search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:47
MENU CLOSE

Χοληστερόλη: Το παρεξηγημένο τρόφιμο που τελικά δεν την ανεβάζει

15.06.2022 17:14
trofima_new

Έρευνα σε περίπου 5000 ενήλικες στην Κίνα καταστρατηγεί την ευρύτατα διαδεδομένη άποψη ότι η κατανάλωση αυγού απειλεί τις τιμές της χοληστερόλης και καταλήγει το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα εν τέλει έχουν υψηλότερες τιμές καλής HDL χοληστερόλης.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα αυγό την ημέρα είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών πρωτεϊνών (APOA1) καθώς και καλής HDL χοληστερόλης στο αίμα τους, ενώ τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης ήταν χαμηλά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν 4.778 ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες τους τελευταίους 12 μήνες. Υπολογίστηκε ότι κατανάλωναν αυγά κατά μέσο όρο 2.6 μέρες της εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεϊνης APOA1. Η εν λόγω πρωτεϊνη αποτελεί το δομικό υλικό της καλής HDL χοληστερόλης που μεταφέρει τα λιπίδια στο ήπαρ προκειμένου να διασπαστούν. Η καλή HDL χοληστερόλη λειτουργεί ως «καθαριστής» των αρτηριών και των αγγείων από τις εναποθέσεις λιπιδίων.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 14 πρωτεΐνες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, ορισμένες εκ των οποίων με προστατευτική και άλλες με επιβαρυντική δράση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερα αυγά βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ωφέλιμων πρωτεϊνών και υψηλά επίπεδα των επιβλαβών πρωτεϊνών, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν αυγά πιο συχνά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Canqing Yu, ειδικός στην επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία στο κινεζικό πανεπιστήμιο, είπε ότι τα ευρήματα παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το λόγο που η μέτρια κατανάλωση αυγών είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αν και η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες επί του θέματος εντούτοις εκτιμάται ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών – ένα μέτριο αυγό την ημέρα – θεωρείται καρδιοπροστατευτική.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας: 8 σημάδια που την αποκαλύπτουν

Κορωνοϊός: Στα 9.288 τα νέα κρούσματα και 1.274 επαναλοιμώξεις

Καρκίνος Νεφρού: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:47