search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:16
MENU CLOSE

Τουρκία: Η πολιτική πρωτοβουλία στα χέρια του Ερντογάν και τα «βαρίδια» του Ιμάμογλου (Photos/Videos)

31.05.2022 06:00
erdogan

Από την μεγάλη τζαμαρία στο γραφείο του βλέπει τον απέναντι λόφο του Κασίμπασα, την περιοχή όπου μεγάλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τραπέζι γύρω του έχει στενούς συνεργάτες. «Η δουλειά πρέπει να φαίνεται», τους λέει, αναφερόμενος στην ριζική ανακαίνιση της πλατείας Μπακίρκιοϊ. Επικεφαλής στη συνάντηση αυτή είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου βρίσκεται σε καλή θέση στην αφετηρία που οδηγεί προς τις προεδρικές εκλογές και αν μπει στην κούρσα μπορεί να απειλήσει την παντοδυναμία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία.

Θα γίνει ο Ιμάμογλου η «Νέμεσις» του Ερντογάν;

Ο υποθετικός λόγος – το «αν μπει στην κούρσα» – όπως εξηγεί ο βρετανικός Guardian, αιτιολογείται από μία δικαστική απόφαση που εκκρεμεί και η οποία μπορεί να τερματίσει την πορεία του Ιμάμογλου προς την κορυφή.

Η πολιτική πρωτοβουλία στα χέρια του Ερντογάν

Ο βρετανικός Guardian θέτει το ερώτημα αν ο Ιμάμογλου θα γίνει  η Νέμεσις του Ερντογάν, εάν και εφόσον δεν τερματιστεί η πολιτική του καριέρα, ακριβώς διότι αναγνωρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το αφήγημα που ακούγαμε καιρό τώρα, ότι δήθεν ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος στην γωνία, αποδεικνύεται απολύτως αβάσιμο. Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο βγαίνει κερδισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία με πολλούς τρόπους, αλλά ανακτά και την πρωτοβουλία στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ παραμένει στο διεθνές προσκήνιο μπλοκάροντας την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας και παίζοντας διπλό παιχνίδι στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει παράλληλα στο στόχαστρο τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι κοινές ρίζες Ερντογάν – Ιμάμογλου

Ερντογάν και Ιμάμογλου έχουν κοινές ρίζες, κατάγονται και οι δύο από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας και μπήκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης.

Για τους υποστηρικτές του, ο Ιμάμογλου είναι ο πλέον κατάλληλος να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ερντογάν και να σταματήσει την διολίσθηση της Τουρκίας στον αυταρχισμό.

Και χτίζει το πολιτικό του προφίλ με κινήσεις στο εξωτερικό: φρόντισε να βρεθεί στο Μόναχο στην πρόσφατη διάσκεψη ασφαλείας, ήρθε στην Αθήνα χτίζοντας γέφυρες την ώρα που ο Ερντογάν έλεγε «Μητσοτάκης γιοκ». Ο δρόμος φαίνεται ανοιχτός. Αλλά η πολιτική του πορεία μπορεί να ανακοπεί καθώς δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να αποφανθεί κατά πόσο προσέβαλε αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής με δηλώσεις που έκανε στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Τα «βαρίδια» του Ιμάμογλου

Ο ίδιος ο δήμαρχος βέβαια δηλώνει ότι δεν έχει «καμία ατζέντα για τις προεδρικές εκλογές», αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος  δείχνει σαν «γέρικο άλογο» δίπλα στον Ερντογάν.

Αν μάλιστα ο Ιμάμογλου αποφασίσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία Ερντογάν, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα παράδοξο: Αν αφήσει την δημαρχία για να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος, τότε θα πρέπει να παραδώσει τον Δήμο που τον ανέδειξε στο κόμμα του Ερντογάν, εξαιτίας ενός «παιχνιδιού» του εκλογικού νόμου.

Ερωτηθείς πως θα τετραγωνίσει αυτόν τον κύκλο, απαντά: «η λύση γι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να προέλθει από το τραπέζι των έξι», αναφερόμενος στους επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία και του Κιλιντσντάρογλου.

Η εξαμερής της αντιπολίτευσης και η ταύτιση με την κυβέρνηση

Η εξαμερής αντιπολιτευόμενη συμμαχία προσπαθεί να συγκροτήσει κοινό πρόγραμμα αρχών, τονίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των δημοκρατικών θεσμών και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πράγματα που ακούγονται αυτονόητα, αλλά δεν είναι στην Τουρκία του Ερντογάν.

Εκτός από τον Κιλιντσντάρογλου ένας άλλος πόλος ισχύος στο τραπέζι των έξι είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός από το 2014 όταν ο Ερντογάν μεταπήδησε στην προεδρία. Προηγουμένως ήταν στο τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας, άρα έχει καλές επαφές στο εξωτερικό…

Οι έξι αρχηγοί της αντιπολίτευσης κάθισαν στο τραπέζι το Σαββατοκύριακο και συνέταξαν την διακήρυξη της Διαδικασίας Συνεργασίας, όπως ονομάζουν την πρωτοβουλία τους, που είναι ένα κείμενο αρχών. Οι αρχές αυτές είναι ό, τι θεωρείται δεδομένο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα.

Συντάχθηκε επίσης ένα κείμενο  με τις θέσεις των έξι σε βασικά θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Τι λένε γι΄ αυτό το θέμα: ότι η Τουρκία πρέπει να φέρει τα δίκαια αιτήματά της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όχι μόνο στην Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά και στα άλλα κράτη μέλη, αποφεύγοντας την κλιμάκωση των σχέσεων με τους συμμάχους και τις πολιτικές που οδηγούν σε περιπέτειες. Στην ουσία δεν διαφωνούν σε τίποτα με τον Ερντογάν.

Για την Συρία, οι έξι της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης να παίρνει όλα τα μέτρα για την μεθοριακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δηλαδή και πάλι η θέση τους είναι ακριβώς ίδια με εκείνη του Ερντογάν, ο οποίος όποτε θέλει εισβάλει στην Συρία χωρίς να τον ενοχλεί κανένας.

Την ίδια ώρα ο Ιμάμογλου χτίζει ηγετικό προφίλ χωρίς την φθορά της κεντρικής πολιτικής, με δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό.

Όταν ανοίξει ο δρόμος για να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Ερντογάν είναι πιθανό ότι θα παίξει με τους όρους του πολιτικού συστήματος που θα πρέπει να προσεταιριστεί για να βρει πολιτικό έδαφος. Δηλαδή να μιλήσει στο ίδιο ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται σήμερα ο Κιλιντσντάρογλου και ο Νταβούτογλου, και πιθανώς δεν θα έχει περιθώρια θεαματικής αποστασιοποίησης στις βασικές πολιτικές.

Διαβάστε επίσης

Φάρσαλα: Aυτοκίνητο παρέσυρε 2χρονο κοριτσάκι – Mεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ενδοοικογενειακή βία: Σοκάρουν τα στοιχεία του υπ. Δικαιοσύνης – Πάνω από 2.200 περιστατικά σε 4 μήνες

Στο στόχαστρο του Ιράν άλλα 17 ελληνικά τάνκερ – Κίνδυνος για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44