search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:23
MENU CLOSE

Έρχεται (ενεργειακή) πείνα τον χειμώνα

14.07.2022 06:00
kryo-spiti

Η ισοτιμία που κατέγραψε – ύστερα από μία εικοσαετία – το δολάριο έναντι του ευρώ αποτυπώνει τα αμερικανικά κέρδη έναντι των Ευρωπαίων στη γεωπολιτική σκακιέρα, η οποία συνταράσσεται από τις αναταράξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η βίαιη αποσύνδεση από το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να έχουν ταυτόχρονα εξασφαλίσει την αναπροσαρμογή του συστήματος ενεργειακού τους εφοδιασμού που επέλεξαν (;) οι Ευρωπαίοι μετέτρεψε το φυσικό αέριο σε δυσεύρετο και πανάκριβο χρηματιστηριακό προϊόν. Οι αναμενόμενες συνέπειες (κατακόρυφη αύξηση της τιμής και πυροδότηση του ανοδικού σπιράλ του πληθωρισμού) αυτών των επιλογών αποτυπώνονται ήδη στις ευρωπαϊκές οικονομίες, προκαλώντας δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα στις κυβερνήσεις.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το τεράστιο έργο της αναπροσαρμογής της ευρωπαϊκής ενεργειακής τροφοδοσίας τα κράτη της Ε.Ε. αναζητούν νέους προμηθευτές και αποθηκευτικούς χώρους, επενδύοντας ταυτόχρονα τεράστια ποσά σε εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την «αεροποίηση» του υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει αρχίσει να φτάνει στην Ευρώπη, κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, όχι πια με αγωγούς αλλά με πλοία.

Η νέα ενεργειακή πραγματικότητα έχει ήδη υπονομεύσει τις παραγωγικές δυνατότητες της ευρωπαϊκής οικονομικής ατμομηχανής, της Γερμανίας, γεγονός που μαθηματικά οδηγεί σε περιβάλλον ύφεσης τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Καθώς μάλιστα η Ε.Ε. αδυνατεί να καταλήξει σε συντονισμένη δράση για την εξασφάλιση των ενεργειακών της αναγκών και της συγκράτησης των τιμών, η κάθε χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ξεχωριστά και ανάλογα με τις δυνατότητες και την οικονομική της επιφάνεια.

Μέσα σε ένα τέτοιο ομιχλώδες πλαίσιο είναι προφανές ότι το κόστος (πολιτικό / οικονομικό) συσσωρεύεται στη βάση της πυραμίδας. Με απλούστερα λόγια η τρέχουσα ενεργειακή / οικονομική κρίση πλήττει ήδη τους ασθενέστερους, όπως αρχίζει να αντιλαμβάνεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βλέπει τους δείκτες του πληθωρισμού να κινούνται αισθητά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτό που επίσης αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τα περιθώριά της να επιδοτήσει με ευρωπαϊκό χρήμα το κόστος των ανατιμήσεων είναι περιορισμένα, καθώς οι Βορειοευρωπαίοι παραμένουν «σκληροί» και υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δημοσιονομικές παραβάσεις εξ αιτίας της πανδημίας.

Αν υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τα ελληνικά δημοσιονομικά, αυτή προκύπτει από τις επιδόσεις ρεκόρ – όπως προβλέπονται – της φετινής τουριστικής περιόδου, την οποία ωστόσο οι μισοί Έλληνες δεν θα την απολαύσουν μιας και, σύμφωνα με τις έρευνες, δεν θα πάνε διακοπές καθώς δεν μπορούν να τις πληρώσουν…

Διαβάστε επίσης:

Διαγενεακή αλληλεγγύη; Πότε; 

Για τον χαρακτήρα και την πορεία ενός σοσιαλιστικού κόμματος στη σημερινή Ελλάδα

Οι πρόωρες εκλογές και οι χρησιμοποιούμενοι πολίτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:23