search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:54
MENU CLOSE

Ναζαρέ: Η Μέκκα των σέρφερς με τα ψηλότερα κύματα του κόσμου είναι στην Πορτογαλία (Photos + Video)

10.06.2022 12:45
surf

Το Ναζαρέ ήταν -και είναι- ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια της Λισσαβόνας. Οι ρυθμοί ήταν αργοί, ένα χωριό ψαράδων, που κάθε χρόνο δεχόταν και μερικές εκατοντάδες Πορτογάλους που περνούσαν εκεί τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Όλα όμως έμελλε να αλλάξουν όταν οι νεαροί σέρφερς πληροφορήθηκαν ότι στο Ναζαρέ υπάρχουν τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου!

Το σερφ ξεκίνησε από την Καλιφόρνια και την Χαβάη, όπου οι φυλές των παράτολμων νεαρών σέρφερς δάμαζαν τα μεγάλα κύματα γλυστρώντας επάνω τους με τις σανίδες τους. Το σερφ, με την πάροδο του χρόνου έγινε ένα είδος αντί-κουλτούρας. Η ζωή στην παραλία έγινε τρόπος ζωής, δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα τελετουργικά όπως το κάψιμο των παλιών σανίδων, και από τα ξέφρενα ολονύκτια πάρτι τις ιδιαίτερες εμπειρίες και την αίσθηση του να κάνεις σερφ  προέκυψε ένα είδος μουσικής που ονομάζεται surf music. Τη μουσική αυτή την εκπροσωπούν συγκροτήματα όπως οι Beach Boys, Surftones, Rivieras, Slickee Boys, Butt Hole Surfers, Surfaris, και πολλά άλλα.

Οι φυλές του σερφ άρχισαν να ψάχνουν τρόπο να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, και σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται μάρκες ρούχων φτιαγμένες από παλιούς και νέους σέρφερς, μαγιό, βερμούδες, και γενικότερα ρούχα φτιαγμένα ώστε να αντέχουν στον ήλιο και τη θάλασσα, και να εκφράζουν τον τρόπο ζωής και την αισθητική των σέρφερς. Οι φίρμες είναι πολλές: Ocean Pacific, Ripple Curl, Maui & Sons, Billabong, κλπ. Έτσι, εκτός από τις σανίδες δημιουργήθηκε μια ολόκληρη αγορά εναλλακτικών προϊόντων.

Σερφ και Παγκοσμιοποίηση

Το σερφ τελικά απέκτησε φίλους σ’ όλο τον κόσμο και δημιουργήθηκε ένας νομαδικός τρόπος ζωής από παρέες νεαρών που ταξίδευαν με ένα μικρό βανάκι που είχαν φορτώσει τις σανίδες τους σε κάθε παραλία που υποσχόταν ένα μεγάλο κύμα. Τελικά η  αναζήτηση του πιο μεγάλου κύματος έγινε για τους σέρφερς κάτι ανάλογο με την αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου. Οι παρέες των σέρφερς που όργωναν την Καλιφόρνια, και έκαναν ιερά προσκυνήματα εξερευνώντας τις ακτές της Χαβάης, άρχισαν στη συνέχεια να εξερευνούν τις εξωτικές ακτές της Βραζιλίας, της Αφρικής και της Ινδονησίας, πάντα αναζητώντας το «Μεγάλο Κύμα».

Η ζωή κυλούσε ήρεμα στο ψαράδικο χωριό του Ναζαρέ, μέχρι το 2010, όταν ο κορυφαίος σέρφερ Γκάρετ ΜακΝαμάρα επισκέφθηκε το μέρος αναζητώντας το μεγαλύτερο κύμα.

Πράγματι, ο ΜακΝαμάρα ανακάλυψε ότι στο Ναζαρέ έσκαγε το μεγαλύτερο κύμα του κόσμου, ένα κύμα που πολλές φορές ξεπερνούσε τα 30 μέτρα. Ο διάσημος σέρφερ «καβάλησε» το κύμα, κι από τότε η ζωή στο Ναζαρέ άλλαξε. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη διαφορά στο Ναζαρέ; Όλα οφείλονται στην ιδιοτροπία της φύσης. Το μεγάλο αυτό κύμα δημιουργείται χάρη σε μια υποθαλάσσια χαράδρα. Ο όγκος του νερού που έρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό καθώς ακολουθεί την υποθαλάσσια διαδρομή μπαίνει στην υποθαλάσσια χαράδρα και φτάνοντας στα αβαθή απελευθερώνει μια τεράστια ποσότητα νερού με τη μορφή κύματος.

Το Ναζαρέ διεθνές κέντρο των σέρφερς

Η ανακάλυψη του Ναζαρέ από τη διεθνή φυλή των σέρφερς, άλλαξε τη μοίρα του γραφικού αυτού ψαράδικου χωριού. Το Ναζαρέ έγινε η Μέκκα των απανταχού σέρφερς, και χιλιάδες επισκέπτες συνωστίζονται στις παραλίες για να θαυμάσουν τους κορυφαίους παγκόσμιους σέρφερς στην προσπάθειά τους να δαμάσουν το «Μεγάλο Κύμα».

Εκτός από το καλοκαίρι, το Ναζαρέ έχει τουρίστες όλο το χρόνο, καθώς τα μεγαλύτερα κύματα είναι την περίοδο του Χειμώνα. Ο Γκάρετ ΜακΝαμάρα που έχει πλέον το δικό του σπίτι στο χωριό, κάθε χρόνο καλεί τους καλύτερους σέρφερς όλου του κόσμου στο Ναζαρέ.

Όταν το χειμώνα τα υπόλοιπα χωριά είναι σχεδόν έρημα, στο Ναζαρέ γίνεται πανηγύρι, ειδικά στο διάστημα από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, καθώς η πολύχρωμη και φασαριόζικη φυλή του σερφ έρχεται να κάνει το ετήσιο προσκύνημά της.    

Το ρεκόρ για το πιο ψηλό κύμα έσπασε ο Γκάρετ ΜακΝαμάρα το Νοέμβριο του 2011, σερφάροντας πάνω σ’ ένα κύμα 24 μέτρων. Αργότερα το ρεκόρ έσπασε ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Κόουτσα δαμάζοντας ένα κύμα 25 μέτρων τον Οκτώβριο του 2020. Για το 2021, το ρεκόρ κατέχει ο Γερμανός Σεμπάστιαν Στόιντνερ, που σέρφαρε πάνω σε κύμα 26,21 μέτρων. Το ρεκόρ γυναικών το έχει η Βραζιλιάνα, Μάγια Γκαμπέϊρα σερφάροντας ένα κύμα 21 μέτρων.

Eντυπωσιακές επιδόσεις έχουν αρχίσει να κάνουν και οι ντόπιοι πιτσιρικάδες του χωριού που άρχισαν να ασχολούνται με το σερφ, όπως ο Αντόνιο Λορεάνο, 18 χρόνων, και ο Κάι Λένι, 20 χρόνων. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τη Γαλλίδα Ζουστίν Ντιπόν, τον Άντριου Κότον, τον Ζοάο Χουέδες, τον Νικ Φον Ρουπ, τον Πέντρο Σκούμπι, τον Λούκας Τσούμπο, και τόσους άλλους κορυφαίους αθλητές.

Οι σέρφερς προσεγγίζουν το κύμα με δέος, και με τη βοήθεια μεγάλων τζετ σκι που τους ρυμουλκούν μέχρι να πάρουν την κατάλληλη θέση. Τα τζετ σκι, τα χειρίζονται έμπειροι βετεράνοι σέρφερς που γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν το κύμα, και επιπρόσθετα έχουν και το καθήκον να προσέχουν για τυχόν τραυματισμούς και για τη διάσωση εκείνων των σέρφερς που έχουν πτώση. Ο όγκος του νερού είναι τεράστιος, και μια πτώση, ένα «wipe out» όπως ονομάζεται στη γλώσσα του σερφ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής καθώς οι τόνοι νερού που πέφτουν πάνω στον σέρφερ μπορούν εύκολα να του σπάσουν τον αυχένα.   

Είπαμε, το Ναζαρέ είναι για τους καλύτερους σέρφερς του κόσμου. Οι υπόλοιποι, εμείς, οι «κοινοί θνητοί», μπορούμε απλά να το απολαύσουμε από την παραλία, καθισμένοι σε κάποια σεζλόνγκ.

Διαβάστε επίσης:

Αγίου Πνεύματος: 5 κοντινοί προορισμοί από την Αθήνα για ένα ονειρεμένο τριήμερο! (Video/Photos)

Jeanneau 64: Το σκάφος που αγγίζει την τελειότητα (Videos/Photo)

Ξεμένουν από επιλογές για φαγητό οι Έλληνες: Στροφή στο Junk food αλλά κι αυτό είναι πλέον πανάκριβο για πολλούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:52