search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:35
MENU CLOSE

Αντιρωσική υστερία στην Βρετανία: Ρώσοι και ρωσόφωνοι δέχονται απειλές μετά την εισβολή στην Ουκρανία

15.03.2022 06:00
diadilosi-londino09-new

Η Λέλντε Βάζα είναι ιδιοκτήτρια των ιαματικών λουτρών με την επωνυμία «Russian Sauna» στα βόρεια του Γούλβερχαμπντον στην Βρετανία. Οι πελάτες της είναι Ρώσοι και ρωσόφωνοι από την γύρω περιοχή. Όμως η Λέλντε είναι Λετονή.

Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία δέχεται απειλές κατά της ζωής της. Δέχτηκε ένα τηλεφώνημα, απάντησε νομίζοντας ότι ήταν υποψήφιος πελάτης και τελικά άκουσε κάποιον άγνωστο να την βρίζει και να την απειλεί. Ο άγνωστος επέμεινε αφήνοντας άλλο ένα απειλητικό μήνυμα στον τηλεφωνητή. Η Λέλντε φοβάται και σκέφτεται να αλλάξει την επωνυμία της επιχείρησής της, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τα χειρότερα. «Φοβήθηκα, πανικοβλήθηκα. Την επόμενη μέρα ενημέρωσα την αστυνομία», λέει, «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σ΄ αυτή την χώρα που μιλούν ρωσικά. Δεν μπορεί να είσαι ξενοφοβικός. Είναι απαράδεκτο».

«Ρώσοι, Λετονοί, Λιθουανοί, Πολωνοί, Βρετανοί, όλοι είμαστε ένας», ήταν το μήνυμα που ανέβασε η Λέλντε Βάζα στην σελίδα της επιχείρησης στο Facebook στις 3 Μαρτίου.

«Δεν φταίμε επειδή μιλούμε ρωσικά»

Όταν ο ρεπόρτερ του Skynews την ρωτά ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στον άγνωστο που την απείλησε, η Λέλντε απαντά: «Θέλω να του πω ότι τον συγχωρώ, σε παρακαλώ μην το ξανακάνεις. Σταμάτα. Δεν φταίμε επειδή μιλούμε ρωσικά».

Η Λέλντε δεν είναι η μόνη που δέχεται απειλές στη Βρετανία. Ο Βαντίμ Αλέκσιν μετακόμισε πριν από 15 χρόνια από την Ρωσία στην Βρετανία. Ζει στο Κόβεντρι και δουλεύει σε οικοδομές, στο Ντέρμπι. Παράλληλα είναι επικεφαλής του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου και γι’ αυτό δέχεται απειλές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Πήρα πολλά μηνύματα τις πρώτες μέρες πριν μπλοκάρω την σελίδα μου στο Facebook», λέει ο Βαντίμ Αλέκσιν. «Όλοι μας, όλοι οι φίλοι και οι συνάδελφοί μου στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο αντιμετωπίσαμε τα ίδια», προσθέτει. Οι απειλές κατέληγαν στην φράση «θα σας βρούμε, θα σας σκοτώσουμε». Ο Βαντίμ Αλέκσιν συμβουλεύει τους φίλους του να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς τους στα social media. Αισθάνεται ενοχλημένος που γίνεται στόχος. «Δεν έχω καμία σχέση με την Ρωσία», λέει, «δεν ξέρω κανέναν Ρώσο που να υποστηρίζει τον πόλεμο».

Ο συνάδελφος και φίλος του, Αλεκσέι Πανφίλοφ ζει στην Βρετανία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι γονείς του είναι Ρώσοι, αλλά ο Αλεκσέι έχει παντρευτεί μίαν Ουκρανή.

Η γυναίκα του έχει παγιδευτεί στο Κίεβο και το μόνο που τον απασχολεί είναι πως θα καταφέρει να βγει ζωντανή από την πόλη. «Δεν έχω καμία σχέση με την Ρωσία, με την ρωσική πολιτική, με την ρωσική κυβέρνηση. Δεν έχω καμία σχέση», λέει.

Η Λέλντε, ο Βαντίμ και ο Αλεκσέι δεν υποστηρίζουν με κανέναν τρόπο την εισβολή στην Ουκρανία. Όμως απειλούνται σε μια χώρα όπου θα έπρεπε να αισθάνονται ασφαλείς. Η Λέλντε, ο Βαντίμ και ο Αλεκσέι είναι θύματα της αντιρωσικής υστερίας στην Δύση, παρόλο που δεν έχουν τίποτα να τους ενώνει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτός από την γλώσσα.

Διαβάστε επίσης:

Τέξας: Θεατής απελευθέρωσε αληθινή νυχτερίδα στην προβολή της ταινίας Batman (Video)

ΝΑΤΟ: Άσκηση στη Νορβηγία με 30.000 στρατιώτες, 200 αεροσκάφη και 50 πλοία στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Αντίποινα με χτυπήματα σε βιομηχανίες όπλων της Ουκρανίας ανακοίνωσε η Μόσχα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:35