για παράδοση δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τώρα έως την 1η Οκτωβρίου. Τότε, η συμφωνία της ολλανδικής εταιρείας με την Gazprom θα λήξει. Η GasTerra είπε ότι ζήτησε επανειλημμένα από την Gazprom να τηρήσει τους όρους της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για την παράδοση και την επεξεργασία πληρωμών.

Το ήμισυ της GasTerra ανήκει στην Energie Beheer Nederland, η οποία ανήκει στο ολλανδικό κράτος. Το ένα τέταρτο της GasTerra ανήκει στη Shell και το υπόλοιπο ανήκει στην Exxon. «Ο έμπορος φυσικού αερίου GasTerra αποφάσισε να μην συμμορφωθεί με τις μονομερείς απαιτήσεις πληρωμής της Gazprom», ανέφερε η GasTerra σε δήλωση. «Σε απάντηση αυτής της απόφασης της GasTerra, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την προμήθεια με ισχύ από τις 31 Μαΐου 2022».

Η GasTerra ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι για να εκπληρώσει τους όρους της Gazprom, θα έπρεπε να ανοίξει έναν λογαριασμό σε ευρώ και έναν άλλο σε ρούβλια στη Gazprombank στη Μόσχα. Η GasTerra είπε ότι αυτό πιθανότατα θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πάρα πολλοί οικονομικοί και λειτουργικοί κίνδυνοι» που συνδέονται με την ολοκλήρωση της πληρωμής με αυτόν τον τρόπο.

Η ολλανδική εταιρεία είπε ότι η απόφαση της Gazprom ήταν αναμενόμενη και αγόρασε φυσικό αέριο από άλλες πηγές. «Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένη και μεγάλη. Είναι αδύνατο να πούμε εκ των προτέρων τι επιπτώσεις θα έχει η απώλεια 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην κατάσταση προσφοράς/ζήτησης και αν η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να απορροφήσει αυτήν την απώλεια προσφοράς με περιορισμένες συνέπειες», δήλωσε η GasTerra.

Από την επόμενη εβδομάδα περιμένει μπλόκο η Δανία

Την απόφασή της να μην πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται, ανακοίνωσε τη Δευτέρα και η Δανία.

Η δανέζικη εταιρεία φυσικού αερίου Orsted ενημέρωσε ότι αρνήθηκε την καταβολή του αντιτίμου σε ρούβλια για την αγορά του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή γραμμή και το πνεύμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Gazprom Export εξακολουθεί να απαιτεί από την Orsted να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια», αναφέρει η ανακοίνωση της ενεργειακής εταιρείας της Δανίας. «Δεν έχουμε καμιά νομική δέσμευση στη σύμβασή μας για να κάνουμε κάτι τέτοιο και έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει την Gazprom Export ότι δεν πρόκειται να το πράξουμε», συμπληρώνει.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο η Gazprom Export να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Orsted. Κατά την άποψη της Orsted, αυτό θα συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης», υπογραμμίζεται.

Δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου που να συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Δανία, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διακόψει απευθείας την παροχή στη σκανδιναβική χώρα.

Η εταιρεία Orsted τονίζει ότι στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παράδοση φυσικού αερίου στη Δανία, δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στον εφοδιασμό της χώρας. Υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων. «Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο για τους πελάτες της Orsted, που είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες στη Δανία και στη Σουηδία», ανέφερε.

Δεν είναι σαφές αν η παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας που έχει η δανική Orsted στις 31 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η Δανία δεν παραλαμβάνει απευθείας το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά μέσω της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο του Ιράν άλλα 17 ελληνικά τάνκερ – Κίνδυνος για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό

Μπάιντεν: Δεν στέλνουμε στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – Μεντβέντεφ: Λογικό…

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν: Έτοιμη η Άγκυρα να αναλάβει ρόλο παρατηρητή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:55