search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:13
MENU CLOSE

Οι κυβερνητικές αποτυχίες και η εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής

06.07.2022 06:00
glavinas_new

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης «εκλογοδιάρροιας» η οποία συντηρείται εδώ και καιρό από κυβερνητικά χείλη, η χώρα οδεύει σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθόλου ανέμελο, περισσότερο φοβισμένο και τρομαγμένο ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, όπως μαρτυρούν οι εκτιμήσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. 

Η τελική έκβαση και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία παραμένουν αβέβαια, η ενεργειακή κρίση σοβεί και προβλέπεται η επέκταση της διάρκειας της, ενώ ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές απομειώνοντας το οικογενειακό εισόδημα.

Και ενώ οι αιτίες των παραπάνω προφανώς έχουν ως αρχική αιτία εξωγενείς παράγοντες και επηρεάζουν τουλάχιστον όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η αντιμετώπισή τους διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι σαφές, εκ του αποτελέσματος, ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται το λιγότερο διστακτική αν όχι ενδοτική στο να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται η κοινωνία άμεσα για την ανακούφισή της

Ναι μεν ουδείς αμφισβητεί ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι μικρά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις όποιες δημοσιονομικές επεκτάσεις αλλά αυτό δε μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη δικαιολογία για την κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας. Οι σχετικοί δείκτες άλλωστε που κατατάσσουν τη χώρα μας σε υψηλές θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών σε ό, τι αφορά π.χ. τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών της ενέργειας βεβαιώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπισή τους.

Αντί αυτού παρεμβαίνει με προσωρινά επιδοματικής φύσης μέτρα πενιχρής αποτελεσματικότητας ενώ συνεχίζει να συσσωρεύει έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους με την προσδοκία να τα μοιράσει προεκλογικά ως δέλεαρ στους πολίτες για να υφαρπάξει την ψήφο τους. 

Εδώ και μήνες στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο αμέτρητες φορές τις σχετικές μας προτάσεις για την ανάσχεση της ολοένα και εντονότερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. 

Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η επιβολή του πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα αποτελούν άμεσες λύσεις, εφαρμόσιμες, δημοσιονομικά εντός του πλαισίου αν συνυπολογίσει κανείς τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ από την αύξηση των τιμών

Εάν στα ανωτέρω προσθέσουμε την ανάγκη συμπερίληψης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη διάχυσή τους σε κάθε πολίτη και επιχειρηματία, την αύξηση των ελέγχων στην αγορά για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και την επιβολή του υγιούς ανταγωνισμού δημιουργείται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών μίας γενικευμένης κρίσης στην αντιμετώπιση της οποίας, η κυβέρνηση, παρά την διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρείται από τα στελέχη της, έχει αποτύχει. Το τίμημα είναι μεγάλο και το πληρώνει ο ελληνικός λαός. 

Στη δεδομένη χρονικά στιγμή η χώρα πλήττεται από τον ελιτισμό της Νέας Δημοκρατίας και κινδυνεύει από τον λαϊκισμό της ανεύθυνης αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στο κάδρο των αποτυχημένων, στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, προβάλουμε στον ελληνικό λαό μία εναλλακτική πρόταση, μία πολιτική πλατφόρμα αξιών και συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων για όλα τα βασικά ζητήματα της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά την υπευθυνότητα, τον σεβασμό και την εναντίωση στην επικράτηση ενός τοξικού πολιτικού κλίματος όπως αυτό καλλιεργείται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα και οι πολίτες έχουν ανάγκη από πολιτική και λύσεις, όχι από διχασμούς και ανέξοδες εντυπώσεις.

*Ο Θανάσης Γλαβίνας είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:11