search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:47
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ακόμα δεν υπάρχει κάτι για τις τιμές των καυσίμων (Video)

31.05.2022 17:31
mitsotakis-eu-235-new

Στις συνέπειες που θα έχει συνολικά, αλλά και ιδίως στις τιμές των καυσίμων το εμπάργκο –έστω και με αστερίσκους- στο ρωσικό πετρέλαιο που επέβαλλε η ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα αυτό (δεδομένων των πολύ αυξημένων τιμών στα καύσιμα και τις ακόμα πιο… τσουχτερές προβλέψεις για την πορεία τους), ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ αρχάς υπογράμμισε ότι δεν είναι νομοτέλεια η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω του εμπάργκο, ωστόσο, προς το παρόν απέκλεισε κάποια νέα παρέμβαση, όπως το fuel pass, λέγοντας ότι αν υπάρξουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και κριθεί απαραίτητη μια νέα παρέμβαση της κυβέρνησης, τότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σε δεύτερο επίπεδο, τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, με τον Κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στη συζήτηση που έχει με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (στον οποίο και έδειξε χάρτη με τις τουρκικές απαιτήσεις στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»), μετά την ανακοίνωση ίσων αποστάσεων του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να υπάρχουν ίσες αποστάσεις και εκτίμησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την κατάσταση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστεί, τότε θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη τακτική Σύνοδο τον Ιούνιο και θα ζητήσει σαφή αναφορά και καταδίκη της «αχρείαστης», όπως τη χαρακτήρισε, τουρκικής επιθετικότητας. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα.

Αναφερόμενος, δε, στις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα της Τουρκίας με ψυχραιμία και με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε με την επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ, και ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση», λέγοντας ότι «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ισχυρούς συμμάχους και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα εμπλακώ σε πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο» και αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σημείωσε ότι δεν θα μπει σε διαδικασία… ψυχανάλυσης των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής ηγεσίας, αν και υπογράμμισε ότι είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία  χάνει ακόμα μια ευκαιρία να βελτιώσει της σχέσεις της με την Ελλάδα. Παράλληλα, είπε ότι αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, είναι δικό της θέμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους και τους αξιοποιεί για τα εθνικά της συμφέροντα.

Τέλος, όσον αφορά στο ενεργειακό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Σύνοδος έδωσε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει τρόπους ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου με την τιμή του ρεύματος, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η πρόταση της Ελλάδας για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο, επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα περιμένει την ΕΕ και ότι άμεσα θα εφαρμοστεί το «εθνικό σχέδιο» για την αποκλιμάκωση των λογαριασμών ρεύματος και την εξουδετέρωση της επίδρασης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μάλιστα, άφησε και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κατά την ψήφιση της τροπολογίας για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: «Ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν» (photo/video)

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι πιάνουν «στασίδι» στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου – Οι πρώτες δηλώσεις της Σβίγκου

Εκνευρισμός και οργή στην κυβέρνηση για τα περί υβριδικού πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:28