search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:27
MENU CLOSE

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν μειώσεις το κρέας από τη διατροφή σου

15.07.2022 09:27
kreas-diatrofi-new

Το να τρώτε λιγότερο κρέας είναι ένας απλός και σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα αρκετών καρκίνων, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την BMC Medicine.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα υγείας από περίπου 472.000 ενήλικες ηλικίας 40 έως 70 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν κρέας (επεξεργασμένο κρέας, βοδινό, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα), ή αν απέφευγαν εντελώς το κρέας, ή αν έτρωγαν ψάρια, ή αν ήταν χορτοφάγοι, ή vegan.

Κρέας λιγότερο από 5 φορές/εβδομάδα και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα

Διαπίστωσαν ότι:

  • Το 52% των ανθρώπων έτρωγε κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα και το 44% έτρωγε κρέας πέντε, ή λιγότερες φορές.
  • Το 2% έτρωγε ψάρι αλλά όχι κρέας.
  • Ένα άλλο 2% ήταν χορτοφάγοι ή vegan.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 11 χρόνια για να δουν ποιος εμφάνισε καρκίνο. Ανακάλυψαν ότι:

  • Ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές, ή λιγότερο την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο.
  • Ο κίνδυνος ήταν 10% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν μόνο ψάρια και
  • 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans.

Εξετάζοντας συγκεκριμένους καρκίνους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Όσοι έτρωγαν κρέας όχι περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές.
  • Επίσης, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν μόνο ψάρι και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική ή vegan δίαιτα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Απλή συσχέτιση και όχι απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια μελέτη παρατήρησης, όπως αυτή, μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση, όχι μια άμεση αιτία.

Η μελέτη επίσης δεν έλαβε υπόψη άλλες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες του τρόπου ζωής ή γενετική προδιάθεση και δεν εξέτασε συγκεκριμένα μεγέθη μεριδών.

Ωστόσο, τα ευρήματα υποστηρίζουν άλλες έρευνες που συνδέουν τη χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος με χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Τρώμε έξυπνα, ρυθμίζουμε το σάκχαρο

Κορωνοϊός -ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – «Καμπανάκι» ανησυχίας για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Πώς μπορεί να προβλεφθεί – Η σωτήρια εξέταση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:27