search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:59
MENU CLOSE

Tα κέρδη του Ερντογάν από το τούρκικο παζάρι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τι ζήτησε και τι πήρε

30.06.2022 06:00
erdogan_new

Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για αναδίπλωση της Τουρκίας μετά το «ναι» του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι γείτονες μας κατάφεραν τελικά με την στάση και τους εκβιασμούς τους να κερδίσουν αυτό που ήθελαν από τους Αμερικανούς, ενώ έσυραν σε μία απαράδεκτη συμφωνία ακόμα και τις πιο δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν λένε οι ίδιοι κύκλοι, μόνο απομονωμένος δεν είναι αφού αποδείχθηκε ότι, μέσα από το τούρκικο παζάρι που ξέρει να κάνει πολύ καλά, κέρδισε από τους Αμερικανούς την αναβάθμιση των F-16. Χαρακτηρίζουν δε ως επιπόλαια την κίνηση της κυβέρνησης να τονίσει σε ανακοίνωση της ότι είναι ικανοποιημένη, χωρίς στην πραγματικότητα να ξέρει τι είδους ανταλλάγματα έχει πάρει ο Τούρκος πρόεδρος για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο αργότερα από την ανακοίνωση της συμφωνίας η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης, ανέφερε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία, η Celeste Wallander απάντησε:

«Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ικανός, πολύτιμος, στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και η τουρκική αμυντική ικανότητα, οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας, συμβάλλουν στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο της F-16. Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά. Και, ξέρετε, πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της από την Τουρκία, επειδή αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια».

Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε τον βασικό του στόχο που σε αυτή την φάση ήταν η αναβάθμιση των 40 F-16 και στην συνέχεια την αγορά άλλων 80.

Σε ό,τι αφορά τώρα την συμφωνία που υπέγραψαν οι τρεις χώρες (Τουρκία – Σουηδία και Φινλανδία) ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε με την τακτική του να «γονατίσει» δυο βαθειά δημοκρατικές χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μετατρέποντας τες σε χώρες πιόνια των γειτόνων μας. Με την συμφωνία αυτή όποιον χαρακτηρίζει ως τρομοκράτη η τουρκική πλευρά, αυτές οι δυο χώρες θα πρέπει να τον απελαύνουν.

Ακόμα, οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι μέσα από τη συμφωνία αποδυναμώνεται η δυνατότητα της χώρας μας να στηρίξει η κυβέρνηση το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, από την στιγμή που επίσημα δήλωσαν ικανοποιημένοι από την συμφωνία.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι με τα άρθρα 7 και 8 (σημείο 7) του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται ότι – χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις – θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η κυβέρνηση σχολιάζοντας, πάντως, τις οποίες ενστάσεις υπάρχουν γι΄ αυτό το θέμα παραδέχεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την Τουρκία προκειμένου να μπορεί να αγοράσει όπλα από αυτές τις δύο χώρες, επιμένει, ωστόσο, ότι «οι σουηδικές εξαγωγές προς την Τουρκία αποτελούν πολύ μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων όπλων από τη Στοκχόλμη, οι οποίες το 2020 ξεπέρασαν τα 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι μεταξύ 2015 και 2019 η γειτονική μας χώρα ήταν μόλις ο 25ος μεγαλύτερος αγοραστής σουηδικών όπλων.

Παραπλήσια είναι η εικόνα όσον αφορά την εξοπλιστική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Φινλανδίας.

Το 2019 και το 2020 οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αθροιστικά διαμορφώθηκαν στα 5,1 εκατομμύρια ευρώ.»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο τραγέλαφος που δημιουργήθηκε με το εμπορικό σήμα Turkegean, που διεκδίκησε και πήρε η Τουρκία από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς – πρόκειται για ένα τουριστικό σήμα με το οποίο επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο μέχρι το 2031 – δείχνει ότι παρά τα μεγάλα λόγια το ελληνικό οπλοστάσιο είναι …τρύπιο..

Εν τω μεταξύ, αίσθηση δημιούργησε η εσπευσμένη επικοινωνιακά αντίδραση της κυβέρνησης όπου χθες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα στείλει αίτημα για την απόκτηση F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα έχει ήδη υπογραφεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποσταλεί επίσημα το Letter of Request (LoR), που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αιτείται να δεσμευθεί μια μοίρα 20 μαχητικών F-35 και άλλων 20 σε δεύτερη φάση.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ υπερψηφίστηκε η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ανδρουλάκης από Λάρισα: Το ΝΑΤΟ οδηγείται από τους εκβιασμούς του Ερντογάν – Νεοφιλελεύθερες οι επιλογές της κυβέρνησης

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για την αγορά 20+20 μαχητικών F-35

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42