search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:28
MENU CLOSE

Γιατί ο Φινλανδός πρόεδρος έφυγε άρον-άρον από τα νησιά Ώλαντ

10.06.2022 10:56
sauli-niinisto

Φήμες και ανησυχίες έχει προκαλέσει στην Φινλανδία η αιφνίδια ακύρωση του δείπνου που επρόκειτο να παραθέσει ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιίνιστρο στο βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, στα νησιά Ώλαντ, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια του καθεστώτος αποστρατιωτικοποιημένης αυτονομίας του νησιωτικού συμπλέγματος, που βρίσκεται στον Βοθνιακό Κόλπο.

Η ακύρωση του δείπνου έγινε λίγες ώρες μετά την αινιγματική δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι  η Ρωσία «είναι ώρα να πάρει πίσω εδάφη που της ανήκουν».

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε προσκαλέσει σε επίσημο δείπνο τον βασιλιά Κάρολο- Γουστάβο και την βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας στα νησιά Ώλαντ για να γιορτάσουν  το ειδικό καθεστώς του νησιωτικού συμπλέγματος, αλλά ξαφνικά έγινε γνωστό ότι το δείπνο  ακυρώνεται και το φινλανδικό προεδρικό ζεύγος έφυγε από το νησί με ελικόπτερο, παρακολουθώντας μόνο το κονσέρτο με το οποίο άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν σε νεαρούς Ρώσους επιχειρηματίες, στους οποίους ανέφερε: «Στη διάρκεια του πολέμου με την Σουηδία, ο  Μεγάλος Πέτρος δεν κατάκτησε τίποτα, πήρε πίσω αυτά που πάντα ανήκαν σε μας, παρόλο που όλη η Ευρώπη τα αναγνώριζε ως σουηδικά. Φαίνεται πως ήρθε η σειρά μας να πάρουμε πίσω τα εδάφη μας».

Φινλανδικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Πούτιν, ρωσικές φρεγάτες άρχισαν ασκήσεις στην Βαλτική, ανοικτά του θύλακα του Καλίνινγκραντ. Στην περιοχή έχουν προγραμματιστεί παράλληλα  και στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ.

Τα νησιά Άλαντ βρίσκονται στον Βοθνιακό Κόλπο που χωρίζει την Φινλανδία από την Σουηδία. Ανήκουν στην Φινλανδία, αλλά ο πληθυσμός μιλάει σουηδικά. Έχουν καθεστώς αυτονομίας και είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή από το 1850. Το καθεστώς αυτό αναγνωρίστηκε στο νησιωτικό σύμπλεγμα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την συμμαχία Βρετανών και Γάλλων.

Οι αναφορές που έχει κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στους πολέμους με την Σουηδία, με τους οποίους ο Μεγάλος Πέτρος εκδίωξε τους Σουηδούς από την ρωσική ενδοχώρα έχουν προκαλέσει ρίγη ανησυχίας στους Σκανδιναβούς, σε μία περίοδο μάλιστα που η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Στο  πλαίσιο της επίδειξης ισχύος της Ρωσίας αποβατικά σκάφη του ρωσικού στόλου της Βαλτικής  και κορβέτες πλέουν ανοιχτά του θύλακα του Καλίνινγκραντ, που είναι ρωσικό έδαφος μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Άντριου: Γιατί πούλησε το αγαπημένο του σαλέ στην Ελβετία (photos)

Μακελειό στο Τέξας: Οι αστυνομικοί ήξεραν για τα τραυματισμένα παιδιά αλλά έκαναν μια ώρα για να αντιδράσουν

Ισχυρός σεισμός τα ξημερώματα στην Κύπρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:25