search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:10
MENU CLOSE

ΕΚΤ: Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων και στήριξη ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης

08.06.2022 19:38
Lagard_new

Υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης, με τους αναλυτές να περιμένουν τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας νέας νομισματικής πολιτικής τερματίζοντας τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, κυρίως για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς από αυτές σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια αναμένεται να ληφθούν στη επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Οι Financial Times μιλούν για σχέδιο που θα παρουσιαστεί, το οποίο θα προβλέπει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τη στήριξη των ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης, με στόχο να βοηθηθούν υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ώστε να μην δεχθούν πλήγμα στις αγορές και να συγκρατηθούν οι τιμές των επιτοκίων σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ήδη από τον Μάιο η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού είναι αναπόφευκτες.

Η αύξηση των επιτοκίων ύστερα από μια δεκαετία, έρχεται ως αντίδραση της αγοράς στην άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη που «τρέχει» ήδη με ρυθμό 8% και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, 25 μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ επιμένουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου στήριξης των πιο ευάλωτων ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά διεξάγεται συζήτηση για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή στο κλιματιστικό – Έρχεται μπόνους σε όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα

Power Pass: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιδότηση ρεύματος – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για online καταγγελίες φοροδιαφυγής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42