search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:40
MENU CLOSE

Ακρίβεια και Λιγνάδης στο «οπλοστάσιο» του ΣΥΡΙΖΑ – Σε δεύτερο χρόνο η κριτική για πυρκαγιές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2239
21/7/2022
21.07.2022 06:00
SYRIZA_SIMA

Η ακρίβεια παραμένει στο βασικό «οπλοστάσιο» του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και θα βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή της ατζέντας, λόγω των άμεσων επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο τις τελευταίες μέρες ανέβηκε ψηλά στην ατζέντα και η υπόθεση Λιγνάδη, που ξεσήκωσε ευρεία κατακραυγή μετά την απόφαση του δικαστηρίου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής ώς την εκδίκαση στο Εφετείο.

Οι σχεδιασμοί για κλιμάκωση σε αυτά τα μέτωπα προσωρινώς μπήκαν στον πάγο τις τελευταίες ώρες, λόγω της εκδήλωσης πύρινων μετώπων στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές της ανατολικής Αττικής, που ξύπνησαν μνήμες από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κράτησε χαμηλά τους τόνους χθες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση όταν ήταν σε εξέλιξη το έργο της κατάσβεσης και την ώρα που ήταν σε απόγνωση οι πολίτες, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους μετά τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση περιοχών. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση με θέμα «Κράτος Δικαίου σε κρίση» με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Σκέψεις η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί αύριο κι εφόσον τα πύρινα μέτωπα θα είχαν υποχωρήσει «κάηκαν» επίσης από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το απόγευμα πως κόλλησε Covid-19 για δεύτερη φορά.

Η βαρύτητα δόθηκε χθες στην εκδήλωση αλληλεγγύης από τα μέλη των οργανώσεων της Αττικής με παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε πληγέντες. Κλιμάκιο από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη γραμματέα της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου, τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη και τον τομεάρχη υποδομών Χρήστο Σπίρτζη βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής και συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Παλλήνης Αθ. Ζούτσο και άλλους δημάρχους από όμορους δήμους.

Σαφώς ζήτημα υπάρχει, και μάλιστα μεγάλο, επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, όταν βλέπεις «αστυνομικούς με ποτιστήρια» να επιχειρούν προκειμένου να συμπληρώσουν τα κενά της Πυροσβεστικής σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, και ενώ είμαστε ακόμη στη μέση της αντιπυρικής περιόδου.

Θα έρθει η ώρα της κριτικής και της πολιτικής αντιπαράθεσης, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην προσεχή συζήτηση στη Βουλή επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που φέρνει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και περιλαμβάνει και το θέμα των δασικών χαρτών, στο οποίο έχουν αντιταχθεί όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση πέρυσι τον Αύγουστο, βασισμένη στο πόρισμα Goldhammer. Όσον αφορά το νομοσχέδιο Σκρέκα, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα επισήμαναν ότι πρόκειται για έκτρωμα, καθώς ουσιαστικά αποτελεί «συνονθύλευμα ρουσφετιών που γκρεμίζει ό,τι άφησε όρθιο ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη» και δείχνει «πόσο μεγάλο είναι το αδιέξοδο και ο πανικός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών, που την οδηγεί να υποτάσσεται σε κάθε χαριστική εξυπηρέτηση, αδιαφορώντας για τη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον».

Προφανώς τα θέματα της πυροπροστασίας θα μείνουν στο εξής στην πρώτη γραμμή της ατζέντας και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, συμπληρώνοντας το κάδρο των ζητημάτων αιχμής που σηκώνει η Κουμουνδούρου.

Βασικό ζήτημα θα παραμείνει η ακρίβεια, η οποία επηρεάζει την πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στην κοινωνία, ενώ εντείνει και τη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση. Σύμφωνα άλλωστε και με τις δημοσκοπήσεις, στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών είναι η ακρίβεια στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

«Στρίβουν το μαχαίρι» της ακρίβειας

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δέχτηκε το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις της κυβέρνησης, που τον κατηγόρησε ότι τεχνηέντως επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις πως θα επιστρέψει στους πολίτες 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος (ενώ η κυβέρνηση έλεγε έως 600 ευρώ), ωστόσο σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν οι περισσότεροι πολίτες δεν περίμεναν να λάβουν αυτό το ποσό, τα τελικά ποσά που είδαν να τους επιστρέφονται ήταν κατά μέσο όρο πολύ χαμηλά και κυρίως πολύ μακριά απ’ ό,τι έχουν πληρώσει στους λογαριασμούς των παρόχων ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Εν τέλει στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις τους πως οι επιστροφές θα ήταν «ψίχουλα».

1. Έτσι χαρακτήρισε «κοροϊδία» το Power Pass σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, 1,7 εκατ. δεν πήραν ούτε ευρώ», ενώ «οι υπόλοιποι πήραν ψίχουλα ως επιστροφή, αφού μεσοσταθμικά η ενίσχυση είναι μόλις 17 ευρώ/μήνα». Ο Μητσοτάκης «επιστρέφει στους πολίτες το ένα από τα δέκα που κλέβει, και μιλάει και από πάνω για αποκατάσταση της αδικίας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

2. Στην αρχή της εβδομάδας υπογράμμισε τα στοιχεία που έδωσε το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου η Ελλάδα καταγράφεται ως η χώρα «με την πιο ακριβή βενζίνη της Ευρώπης, τη στιγμή μάλιστα που έχει πολύ χαμηλότερους μισθούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αυτό σημαίνει «ότι το κράτος όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια ιδιωτών, αλλά βγάζει υπερκέρδη και το ίδιο από την αισχροκέρδεια αυτή. Αρνούμενη η κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, έφτασε να έχει υπερέσοδα 3,6 δισ. στο εξάμηνο».

3. Την Τρίτη, η Κουμουνδούρου ανέδειξε και την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, σύμφωνα με την οποία η ακρίβεια έχει οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών κατά 17%. «Την ώρα που, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, ένας στους δύο πολίτες αναγκάζεται να κόψει ακόμα και βασικά αγαθά για να αντεπεξέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια» σχολίασε κεντρικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας με την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τη μεσαία τάξη (ακροατήριο που διεκδικεί η Κουμουνδούρου), επιβαρύνοντάς την διαρκώς (αρνούμενη π.χ. να υιοθετήσει τις προτάσεις του, όπως το πλαφόν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ή μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα), προκειμένου να κάνει πλάτη στα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Σηκώνουν… Λιγνάδη

Στο μεταξύ ικανοποίηση έφερε στην Κουμουνδούρου και το «μέτωπο Λιγνάδη», λόγω των διαστάσεων που έλαβε το θέμα της αποφυλάκισης του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τον βιασμό δύο ανηλίκων. Το θέμα σταδιακά ξεσήκωσε κατακραυγή όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σε θέατρα και συναυλιακούς χώρους, με χαρακτηριστική στιγμή την αποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη λίγο πριν από την έναρξη παράστασης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όπου χορευτής ύψωσε πανό κατά της απόφασης αποφυλάκισης. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η αποφυλάκιση συνδέθηκε με την κυβέρνηση λόγω της υπόνοιας που δημιουργήθηκε στο κοινό ότι ο καταδικασθείς αντιμετωπίστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή εύνοια λόγω του ότι αποτελεί τον «εκλεκτό» της υπουργού και του Μαξίμου, και πιθανόν έτσι να επιχειρείται συγκάλυψη και άλλων «σκελετών στο ντουλάπι». Ειρήσθω εν παρόδω η Κουμουνδούρου υπενθύμισε τις τελευταίες μέρες πως ο Δημήτρης Λιγνάδης όχι μόνο διορίστηκε στη θέση του από την κυβέρνηση, αφού άλλαξε τον τρόπο διορισμού στο Εθνικό Θέατρο για να τοποθετηθεί χωρίς διαγωνισμό ο εν λόγω σκηνοθέτης, αλλά επιπλέον «πολιτικοποίησε την τοποθέτηση ενός διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο δίνοντας χαρακτηριστικά μάχης με την Αριστερά στον χώρο του πολιτισμού».

Η κυβέρνηση αντέδρασε εξαπολύοντας πυρ κατά του ΣΥΡΙΖΑ όλες αυτές τις μέρες, και επιχειρώντας να επιστρατεύσει το θεσμικό χαρτί τον κατηγόρησε για μικροπολιτική εκμετάλλευση μιας δικαστικής απόφασης, υποκίνηση «λαϊκών δικαστηρίων», τοξικότητα, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν πως μέσα στον πανικό της η κυβέρνηση αδιαφόρησε για τις εντυπώσεις που δημιουργεί σχετικά με τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να ξεσηκώνει όλο αυτό το κοινό που τις τελευταίες μέρες κατέκλυσε θέατρα και στάδια, θα ήταν κυβέρνηση, είναι μια παρατήρηση που κάνουν αρκετοί.

Με το βλέμμα στους «γαλάζιους»

Για την Κουμουνδούρου το ενδιαφέρον είναι ότι στο ηγετικό κυβερνητικό επιτελείο δεν έλαβαν καν υπόψη τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στο δικό τους κοινό, αλλά και στο εσωτερικό της Ν.Δ., από την ταύτιση με έναν καταδικασμένο βιαστή ανηλίκων, καθώς προφανώς αποτυγχάνει να πείσει ότι απλώς σέβεται τη Δικαιοσύνη. Έτσι είδαν με ικανοποίηση τις διαφοροποιήσεις αρχικώς του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος σημείωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν μπορεί ένας καταδικασμένος βιαστής ανηλίκων να κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ αποστάσεις δημόσια έλαβαν μέχρι στιγμής και οι βουλευτές Κώστας Κυρανάκης και Άννα Ευθυμίου. Στον βαθμό που η υπόθεση αυτή προκαλεί ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ., η Κουμουνδούρου θα προσπαθήσει να τη συντηρήσει κατά το δυνατόν στην επικαιρότητα, εντάσσοντάς την μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τους θεσμούς, το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία του Τύπου και τη μεταχείρισή τους από την κυβέρνηση – που ήταν και το αντικείμενο της εκδήλωσης που αναβλήθηκε.

Πόλωση

Άλλωστε στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι η πολιτική πόλωση (τα περί τοξικότητας τα επιστρέφουν στην κυβέρνηση) αποδίδει, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση μιας μονάδας που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (26 μονάδες έναντι 25 στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ η κυβέρνηση σημείωσε άνοδο μισής μονάδας (34 έναντι 33,5).

Διαπιστώνουν δε ότι αποδίδει και η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο στην παραπάνω έρευνα καταγράφει πτώση μιας μονάδας. Εξ ου και ο Τσίπρας, αν και όπως έχει πει ο αγώνας είναι μονομέτωπος κατά της κυβέρνησης και όχι διμέτωπος, θα εξακολουθήσει να πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη, καλώντας τον να ανοίξει τα χαρτιά του προεκλογικά και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό που θα κληθεί να ψηφίσει το κόμμα του με ποιον θα κάνει προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μετεκλογικά και κατά συνέπεια να αποκλείσει κυβερνητική συνεργασία με τον Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Η επιστροφή των… επιστρεπτέων

Αφιέρωμα: Πώς φτάσαμε στην καταστροφή του 1922 – Μέρος δεύτερο

Τουρκία: Το «κακό παιδί»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:37