search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53
MENU CLOSE

Η ακρίβεια καλπάζει και τρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών

11.06.2022 15:52
akribeia new

Η ακρίβεια τους τελευταίους μήνες σε ενέργεια και βασικά είδη διατροφής καταπίνουν το εισόδημα των καταναλωτών οι οποίοι Περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τα ψώνια τους.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός αναμένεται να κτυπήσει νέο ρεκόρ τον Μάιο ξεπερνώντας το 11%.

Οι εκθέσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα

Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος στην Ευρωζώνη στο 8% φέτος και το 6,4% το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα περιορισθεί στο 1,3% και στο -2,7%, αντίστοιχα.

Ο ΟΟΣΑ τόνισε ότι το κόστος του πολέμου θα είναι βαρύ κι ότι θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία, ενώ εκτιμούν ότι ότι θα αποδυναμώσει σημαντικά τα κίνητρα για τις επενδύσεις.

Τις ίδιες απόψεις εκφράζει και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.

«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ’ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.

Η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις ανησυχίες ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις βάζοντας ξανά στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί ή και σε άλλα τρόφιμα. Η παρέμβαση αναμένεται να έχει βραχυχρόνια ισχύ, πιθανότητα τρίμηνη, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Μόνο η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% μόνο για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Μεταξύ των μέτρων που συζητιούνται είναι και η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα, παρέμβαση στη βενζίνη αντίστοιχη μ’ εκείνη στο πετρέλαιο κίνησης, στοχευμένη μείωση έμμεσων φόρων σε βασικά προϊόντα για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και υπό εξέταση είναι η καταβολή κάποιου εφάπαξ βοηθήματος σε ευάλωτες ομάδες ή και παρεμβάσεις στους κατοίκους των νησιών.

Διαβάστε επίσης:

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια – Αναχώρησαν χθες 20.637 επιβάτες μόνο από τον Πειραιά (Video)

Power Pass: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τα 600 ευρώ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Safe Water Sports: Τι πρέπει να προσέξετε για ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53