ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:31
MENU CLOSE

Σχέδιο «Θερμοστάτης»: Πώς θα παίρνουν μπόνους όσοι εξοικονομούν ενέργεια  

09.06.2022 10:51

Άμεσα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση ενώ μακροπρόθεσμα ο στόχος είναι η κατανάλωση να μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2030.

Τα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

ΕΙδικότερα ο κ.Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο:

Συστηματοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια

Αμεσα μέτρα για μείωση 10% της κατανάλωσης ενέργειας και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση κατά 30% το έτος

Κίνητρα για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Το 2021 η δαπάνη έφθασε 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη και πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Σε γενικές γραμμές τα μέτρα που προτείνουμε είναι ουσιαστικές εξοικονομήσεις που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Από πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας ανά κτίριο και οι υπεύθυνοι θα ορίζονται κατά περίπτωση πχ ο δήμαρχος για ένα δήμο κλπ.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει σύστημα υποβοήθησης help desk με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν.

Θα υπάρχουν κίνητρα

Θα υπάρχουν κίνητρα με ενισχύσεις. Η τελική απόφαση θα προκύψει από το βαθμό εφαρμογής των μέτρων και των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει.

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από τους προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν τους στόχους.

Γενικός στόχος της παρέμβασης είναι εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%. Θα εξαρτηθεί ανά φορέα και θα ληφθεί αν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες όπως πχ μια κακοκαιρία.

Για τους ΟΤΑ δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη.

Απλές δράσεις που μπορούν να γίνουν από όλους 

Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι:

«Ζητάμε από δημόσιους φορείς να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο. Μια υποχρέωση που προβλέπεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει τηρηθεί. 

Η συντήρηση των κλιματιστικών των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και η ρύθμιση των θερμοκρασιών στα συστήματα αυτά. Μια καλή λειτουργία αυτών θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Ζητάμε από τον καθένα από εμάς που εργάζεται στο Δημόσιο να φροντίζει να μην γίνεται κατασπατάληση ενέργειας.

Εχουμε όλοι βρεθεί σε χώρους που λειτουργούν τα κλιματιστικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ είναι ανοιχτά τα παράθυρα. Θα μπορούσαν να οριστούν διαλείμματα για ανοιχτά παράθυρα πχ δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων θα κλείνουμε τα κλιματιστικά.

Θα πρέπει να γίνεται απενεργοποίηση των μονάδων σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ή όταν φεύγει το προσωπικό να κλείνουν οι συσκευές υπολογιστές κλπ που δεν χρησιμοποιούνται. Να οριστεί υπάλληλος που θα ελέγχει αν οι συσκευές έχουν κλείσει.

Μια προτεινόμενη λύση είναι ο φυσικός αερισμός του κτιρίου τη νύχτα που θα μειώσει τη θερμοκρασία το καλοκαίρι του κτιρίου.

Και ακόμη, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται. Να έχουμε στον εργασιακό χώρο μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στους χώρους κατοικίας.

Μια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του 10% είναι εφικτή με τη σωστή χρονολόγηση του οδοφωτισμού ή εξορθολογισμό του διακοσμητικού φωτισμού.

Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για ενεργειακή εξοικονόμηση στα αντλιοστάσια. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει και άλλες παρεμβάσεις μακροπρόθεσμες»

Το bonus στα νοικοκυριά

Οι υπουργοί έκαναν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βάλουν «φρένο» στην κατανάλωση ρεύματος.

Για την επιβράβευση των νοικοκυριών το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο απόδοσης bonus μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. 

Διαβάστε επίσης

Aκρίβεια: Στα ύψη το σουβλάκι – Έφτασε τα 4 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

ΕΚΤ: Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων και στήριξη ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης

«Ράλι» χωρίς τέλος για το πετρέλαιο – «Πιέζει» το καλοκαίρι για νέες αυξήσεις

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:29
Exit mobile version