search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:10
MENU CLOSE

Stefania Maracineanu: Mε doodle τιμά η Google τη σπουδαία φυσικό

18.06.2022 10:12
google doodle

Τα 140α γενέθλια της σπουδαίας Ρουμάνας φυσικού Στεφανίας Μαρατσινεάνου (Stefania Maracineanu) τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Η Στεφανία Μαρατσινεάνου γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1882 στο Βουκουρέστι του τότε Βασιλείου της Ρουμανίας. Το 1910 αποφοίτησε με πτυχίο φυσικοχημείας από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, με κρατική υποτροφία, στο Ινστιτούτο Ραδίου των Παρισίων.

Το Ινστιτούτο Ραδίου ήταν παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ραδιενέργειας υπό την καθοδήγηση της νομπελίστριας φυσικού Μαρίας Κιουρί. Η Μαρατσινεάνου άρχισε να εργάζεται στη διδακτορική της διατριβή για το πολώνιο, ένα στοιχείο που είχε ανακαλύψει η Κιουρί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της σχετικά με τον χρόνο ημιζωής του πολωνίου, η Μαρατσέανου παρατήρησε ότι ο χρόνος ημιζωής φαινόταν να εξαρτάται από τον τύπο του μετάλλου στο οποίο ήταν τοποθετημένο. Αυτό την έκανε να αναρωτηθεί εάν οι ακτίνες άλφα από το πολώνιο είχαν μεταφέρει μερικά άτομα του μετάλλου σε ραδιενεργά ισότοπα. Η έρευνά της οδήγησε σε αυτό που είναι πιθανότατα το πρώτο παράδειγμα τεχνητής ραδιενέργειας.

Η Μαρατσινεάνου γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι για να τελειώσει το διδακτορικό της στη φυσική, το οποίο απέκτησε σε μόλις δύο χρόνια. Αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο του Μεντόν, επέστρεψε στη Ρουμανία και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο της πατρίδας της για τη μελέτη της ραδιενέργειας.

Αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στην έρευνα για την τεχνητή βροχή και πραγματοποίησε ταξίδι στην Αλγερία για να δοκιμάσει τα αποτελέσματά της.

Μελέτησε επίσης τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων, και έγινε η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Το 1935, η Ιρέν Κιουρί, κόρη της Μαρί Κιουρί, και ο σύζυγός της Φρεντερίκ Ζολιό έλαβαν κοινό βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας.

Η Mαρατσινεάνου δεν αμφισβήτησε τη βράβευση των δύο επιστημόνων, αλλά ζήτησε να αναγνωριστεί και ο δικός της ρόλος στην ανακάλυψη.

Το έργο της αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας όταν εξελέγη διευθύντρια ερευνών το 1935, αλλά ποτέ δεν έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για την ανακάλυψή της.

Η Στεφανία Μαρατσινεάνου πέθανε στις 15 Αυγούστου 1944 στο Βουκουρέστι, σε ηλικία 82 ετών. Στο Μουσείο Κιουρί του Παρισιού εκτίθεται το αυθεντικό χημικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Ραδίου, όπου εργαζόταν η Μαρατσινεάνου.

Με πληροφορίες από το SanSimera.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 20 ελληνικές σειρές έρχονται το φθινόπωρο

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)

Stranger Things 4: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Τζέιμι Κάμπελ Μπάουερ σε Vecna (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:08