search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:08
MENU CLOSE

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον 2ο διαγωνισμό «Click στη φύση»

01.06.2022 20:08
photo-new
Αθανάσιος Λιάπης – 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Τοπίο”. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους κάθετους βράχους, που υψώνονται βόρεια της Καλαμπάκας. Αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της χώρας μας και φιλοξενούν ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα. Τα γυμνά κάθετα βράχια, που φτάνουν μέχρι και τα 400 μέτρα σε ύψος, αποτελούν ιδανικό τόπο φωλιάσματος για πολλά σπάνια πουλιά, όπως ο ασπροπάρης, ο τσίφτης, ο μαυροπελαργός και ο μπούφος.

Φωτογραφίες υψηλής αισθητικής συμμετείχαν στον δεύτερο πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000- Click στη φύση» οι οποίες πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο τις περιοχές Natura 2000 της χώρας μας.

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου LIFE-IP 4 ΝATURA, κάλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000.

H ανταπόκριση της φωτογραφικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή, καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη και έδειξαν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες.

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις –άνθρωπος και φύση, πτηνά, ζώα και φυτά, τοπίο– και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο.

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό είδαμε τους θησαυρούς που κρύβει η φύση και θαυμάσαμε δεκάδες είδη απαράμιλλης ομορφιάς.

Αργυροπελεκάνος στην λίμνη της Κερκίνης, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο, αλλά και κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη Καστοριάς, ανάβαση στο όρος Μαίναλο είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεπρόβαλαν μέσα από τις 40 φωτογραφίες που ανέδειξε η κριτική επιτροπή.

Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν:

Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Άνθρωπος και Φύση. Σπηλαιολόγοι στο σπήλαιο Ωραίο Βάρης ή Αντόνωφ, στην περιοχή του Υμηττού
Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ζώα και Φυτά. Η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα ήταν μεγαλύτερες από τα οφέλη. Το 2010 άρχισε η αποκατάσταση με άντληση νερού από τον Πηνειό.
Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Πτηνά. Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) στη λίμνη της Καστοριάς. Πρόκειται για το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη.
Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τοπίο. Περιοχή της Τύμφης στο ανατολικό Ζαγόρι. Ορεινός όγκος με έντονο ανάγλυφο, απότομους γκρεμούς και κατάφυτες πλαγιές με δάση οξιάς (Fagus sylvatica), ελάτης (Abies borisii-regis) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra).
Βέφα Νεστραμιώτη – 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Άνθρωπος & Φύση”. Ψαράς στη λίμνη Καστοριάς. Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί έναν υγρότοπο μεγάλης σημασίας. Εδώ θα συναντήσουμε σημαντικά είδη πουλιών όπως είναι την Λαγγόνα, τον Ροδοπελεκάνο, τον Αργυροπελεκάνο, τον Αργυροτσικνιά, τον Καλαμόκιρκο κ.ά. Το ψάρεμα με τις παραδοσιακές βάρκες επιτρέπεται καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών.
Γιάννης Σαπνάς – 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Ζώα & Φυτά”. Άλογα της Πίνδου που ξεκουράζονται στην ευρύτερη περιοχή της Βάλια Κάλντα στην Πίνδο. Τα άλογα της Πίνδου αποτελούν μια από τις πιο γνωστές ελληνικές φυλές και χρησιμοποιούνται από τους υλοτόμους για την εξαγωγή κορμών μαύρης πεύκης από δύσβατα σημεία. Η ονομασία Βάλια Κάλντα είναι λατινικής και βλάχικης προέλευσης και σημαίνει «ζεστή κοιλάδα». Πρόκειται για μια απομονωμένη ορεινή κοιλάδα σε υψόμετρο 1.300 μέτρων με άγρια δάση, ορμητικά ρέματα και όμορφα ξέφωτα που εντυπωσιάζει με τον πλούτο της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί.
Φώτης Καφέτσης – 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Τοπίο”. Δρακόλιμνη της Τύμφης με φόντο την κορυφή της Αστράκας (2.436 μ.). Το βάθος της λίμνης είναι περίπου 9 μέτρα και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες (Triturus Αlpestris) ή βουνοτρίτωνες ή αλλιώς δρακάκια, όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι. Ο αλπικός τρίτωνας απαντάται σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κυρίως κεντρικά και ανατολικά. ενώ στην Ελλάδα εντοπίζεται κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και μέχρι την Β.Α. Πελοπόννησο.

Διαβάστε επίσης:

Τα γυρίζει o τράπερ: Ήταν «χιούμορ» μεταξύ φίλων, λέει για την προκλητική ανάρτηση με τα όπλα (Videos)

H Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα υγείας της: Είμαι ευτυχής για την κάθε μέρα

Έλτον Τζον: Σε αναπηρικό αμαξίδιο ο 75χρονος τραγουδιστής λίγο πριν τη συναυλία για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:08