search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:35
MENU CLOSE

Κορωνοϊός -ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα – «Καμπανάκι» ανησυχίας για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

14.07.2022 19:09
koronoios987-new

Στη δίνη του κορωνοϊού η Ευρώπη, καθώς περισσότερες από τις μισές χώρες πλήττονται από το έκτο κύμα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC , μεγάλο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Όσον αφορά στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και αυτή στις χώρες που είναι στο «βαθύ κόκκινο» στο δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Υπάρχουν και χώρες όπως η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο» και είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση.

Σχετικά με το γκρι χρώμα που υπάρχει σε κάποιες χώρες σημαίνει ότι δεν έγιναν αρκετά τεστ ή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορέσει το ECDC να βγάλει κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του κορωνοϊού.

Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που κερδίζει με ταχύτητα και ορμή έδαφος, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία.

Πρόκειται για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος», η οποία μεταδίδεται αστραπιαία και υπάρχει η πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και έχει μπει στο στόχαστρο του ECDC.

Σε αντίστοιχη επαγρύπνηση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

Διαβάστε επίσης:

Πύρινα μέτωπα στη χώρα: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Σάμο – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στον Έβρο – Δύσκολη η κατάσταση στην Κάρυστο (Photos/Videos)

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Λιγνάδη: Να μην οδηγηθούμε σε λαϊκά δικαστήρια

Ευλογιά των πιθήκων: Δύο νέα κρούσματα στη χώρα μας – 13 συνολικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:35