search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:13
MENU CLOSE

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας

28.06.2022 18:18
scotland

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας πρότεινε την 19η Οκτωβρίου 2023 ως ημερομηνία ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η Νίκολα Στέρτζον είπε ότι το ερώτημα θα είναι το ίδιο όπως στο τελευταίο δημοψήφισμα του 2014: «Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Η κ. Στέρτζον είπε ότι θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να ζητήσει επίσημη συγκατάθεση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο στην περίπτωση που ο Τζόνσον αρνηθεί, η Στέρτζον είπε πως το πλάνο θα προχωρήσει κανονικά.

Ωστόσο, τόνισε ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι νόμιμο και συνταγματικό – κατά συνέπεια, το Ανώτατο Δικαστήριο να κληθεί να αποφανθεί για τα πιθανά νομικά ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κ. Στέρτζον είπε ότι ο ανώτατος νομικός αξιωματούχος της Σκωτίας, συμφώνησε να παραπέμψει την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα δικαστικά έγγραφα να επιδίδονται σε αστυνομικούς της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου το απόγευμα της Τρίτης.

Η πρώτη υπουργός είπε ότι ελπίζει ότι το δικαστήριο θα είναι σε θέση «να προσφέρει σαφήνεια και δικαιοσύνη εγκαίρως» αντί να υπάρξει μια μακροχρόνια διαδικασία.

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι η Σκωτία δεν έχει την εξουσία να διεξαγάγει δημοψήφισμα, οι επόμενες γενικές εκλογές θα γίνουν “de facto δημοψήφισμα“.

Διαβάστε επίσης:

Χιλή: Σκύλος διέκοψε γυναικείο ποδοσφαιρικό αγώνα γιατί… ζητούσε χάδια (Video)

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο οδηγός λεωφορείου που κατέβασε 12χρονο επειδή δεν φορούσε μάσκα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ελεύθερος ξανά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με απόφαση του Εφετείου Λαμίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:07