search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:32
MENU CLOSE

Εκτινάχθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές κατά 105,79% το πρώτο εξάμηνο του 2022

15.07.2022 20:33
epitages

Εκτοξεύθηκαν αθροιστικά η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 σε 49,1 εκατ. ευρώ.

Αθροιστικά, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 και έχει ανέλθει σε 42,7 εκατ. ευρώ.

Ο ρυθμός αύξησης ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στην αγορά, παραμένει υψηλός, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει στην αγορά και η οποία εστιάζεται κυρίως στην μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 σε 2.584 τεμάχια. Η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε στα 40,8 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 105,79%.

Οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούνιο 2022 αυξήθηκαν σε μηναία βάση κατά 5,2 εκατ. ευρώ ή κατά 358 τεμάχια.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Ιούνιο σε 659 και η αξία τους ήταν 1,1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 ανήλθαν σε 4.727 τεμάχια.

Πάντως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται πως – αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα- τα χειρότερα έπονται. Μάλιστα, κάποιοι σημειώνουν πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική από αυτή που παρουσιάζεται από τον Τειρεσία, αφού πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να μη σφραγίσουν τις επιταγές που δεν έχουν αντίκρισμα και είτε να τις ανταλλάξουν με άλλες σε μεταγενέστερη ημερομηνία, είτε να τις κρατήσουν στο συρτάρι τους.

Επίσης και οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να ρευστοποιήσουν μεταχρονολογημένες επιταγές, κάτι που αποτελούσε κανόνα της αγοράς μερικούς μήνες πριν από τη διόγκωση της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Power Pass: Ώρα πληρωμών σε 1,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εξετάζεται η αύξηση του ποσού

Πανάκριβη η φοιτητική στέγη: Έως 35% οι αυξήσεις φέτος στα ήδη «απλησίαστα» ενοίκια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:32