ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:35
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα προς την Τουρκία - Να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ

23.06.2022 23:43

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Παρέμβαση του πρωθυπουργού

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συμφωνία για την ένταξης Ουκρανίας και Μολβαδίας στην ΕΕ

Τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πολύπαθη Ουκρανία και η γειτονική της Μολδαβία έλαβαν την ώθηση το «πράσινο φως» μετά από μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στις 28 Φεβρουαρίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της από τη Ρωσία, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ Ουκρανίας και Μολδαβίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον πρόεδρο Ζελένσκι για το καθεστώς χώρας προς ένταξη καθώς και την πρόεδρο της Μολδαβίας με ένα tweet. «Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» αναφέρει.

«Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους» προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες.

Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης

Χρηστάκης για κορωνοϊό: Είμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας – Μπορεί να προκύψει νέα παραλλαγή, πιο επικίνδυνη

Απειλές από Οκτάι: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά ή αμφισβητούμε την κυριαρχία τους

Mad VMA 2022: Έντονες αντιδράσεις από την κίνηση ανθρώπων δισκογραφικής εταιρείας να σπρώξουν παιδί της παραγωγής (Video)

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:35
Exit mobile version