search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:58
MENU CLOSE

Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα: Η Ελλάδα δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη Διεθνή Κοινότητα – Άμεση απάντηση της Αθήνας

13.06.2022 15:08
cavusoglu_new

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε την επιθετική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα κατηγορώντας τη χώρα μας ότι δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα επανέλαβε την τουρκική επιθυμία για «λύση» δύο κρατών για το Κυπριακό.

Διπλωματικές πηγές: «Δεν θα μπούμε σε στείρα αντιπαράθεση»

Απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου έδωσαν άμεσα διπλωματικές πηγές που ανέφεραν στην ΕΡΤ:

«Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα», τονίζουν.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, όχι της έντασης», είπε νωρίτερα ο Τσαβούσογλου. Ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε πως «Η Ελλάδα δημαγωγεί, κλαίγεται στη Διεθνή Δοινότητα και λέει “η Τουρκία θα μας επιτεθεί”».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να δώσει νομικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στις παραβιάσεις»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει κάτι μέσω της εχθρότητας προς την Τουρκία και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να κάνει λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μην δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία μαχητικά F-16.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και Νίκο Δένδια και στην έντονη αντιπαράθεση που είχαν πριν από έναν χρόνο μπροστά στις κάμερες αλλά και στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

 «Ο Δένδιας είχε πει πριν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ότι δεν θα πει κάτι αρνητικό και περιμέναμε ότι δεν θα το κάνει. Στην συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις. Και το λέω αυτό για να δείξω ποιος έχει αρνητική συμπεριφορά» είπε και πρόσθεσε:

«Δεν περιμέναμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έλεγε καλά λόγια για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Κογκρέσο», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι έγιναν πολλές συναντήσεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή χωρίς την παρουσία της Άγκυρας οι οποίες «δεν επηρεάσαν καθόλου την Τουρκία».

«Τι θα συμβεί αν κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις με άλλους, τι θα πετύχουν αν είναι εχθρικοί προς την Τουρκία», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον τουρκοκύπριο ομόλογό του, σχολίασε πως «είναι αδύνατον η Άγκυρα να παραμελήσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τον λαό της». «Χρειάζεται λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο ίσων κυρίαρχων κρατών», πρόσθεσε.

«Θα αξιολογήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει τα θέματα που έφερε από παλιά ατζέντα, και προσπάθησε να θολώσει τις διαπραγματεύσεις, ως βήματα ή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε

«Η άρνηση των δικαιωμάτων της βόρειας Κύπρου είναι άρνηση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με κάθε κόστος.

«Και η Δημοκρατία της Τουρκίας και το τουρκικό έθνος δεν άφησαν ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, θα τα ξεπεράσουμε, θα τα ξεπεράσουμε όλα. Το σημαντικό είναι να χαλάσουν τα σχέδια που έχουν στηθεί στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα μαζί σας, έτσι απέρριψαν όλα τα σχέδια, το σχέδιο Ανάν, όλα τα μοντέλα, όλες οι μελέτες που προέκυψαν σχετικά με την ομοσπονδία.

«Αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά και ήμουν εκεί. Είπαμε ήδη πριν φύγουμε, διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία για τελευταία φορά. Μετά από αυτό, υπάρχει κυριαρχική ισότητα, όχι πολιτική ισότητα. Η λύση των δύο κρατών λοιπόν. Δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα-δίπλα μπορούν να συνεργαστούν με κάθε τρόπο μεταξύ τους», σημείωσε.

«Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής και θέλει να δει τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, θα αναγνωρίσει την πολιτική τους κυριαρχία και θα συνεργαστούμε», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, αλλά όταν λέμε “ας συνεννοηθούμε” για δίκαιη κατανομή, αρχίζει να λέει ίσως αργότερα και δεν προσεγγίζει καν αυτού του είδους τη συνεργασία».

Διαβάστε επίσης:

Ειδικός εισηγητής ΟΗΕ: De facto πολιτική στην Ελλάδα οι επαναπροωθήσεις προσφύγων

Γεωργαντάς: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα»

«Θα φτάσουμε την Ελλάδα στην Αδριατική» – Μετά τον Ερντογάν, έρχονται νέες απειλές από τουρκικά ΜΜΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:56