search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:08
MENU CLOSE

Ρουστίκ τραγανό ελιόψωμο, χωρίς ζύμωμα

01.06.2022 06:00
syntagi

Μια συνταγή για το αγαπημένο αρτοποίημα των Ελλήνων, το θρεπτικό και πεντανόστιμο ελιόψωμο. Με χωριάτικη τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα, συνοδεύει ιδανικά σούπες, όσπρια και λαδερά αλλά είναι υπέροχο και σκέτο με λίγο αρωματισμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ένα ποτήρι κρασί.

Υλικά για τη Συνταγή

3 φλιτζάνια (360 γραμμάρια) αλεύρι κίτρινο για ψωμί

¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 & 1/3 φλιτζανιού (316 ml) χλιαρό νερό (38-40ο C)

1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, στραγγισμένες πολύ καλά και ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Αρχικά, ανακατέψτε σε ένα μπολ, όλα τα ξηρά υλικά δηλαδή το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ρίξτε και το νερό χλιαρό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη σε αυτό το σημείο θα είναι κολλώδης και μη διαχειρίσιμη. Στη συνέχεια βάλτε τις κομμένες ελιές, φροντίζοντας να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στο κουρκούτι, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας. Καλύψτε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού σας για 18-24 ώρες. Όταν φουσκώσει και είναι έτοιμο, αλευρώστε ελαφρά μια λαδόκολλα, αφαιρέστε το ζυμάρι προσεκτικά από το μπολ και τοποθετήστε το πάνω σε αυτήν. Σχηματοποιήστε, αν επιθυμείτε τη ζύμη σε μια μπάλα (καρβέλι), τυλίγοντας τις πλαϊνές πλευρές της προς τα κάτω (θα συνεχίζει να είναι κολλώδης), αλευρώστε την πάλι ελαφρά από πάνω και σκεπάστε με την πετσέτα. Αφήστε να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230ο C και τοποθετήστε από την αρχή μέσα μια γάστρα ή ένα σκεύος με καπάκι. Όταν έχει προθερμανθεί καλά ο φούρνος και η γάστρα, βγάλτε την προσεκτικά για να μην καείτε και κρατώντας τη λαδόκολλα από τις άκρες, βάλτε τη ζύμη μέσα. Σκεπάστε με το καπάκι και ψήστε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η κορυφή του καρβελιού. Όταν το ελιόψωμο είναι έτοιμο, βγάλτε το από τη γάστρα και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά πάνω σε σχάρα, προτού το κόψετε.

Συμβουλή

Για να είστε σίγουροι ότι το ψωμί σας έχει ψηθεί καλά, μόλις το βγάλετε από τη γάστρα, ανασηκώστε το απαλά και χτυπήστε το από κάτω. Αν ο ήχος που βγάζει είναι σαν να είναι κούφιο, τότε είναι έτοιμο!

Διαβάστε επίσης:

Γλυκό τηγανητό γάλα, μια παραλλαγή της Ζακυνθινής φυτούρας

Αυθεντική συνταγή για ανατολίτικο shish tawook

Εύκολη τούρτα Ναπολέων, το μιλφέιγ των Σοβιετικών και Βαλκανικών χωρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:07