search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:50
MENU CLOSE

Η Τουρκία «αλλάζει» το όνομά της

03.06.2022 10:36
turkey_new
credit: pixabay

Η Τουρκία άλλαξε όνομα και πλέον θέλει να την αποκαλούν «Türkiye», δηλαδή με την τουρκική εκφορά της λέξης.

Έτσι η Άγκυρα βάζει στο διεθνές λεξιλόγιο το brand name «Türkiye», εκτοπίζοντας την αγγλική λέξη που χρησιμοποιείτο μέχρι τώρα για την ονομασία της χώρας.

Η διαδικασία αλλαγής ονόματος ήταν πολύ απλή: η Τουρκία έστειλε  στα Ηνωμένα Έθνη επιστολή την οποία υπέγραφε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες τη χρήση της λέξης «Türkiye» αντί του καθιερωμένου «Turkey».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι το όνομα της χώρας αλλάζει από την στιγμή που παραλαμβάνεται μία τέτοια επιστολή.

«Μαζί με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας, προετοιμάσαμε επιτυχώς το έδαφος γι’ αυτό. Καταστήσαμε εφικτή την αλλαγή και την χρήση του ονόματος “Türkiye”, στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία μεθόδευσε την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της στη διεθνή σκηνή από τον Δεκέμβριο, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή με την οποία καλούσε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον όρο «Türkiye» σε κάθε συναλλαγή.

«Η λέξη Türkiye γίνεται αποδεκτή ως ονομασία – ομπρέλα για την χώρα μας σε εθνικό και  διεθνές επίπεδο. Ο όρος Türkiye αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού λαού», ανέφερε ο Ερντογάν σε αυτή την επιστολή, ζητώντας επίσης από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν την έκφραση «made in Türkiye» για τα προϊόντα που εξάγουν.

Διαβάστε επίσης:

Αϊόβα: Σκότωσε δυο γυναίκες σε πάρκινγκ εκκλησίας και αυτοκτόνησε (photos/videos)

Ζελένσκι: «Το 20% της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων» – Εκατό μέρες πολέμου στην Ουκρανία (Video)

Ο άλλος πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας: Ο ρόλος των χάκερς και οι κυβερνοεπιθέσεις (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:37