search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:47
MENU CLOSE

Κίνα: Επεισοδιακές διαδηλώσεις για το «πάγωμα» λογαριασμών – Φόβοι για μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο (videos)

12.07.2022 14:33
china_new

Να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή προσπαθούν οι κινεζικές αρχές και υπόσχονται ότι θα αποδεσμεύσουν τα χρήματα των καταθετών σε τέσσερις τράπεζες, που «πάγωσαν» χωρίς καμία ειδοποίηση, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Στην Κίνα όπου οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι σπάνιες, οι τελευταίες ημέρες μυρίζουν… μπαρούτι. Αφορμή είναι το «πάγωμα» των λογαριασμών χιλιάδων καταθετών σε τράπεζες της πόλης Ζενγκζού της επαρχίας Χενάν.

Οι καταθέτες μόλις διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, ούτε τους επιτρεπόταν να επισκεφθούν τραπεζικά καταστήματα για αναλήψεις έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι συγκεντρωθέντες συγκρούστηκαν με ομάδα ατόμων που φορούσαν πολιτικά ρούχα και πιστεύεται ότι ήταν άνδρες της ασφάλειας, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί δεν επενέβησαν και περιορίστηκαν να ζητήσουν από τους πολίτες να διαλυθούν ήσυχα.

«Μία ομάδα ατόμων χωρίς αστυνομικές στολές κινήθηκαν εναντίον μας. Μας χτύπησαν άγρια, ιδιαίτερα τους άνδρες», δήλωσε ένας διαδηλωτής, που είπε ότι ονομάζεται «κύριος Ουάνγκ».

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε «έναν αριθμό υπόπτων» που συνδέονται με την υπόθεση, χωρίς να αναφερθεί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι συλληφθέντες πιστεύεται ότι είχαν αποκτήσει το έλεγχο σε τραπεζικά καταστήματα της επαρχίας Χενάν μέσω μίας εταιρίας.

Οι διαδηλωτές δεν πίστεψαν την αιτιολογία που άκουσαν, ότι οι λογαριασμοί «πάγωσαν» για να γίνει αναβάθμιση των εσωτερικών ηλεκτρονικών τραπεζικών συστημάτων και διαμαρτύρονταν επειδή δεν είχαν καμία ενημέρωση.

Μάλιστα οι καταθέτες ανησυχούν ότι υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο ζήτημα με τις κινεζικές τράπεζες, το οποίο προσπαθούν να κρύψουν οι αρχές και φοβούνται ότι τελικά θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Πυροσβεστική παρέμβαση των αρχών

Οι τέσσερις τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πιστεύεται ότι έχουν «παγώσει» καταθέσεις συνολικού ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπροστά στον κίνδυνο να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Τραπεζών και Ασφαλειών της Χενάν ανακοίνωσε ότι οι καταθέτες θα μπορέσουν να κάνουν σταδιακά αναλήψεις από την Παρασκευή, μέσω μίας τοπικής τραπεζικής ένωσης που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.

«Θα απελευθερωθούν οι πληρωμές στους πελάτες με συνολικές καταθέσεις κάτω των 50.000 γουάν σε μία τράπεζα», ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Υπηρεσία Τραπεζών και Ασφαλειών της Χενάν. «Εάν το συνολικό ποσό  ανά τράπεζα υπερβαίνει τα 50.000 γουάν, η πληρωμή θα γίνει σταδιακά», διευκρινίστηκε.

Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή δεν έχει καθησυχάσει τους καταθέτες.

Τα αίτια του κακού

«Είμαι σοκαρισμένος από την αναίσχυντη κυβέρνηση της Χενάν. Αυτές είναι οι αποταμιεύσεις μας. Θέλουμε να έχουμε την ελευθερία να αποσύρουμε το σύνολο των χρημάτων μας», έγραψε ένας χρήστης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης  Weibo.

Ένας άλλος επισήμανε ότι «η ανακοίνωση δεν είναι σαφής» και υποστήριξε ότι «δεν θέλουν να μας επιστρέψουν τα χρήματά μας».

O καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Μάικλ Πέτις, δήλωσε στο «Guardian» ότι τα γεγονότα στη Χενάν είναι μια «πολύ ανησυχητική υπενθύμιση» για το τι θα συμβεί αν γίνει ασταθές το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο της Κίνας.

«Φαίνεται πως οποιαδήποτε παράταση των αυξανόμενων τιμών των ακινήτων και η εκρηκτική άνοδος  του χρέους δημιουργεί προϋποθέσεις για εκτεταμένη ανάληψη ρίσκου και για διαφθορά», δήλωσε ο Πέτις. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε, ότι καθώς οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την φούσκα, πιάνονται απροετοίμαστες μπροστά στο εύρος των κρυμμένων απωλειών και της διαφθοράς στο σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Σρι Λάνκα: Ψάχνει τρόπο να εγκαταλείψει τη χώρα ο Πρόεδρος – Ταπεινωτικό «μπλόκο» στο αεροδρόμιο

Ο αξιαγάπητος σκύλος που γεννήθηκε με ουρά στο μέτωπο (Video)

Ιταλία: Τουρίστας έπεσε στον κρατήρα του Βεζούβιου προσπαθώντας να πιάσει το κινητό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:46