search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:19
MENU CLOSE

Βρετανία: Σε ισχύ τετραήμερη εβδομάδα εργασίας – Ποιος είναι ο στόχος

06.06.2022 16:49
ergazomenoi980new

Ο Σαμ Σμιθ είναι εργοδότης. Συνιδιοκτήτης στην ζυθοποιία Pressure Drop Brewery, στο Τότεναμ, λέει πως «η πανδημία μας υποχρέωσε να σκεφτούμε πολύ για την εργασία και το πώς οι άνθρωποι οργανώνουν τις ζωές τους».

Ο Σαμ Σμιθ συμμετέχει στο μεγαλύτερο «πείραμα» που έχει γίνει μέχρι τώρα στη Βρετανία για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Η Κλερ Ντόχερτι, που εργάζεται στην εταιρία του Σαμ Σμιθ, σε δουλειά γραφείου, λέει πως το «πείραμα» αυτό είναι «φανταστικό» και αποτελεί «μία φυσιολογική εξέλιξη του τρόπου εργασίας». Η Κλερ Ντόχερτι εξηγεί ότι στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην εταιρία ξέρει πολύ καλά τις απαιτήσεις και αισθάνεται σίγουρη ότι μπορεί να αντεπεξέλθει εργαζόμενη μία μέρα λιγότερο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως η Κλερ Ντόχερτι, και περίπου 70 εταιρίες συμμετέχουν στην μεγαλύτερη πιλοτική εφαρμογή της  τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, που άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει έξι μήνες. Στόχος είναι να μειωθούν οι ημέρες εργασίας χωρίς μισθολογικές απώλειες και χωρίς μείωση της παραγωγικότητας.

Η πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας επιβλέπεται από καθηγητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ και από ειδικούς του Κολεγίου της Βοστώνης, που συνεργάζονται με το think tank «Autonomy».

Οι εταιρίες που συμμετέχουν είναι από όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας: μεταξύ αυτών επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού, με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ένα μικρό κατάστημα fish and chip.

Ο Σαμ Σμιθ, που είναι συνιδιοκτήτης της ζυθοποιίας στο Τότεναμ λέει στο BBC πως το πείραμα γίνεται «για να βελτιώσουμε τις ζωές του προσωπικού και για να είμαστε συμμέτοχοι σε μία προοδευτική αλλαγή στον κόσμο, που θα βελτιώσει την πνευματική υγεία των ανθρώπων».

Ο στόχος που έχει θέσει ο Σαμ Σμιθ είναι απλός: Οι εννέα υπάλληλοί του πρέπει να παράγουν και να συσκευάζουν την ίδια ποσότητα μπύρας, όπως τώρα, αλλά σε τέσσερις αντί πέντε ημέρες εργασίας.

«Νομίζω ότι εξαρτάται από τον τρόπο που χρησιμοποιείς τον χρόνο σου», λέει ο Σαμ Σμιθ, εξηγώντας ότι παραγωγικότητα δεν σημαίνει οπωσδήποτε και μεγαλύτερη ταχύτητα εργασίας. «Χρειάζεται να είσαι κάπως πιο συγκεντρωμένος σε αυτό που χρειάζεται να κάνεις μέσα στον χρόνο που έχεις», λέει ο κύριος Σμιθ.

Ο Κρεγκ Καρμάικλ, που εργάζεται στην εταιρία του κυρίου Σμιθ, λέει πως μία έξτρα ημέρα για ξεκούραση είναι ισχυρό κίνητρο για να εργάζεται πιο σκληρά στις τέσσερις μέρες εργασίας.

«Αν ξέρω ότι έχω να κάνω συγκεκριμένη δουλειά σε τέσσερις μέρες για να απολαύσω μια παραπάνω μέρα, νομίζω ότι αυτό θα είναι καλό κίνητρο», λέει ο Κρεγκ Καρμάικλ.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες με την τετραήμερη εργασία

Ανάλογα πιλοτικά προγράμματα για την μείωση των ημερών εργασίας τρέχουν επίσης στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία

«Δεν έχει νόημα να επιμένουμε σε ένα σύστημα εργασίας που βασίζεται στον χρόνο και εφαρμόζεται εδώ και αιώνες», λέει η Τζούλιετ Σκορ, ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Global 4-day week» του Κολεγίου της Βοστώνης, εξηγώντας ότι «υπάρχουν εργασιακοί χώροι χαμηλής παραγωγικότητας όπου μπορεί να μειωθούν οι μέρες χωρίς να πλήττεται η παραγωγικότητα», ενώ  χαρακτηρίζει «πρόβλημα» της πενθήμερης εργασίας την προσαρμογή της παραγωγής στον χρόνο εργασίας.

Οι πανεπιστημιακοί που επιβλέπουν την πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας λένε ότι οι υπάλληλοι αυξάνοντας την παραγωγικότητα τους κατά 10% μπορούν να εξασφαλίσουν  μία ημέρα περισσότερη για την ανάπαυσή τους, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις, αφού θα μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες και οι παραιτήσεις και θα γίνουν πιο ελκυστικές ως χώροι εργασίας οι εταιρίες που θα εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα.

Τα αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα για τον χρόνο εργασίας που εφαρμόστηκαν στην Ισλανδία στο διάστημα 2015-2019 είχαν «πολύ μεγάλη επιτυχία», σημειώνει το BBC, προσθέτοντας ότι  παρατηρήθηκε διατήρηση ή και βελτίωση της παραγωγικότητας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους.

Στην Ισλανδία το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την εθνική κυβέρνηση, με την συμμετοχή πάνω από 2.500 εργαζόμενων, που είναι το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Συμμετείχαν πολλές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι πάροχοι κοινωνικών υπηρεσιών, ακόμα και νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι μπήκαν σε προγράμματα 35 ή 36 ωρών εργασίας την εβδομάδα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Έτσι τα συνδικάτα διαπραγματεύθηκαν αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες και σήμερα πλέον το 86% του εργατικού δυναμικού εργάζεται λιγότερες μέρες έχοντας εξασφαλισμένη την ίδια αμοιβή.

Διαβάστε επίσης:

Με πρόταση μομφής κινδυνεύει η φον ντερ Λάιεν – Δεν έπεισε η αιτιολόγηση για χρηματοδότηση της Πολωνίας

Κρεμλίνο: «Εχθρική ενέργεια» το κλείσιμο του εναέριου χώρου – Δυσαρέσκεια Βούτσιτς για την ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια στο θρόνο, η συγκίνηση και η συνάντηση κορυφής… (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:14