search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:12
MENU CLOSE

Λαβρόφ στο BBC: Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία (Video)

16.06.2022 20:43
lavrov44

Από τότε που ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και ολόκληρες πόλεις έχουν γίνει ερείπια, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Αλλά την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη στο BBC προσπάθησε να πει ότι πράγματα δεν ήταν όπως φαινόταν.

«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», υποστήριξε.

«Κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η σύρσιμο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Λαβρόφ έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου ότι υπήρχαν Ναζί στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται συχνά ότι ο στρατός τους «απο-ναζιστοποιεί» τη χώρα. Ο Λαβρόφ προκάλεσε σάλο πρόσφατα όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συκοφαντία σχετικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος είναι Εβραίος, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος του BBC, παρέθεσε στον Λαβρόφ την επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το ουκρανικό χωριό Yahidne, στην περιοχή Chernihiv, η οποία αναφέρει ότι «360 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 74 παιδιά και πέντε άτομα με αναπηρίες, αναγκάστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να μείνουν για 28 ημέρες στο υπόγειο ενός σχολείου… Δεν υπήρχαν τουαλέτες, νερό… 10 ηλικιωμένοι πέθαναν».

«Αυτό είναι να πολεμάς ναζί;», τον ρώτησε.

«Είναι πολύ κρίμα», είπε ο Λαβρόφ, «αλλά διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, υφίστανται πίεση από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των ψεύτικων ειδήσεων που διαδίδονται από τη Δύση».

«Η Ρωσία δεν είναι πολύ καθαρή. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο 72χρονος Λαβρόφ εκπροσωπεί τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή τα τελευταία 18 χρόνια, αλλά δυτικές κυρώσεις έχουν πλέον επιβληθεί τόσο σε αυτόν όσο και στην κόρη του.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος ρωτά τον Λαβρόφ για τις σχέσεις της Ρωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς», είπε ο Λαβρόφ, «γιατί και ο [πρωθυπουργός Μπόρις] Τζόνσον και [Λιζ] Τρας λένε ανοιχτά ότι πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία, πρέπει να αναγκάσουμε τη Ρωσία να γονατίσει. Συνεχίστε, λοιπόν, κάντε το!», απάντησε δίχως περιστροφές.

Διαβάστε επίσης:

Κίεβο: Η Ουκρανία «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ – Υποσχέσεις για καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη

Ορατός ο κίνδυνος διακοπής φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 – «Φωτιά» στις τιμές μετά από πυρκαγιά σε ρωσικές εγκαταστάσεις (Video)

Ευλογιά των πιθήκων: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξοπλίζεται με εμβόλια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:09