search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:03
MENU CLOSE

Μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα: Μάχη να μην περάσει στο Αλεποχώρι – Εκκένωση οικισμών, ζημιές σε σπίτια (Photos/Video)

20.07.2022 14:47
fotia-axaia-12-new

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, καθώς η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βενίζα στα Μέγαρα, κοντά στο Αλεποχώρι, συνεχίζει εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται δυτικά από τη Ζάχουλη, καίει αγροτοδασική έκταση που περιλαμβάνει και πεύκα, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών, καθώς στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην εξαπλωθεί η φωτιά προς το Αλεποχώρι.

Μέχρι στιγμής πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι κι έχουν παραταχθεί οχήματα της Πυροσβεστικής για να μην περάσει η πυρκαγιά προς την πευκόφυτη περιοχή, ενώ κάποια έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της φωτιάς. Γύρω στις 7 το απόγευμα, ο άερας άλλαξε στα Μέγαρα. Η φωτιά πηγαίνει κυρίως από τη μία μεριά προς τα Γεράνεια, σε ήδη καμένη έκταση και από την άλλη προς Πευκενέα σε αγροτικές εκτάσεις.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς η επιχείρηση κατάσβεσης γίνεται σε δύσβατη περιοχή, πάνω από την οποία έχουν απλωθεί μαύροι καπνοί, με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια του χωριού Ζάχουλη που εκκενώθηκε νωρίτερα. Υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 6-7 μποφόρ και υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη Μεγάρων ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λίγο μετά τις 17.30 στάλθηκε νέο μήνυμα για εκκένωση του χωριού Παπαγιαννέικα προς Μέγαρα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονται καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μήνυμα του 112

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη Μεγάρων ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Ζάχουλη Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Αλεποχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/32VyYzm».

Στη συνέχεια στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού Παπαγιαννέικα προς Μέγαρα.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη του ανέμου, ενώ η αστυνομία βρίσκεται στο χωριό για να απομακρύνει τους κατοίκους.

Η περιοχή που καίγεται είναι ορεινή, με διάσπαρτα σπίτια, ενώ απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από τα Μέγαρα.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Δήμου Μεγαρέων, Κώστας Φυλακτός δήλωσε στον Alpha ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε αραιοκατοικημένη περιοχή με λίγους κατοίκους. Ήδη, έχει γίνει απομάκρυνση των κατοίκων και των ηλικιωμένων.

Η φωτιά καίει πεύκα, φυστικόδεντρα και ελαιόδεντρα. Όπως διευκρίνισε, το κέντρο της φωτιάς βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα πριν το Αλεποχώρι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς ‘Ανω Αλεποχώρι, καθώς στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώνυμη οδό προς ‘Ανω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμου οδού προς το οικισμό Πευκενέα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Συνολικά 34 ασθενείς από τις πυρόπληκτες περιοχές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Συγκλονίζουν τα βίντεο που δημοσίευσε από τη φωτιά στο Ντράφι (Videos)

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Φόβοι για αναζωπυρώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:03