search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:11
MENU CLOSE

Αζέρικος μπακλαβάς με σαφράν και χειροποίητο φύλλο

04.06.2022 06:00
glyko new

Ο μπακλαβάς του Μπακού (Αζερμπαιτζάν) είναι ένα ανατολίτικο γλυκό, μοναδικό που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάνει τη ζουμερή του γεύση και τα αρώματά του.

Είναι ένας τραγανός μπακλαβάς με χειροποίητα φύλλα ζύμης, γέμιση θρυμματισμένων ξηρών καρπών και εμποτισμένος με πικάντικο σιρόπι σαφράν, που εντυπωσιάσει και θα γίνει το επίκεντρο της συζήτησης σε κάθε τραπέζι.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τα φύλλα

6 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

1 πρέζα αλάτι

½ φλιτζάνι νερό

100 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο

250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

4 αυγά

Για τη γέμιση

1 κιλό καρύδια ή μίγμα με καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα (περασμένα στο μπλέντερ)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

1 πρέζα σαφράν

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι νερό ή ροδόνερο

1 + ¼ φλιτζάνια ζάχαρη

1 πρέζα σαφράν

Επιπλέον

½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα + λίγο επιπλέον για το ταψί και για τα χαραγμένα φύλλα

Μια πρέζα σαφράν βρασμένο με λίγο νερό, για την επιφάνεια του μπακλαβά

150 γραμμάρια καρύδια ολόκληρα, για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Αρχικά, λιώστε τα βούτυρα ξεχωριστά και τρίψτε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς, βάλτε τους σε ένα μπολ και ανακατέψτε τους καλά με τη ζάχαρη και τα στίγματα σαφράν. Αφήστε στην άκρη τη γέμιση και συνεχίστε ετοιμάζοντας το σιρόπι.

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και μόλις έρθουν σε μια βράση και λιώσει καλά η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά.

Ετοιμάστε τη ζύμη για τα φύλλα, βάζοντας όλα τα υλικά με τη σειρά σε μια λεκάνη και ανακατεύοντας και ζυμώνοντας καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο σχηματίστε με το ζυμάρι ένα μπαστούνι και χωρίστε το σε 10 κομμάτια (8 ίδια και 2 λίγο μεγαλύτερα, για τη βάση και το πάνω μέρος του μπακλαβά).

Μορφοποιήστε τα κομμάτια σε μπάλες και με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίξτε τα σε λεπτά φύλλα. Μη φοβάστε αν σας σκιστούν, διότι δεν θα φαίνονται και προχωρήστε με τη διαδικασία του ανοίγματος των φύλλων μέχρι εκεί που μπορείτε.

Δεν χρειάζεται να είναι διάφανα και λεπτά σαν σεντόνι. Προετοιμάστε ένα ταψί 38 εκατοστών, βουτυρώνοντάς τον πάτο του καλά με το λιωμένο βούτυρο.

Απλώστε στο ταψί το ένα από τα μεγαλύτερα φύλλα, έτσι ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά του σκεύους. Βουτυρώστε την επιφάνεια του φύλλου από άκρη σε άκρη και πασπαλίστε με 2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση που θα πρέπει να απλώσετε ομοιόμορφα.

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας καλά, πασπαλίζοντας με γέμιση και πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια σας για να κάτσουν οι στρώσεις. Στην προτελευταία στρώση μην βάλετε γέμιση, κόψτε με ένα μαχαίρι το φύλλο που προεξέχει από το ταψί γύρω – γύρω, βουτυρώστε το και καλύψτε το με το τελευταίο ανοιγμένο ζυμαράκι.

Χαράξτε προσεκτικά, μέχρι κάτω τη ζύμη, με ένα κοφτερό μαχαίρι βουτώντας το σε νερό και με τη βοήθεια ενός χάρακα σχηματίστε το μπακλαβαδωτό σχήμα των ρόμβων. Αλείψτε την επιφάνεια του γλυκού με ένα πινέλο με το βρασμένο σαφράν σε νερό, για να πάρει όμορφο χρώμα και άρωμα ο μπακλαβάς.

Καρφώστε σε κάθε ρόμβο ένα κομμάτι από το ολόκληρο καρύδι και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 10 λεπτά.

Αφαιρέστε το από το φούρνο, περιχύστε τις χαραγμένες μεριές με το λιωμένο βούτυρο που έχει περισσέψει και συνεχίστε στο φούρνο για άλλα 35 λεπτά.

Αποσύρετε και περιχύστε με μια κουτάλα τον ζεστό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι που έχετε ετοιμάσει. Μόλις κρυώσει, κόψτε σε κομμάτια και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης

Υγιεινή τονοσαλάτα, χωρίς μαγιονέζα

Εντυπωσιακό ζελέ μωσαϊκό

Ρουστίκ τραγανό ελιόψωμο, χωρίς ζύμωμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31