search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:28
MENU CLOSE

Φυσικό Αέριο: H Gazprom «πνίγει», η Κομισιόν καθησυχάζει

16.06.2022 21:46
fysiko-aerio-gaz-new

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, τον επικεφαλής της Gazprom να ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για «το προϊόν μας, οι κανόνες μας» και την πυρκαγιά στiς μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρωσία αλλά και στον κόσμο να εκτοξεύει τις τιμές, η Κομισιόν… καθησυχάζει.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο μετά τη μείωση σήμερα από τη Ρωσία των προμηθειών φυσικού αερίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον απόηχο του περιορισμού των προμηθειών μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60%.

Βάσει της ανταλλαγής πληροφοριών με τις εθνικές αρχές σήμερα το πρωί, μέσω της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο, δεν υπάρχει ένδειξη άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού“, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες και οι εθνικές αρχές των χωρών παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Ορατός ο κίνδυνος διακοπής φυσικού αερίου

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ, δήλωσε, ότι δεν αποκλείεται, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στις τουρμπίνες, να κλείσει εντελώς η γραμμή προμήθειας του αγωγού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε σήμερα των επιλογών του ομίλου του, που συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει», δήλωσε ο Μίλερ στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας», πρόσθεσε, σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.

«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί» η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως «η Siemens παραμένει σιωπηλή».

Πυρκαγιά σε ρωσικές εγκαταστάσεις

Εντωμεταξύ, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στiς μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρωσία αλλά και στον κόσμο, από έκρηξη αγωγού.

Ο ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 2.30 το πρωί στο κοίτασμα φυσικού αερίου Urengoyskoye στην περιοχή Yamalo-Nenets της Σιβηρίας. Το Urengoyskoye είναι το μεγαλύτερο ενεργό κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο με προμήθειες που προορίζονται κυρίως για την Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe.

Αν και η Gazprom γνωστοποίησε ότι η πυρκαγιά έχει περιοριστεί, τα νέα αναπόφευκτα θα πυροδοτήσουν φόβους για διακοπές του εφοδιασμού και περαιτέρω αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται ήδη εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι αγορές φοβούνται επανάληψη μιας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη;

Καύσιμα: Βρείτε την φθηνότερη βενζίνη στην περιοχή σας – Live χάρτης

Τράπεζες: Έρχεται έκρηξη πλειστηριασμών το επόμενο δίμηνο – Πως να προστατευτείτε (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:28