search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:40
MENU CLOSE

Κρεμλίνο: «Εχθρική ενέργεια» το κλείσιμο του εναέριου χώρου – Δυσαρέσκεια Βούτσιτς για την ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ

06.06.2022 15:46
lavrof new

Την οργή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προκάλεσε η ενέργεια της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους ώστε να εμποδιστεί η επίσκεψή του στη Σερβία.

«Το αδιανόητο συνέβη», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδες και πρωτοφανές» το μέτρο που έλαβαν η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τον σέρβο ομόλογό του να επισκεφθεί την Μόσχα. «Το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με την Σερβία», πρόσθεσε. Παράλληλα το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» την στάση των τριών χωρών.

Τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι δεν θα εμποδίσουν την Μόσχα να διατηρήσει επαφές με φιλικές χώρες

Δυσαρέσκεια από το Βελιγράδι για τη στάση των βαλκανικών κρατών

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες που εμπόδισαν την άφιξή στο Βελιγράδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Σερβία θα προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία και θα ενισχύει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εταιρικής συνεργασίας με χώρες σε όλες τις ηπείρους διατηρώντας την στρατιωτική της ουδετερότητα» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Ρώσος πρέσβης ενημέρωσε το Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τους λόγους που ανάγκασαν το Σεργκέι Λαβρόφ να ματαιώσει την επίσκεψη του στο Βελιγράδι παρουσιάζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα. Κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να επισκεφτεί πολύ σύντομα την Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως ανήγγειλε το γραφείο του, θα αποκαλύψει το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης όλο το παρασκήνιο σχετικά με την ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε την λύπη του για την «παρεμπόδιση» της επίσκεψης Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο και δοκιμασμένο φίλο της Σερβίας». Θεωρώντας ότι εκείνοι που εμπόδισαν την επίσκεψη του Λαβρόφ «δεν θέλουν ειρήνη» και «ονειρεύονται να νικήσουν την Ρωσία», είπε ότι «η Σερβία είναι υπερήφανη που δεν συμμετέχει στην αντιρωσική υστερία» και ότι «οι χώρες που συμμετέχουν μπορούν να ντρέπονται».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Σερβία την Δευτέρα και την Τρίτη. Στάθηκε ωστόσο αδύνατο να ταξιδέψει αφού η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο δεν έδωσαν άδεια υπέρπτησης στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Ανταρσία στο Λονδίνο: Πρόταση δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον, από τους ίδιους τους βουλευτές του (video)

Κύπρος: Γυναικοκτονία στη Λεμεσό – Σκότωσε την 82χρονη σύζυγό του με σφυρί! (photos)

Έλον Μασκ: Ποια «φαντάσματα» κυνηγούν τελευταία τον ιδρυτή της Tesla;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:34