search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:37
MENU CLOSE

Τουρκία: Το «κακό παιδί»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2238
14/7/2022
17.07.2022 06:00
erdogan_new

Μέσα στο εξελισσόμενο περιβάλλον που διαμορφώνεται από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., την Κύπρο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Άγκυρα ψελλίζει απειλές περαιτέρω χειροτέρευσης των όρων για την ευρωατλαντική συμμαχία και για λόγους προεκλογικών αναγκών προβάλλει χάρτες κάθε παραβατικής μορφής και απαξίωσης του διεθνούς δικαίου χρησιμοποιώντας κάθε πολιτικό τερτίπι ακρότατου εθνικισμού και ριζοσπαστισμού.

Το μεγάλο πρόβλημα και η ζημιά στην εικόνα του Δυτικού κόσμου και των αρχών της Δημοκρατίας απασχολεί πολύ σοβαρά τη διεθνή κοινότητα, η οποία δόμησε στρατηγικές της εμπιστευόμενη έναν σύμμαχο με προωθημένη γεωγραφική θέση στον χώρο προς την Ανατολή, αλλά και στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Όμως ο Πρόεδρος Ερντογάν αποδομεί ακόμη και τα γεωφυσικά πλεονεκτήματά του, ακολουθώντας πολιτική κατάρρευσης κάθε προηγούμενης πολιτικής του επιλογής.

Με εξελισσόμενα όλα τα σημαντικά θέματα, που αφορούν στη γεωστρατηγική πολιτική του Δυτικού κόσμου, αλλά και στην προσπάθεια εξισορρόπησης της ενεργειακής ανάγκης της Ευρώπης, που σήμερα έχει κορυφωθεί εξ αιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του συνεχιζόμενου πόλεμου, η Τουρκία εμφανίζεται να αναζητά ρόλο, είτε για επισιτιστική διευκόλυνση είτε για πολιτική διαμεσολάβηση. Κανείς δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά τις τουρκικές προτάσεις. Ούτε η Ρωσία που στιγμιαία, ουδείς γνωρίζει για πόσον χρόνο ακόμη, αξιοποιεί την τουρκική επαμφοτερίζουσα πολιτική συμπεριφορά.

Στην τουρκική παγίδα

Και… στην κρίσιμη στιγμή η ενημέρωση στην Ελλάδα ανεβάζει τον ανερμάτιστο χάρτη μίας κωμικής εκδήλωσης που επέλεξε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να προσεταιριστεί πάλι τους Γκρίζους Λύκους ώστε, ενόψει εκλογών, να ανανεώσει την εκλογική του βάση και την πολιτική του επιρροή προς τον Ταγίπ Ερντογάν που έχει απολέσει την αρχική πολιτική του γοητεία, χωρίς όμως να κατακρημνίζεται η πολιτική του αποδοχή ως ηγέτη της χώρας.

Η κοινότητα διαμόρφωσης κοινής γνώμης προτιμά να αναδεικνύει τις αθλιότητες Μπαχτσελί υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό εκτίθεται η Τουρκία και το συγκυβερνών σχήμα. Προτιμότερο θα ήταν, μετά την εφάπαξ εντονότατη δημοσιοποίηση του γεγονότος, να αφήσουμε τους Τούρκους εκλογείς να ασχοληθούν με την ποιότητα του κυβερνητικού έργου και της διεθνούς παρουσίας τους. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι συνήθως όταν δακτυλοδεικτούμενος αντίπαλος – βλέπε Ελλάδα – εκθέτει και σχολιάζει την ηγεσία της Τουρκίας, τότε οι πολίτες επιλέγουν να συσπειρώνονται γύρω από τον ηγέτη τους όσο αυταρχικός ή αυθαίρετος και αν είναι, ακόμη και σε κοινωνικά θέματα, ο Πρόεδρός τους.

Άλλα τα σπουδαία

Εδώ «εις το κλεινόν της Παλλάδος άστυ» εξελίσσονται πολλά και ενδιαφέροντα με τα οποία αξίζει να ασχολούνται οι διαμορφωτές κοινής γνώμης. Ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής του τουρισμού μάλλον αποτελεί λάθος επιλογή η ανάδειξη του αφηγήματος των Γκρίζων Λύκων.

Οι τουρίστες επιλέγουν τον προορισμό Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επειδή εμπιστεύονται τη σταθερότητα που επέτυχε και διατηρεί η χώρα μας. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται από χρηματιστηριακούς οίκους και από αξιολογητές του τουρισμού. Η ανάδειξη της χώρας μας μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών στηρίζεται σε κριτήρια αυστηρά, μεταξύ των οποίων η παροχή υπηρεσιών, η ποιότητα της εστίασης, η καθαρότητα των ακτών και θαλασσών μας και η πολιτική σταθερότητα, που εγγυάται ασφαλείς και απόλυτα απολαυστικές διακοπές.

Όλους τους στόχους τους επιτυγχάνουμε και, παραδόξως, στην εξέλιξη της ανοδικής πορείας των στατιστικών αλλά και των πραγματικών στοιχείων, αβασάνιστα επιλέγεται η καθημερινή συντήρηση και η αναβάθμιση του αφηγήματος των Γκρίζων Λύκων. Σφάλλουν απολύτως όσοι εκτιμούν ότι με τον τρόπο που επιλέγεται τις τελευταίες ημέρες εκτίθεται η Τουρκία. Τίποτα από όσα επιλέγει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι ακραίοι πολιτικοί του εταίροι δεν αποτελούν νεωτερισμό της τουρκικής πολιτικής. Είτε Κεμάλ και κεμαλιστές επίγονοι, είτε ισλαμιστές, ισλαμοκεμαλιστές και οτιδήποτε ακολουθήσει με την επιλογή του τουρκικού λαού δεν θα τροποποιηθεί η διαχρονική αξονική τουρκική πολιτική.

Από τη συνολική διεθνή πίεση που ασκείται επί της Τουρκίας, κατά την αντίληψή μου μέτριας έντασης, αλλά πολύ απαιτητικής επιμονής, τελικώς η Άγκυρα θα υποχρεωθεί από κόπωση και αδυναμία αντίστασης πιθανότερα να συνταχθεί στις παραδοσιακές τάξεις του Δυτικού σχηματισμού ή να διαφοροποιηθεί οριστικώς. Και οι δύο καταστάσεις για την Ελλάδα προφανώς είναι δύσκολες και απαιτητικές.

Η επερχόμενη διαμόρφωση νέων πραγματικοτήτων, εξ αιτίας των διεθνών εξελίξεων, θα απαιτήσει νέες παραμέτρους συμμαχικών προγραμματισμών, με ταχύτατες εξελίξεις, κυρίως στα θέματα εξοπλισμών, εάν βεβαίως αυτοβούλως ή πιεζόμενη η Τουρκία έχει απαλλαγεί οριστικά από τους S-400 και τις δουλειές των ρωσικών πυρηνικών εργοστασίων.

Ενεργειακή σκακιέρα

Η επεξεργασμένη θέση μας δεν θα μπορεί πλέον να στηρίζεται μόνο σε καταγγελίες, όταν όλοι οι άλλοι θα δραστηριοποιούνται, με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, για την ενεργειακή ασφάλεια. Να συγκρατηθεί ότι η Τουρκία τότε, μεταξύ άλλων, θα αναδείξει τα όποια πλεονεκτήματα της συμμαχίας με το Κατάρ, κυρίως για την προμήθεια φυσικού αερίου με αγωγούς που θα διατρέχουν τη Μέση Ανατολή μέσα από υπάρχον δίκτυο που θα εκσυγχρονιστεί ή ίσως ήδη εκσυγχρονίζεται.

Στο δίκτυο της Μέσης Ανατολής θα προστεθεί σταδιακά φυσικό αέριο από Ιράκ, Ιρακινό Κουρδιστάν, Ντερ Εζόρ της Συρίας και ίσως και άλλα κοιτάσματα, που θα συνδεθούν πιθανώς και με τον East Med. Οι απαιτήσεις που δημιουργούνται στη διεθνή κοινότητα επιβάλλουν συνεργασίες και εξέλιξη συνεκμεταλλεύσεων, που ήδη υπάρχουν στον χώρο των παραδοσιακών παραγωγών χωρών ενέργειας.

Οι τοπικές διακρατικές αντιπαλότητες δεν θα παύσουν να υφίστανται, απλώς θα υπαχθούν στις μεγαλύτερες προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι ο χρόνος δουλεύει μαζί μας τώρα, στη χρονική περίοδο που διανύουμε. Κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί όταν θα έχουν μορφοποιηθεί οι νέες εξελίξεις έστω και αν η Τουρκία επέλεγε μοναχική διαφοροποιημένη πορεία, μακριά από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., εξέλιξη η οποία κατά την εκτίμησή μας δεν πρόκειται να συμβεί.

Επίσης, με τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, από τη διαδρομή των κρατών την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, η Άγκυρα δεν θα επιλέξει ακρότατη θερμή σύγκρουση, έστω και αν οι Ερντογάν και Μπαχτσελί υποχρεώνονται καθημερινά να ανακοινώνουν πολιτικές ακραίων προκλήσεων και απάρνησης / βιασμού του διεθνούς δικαίου κάτω από το κραταιό πορτραίτο του Κεμάλ Ατατούρκ, που πολιτικά σκιάζει βαριά κάθε σκέψη πολιτικής ανατροπής του «πατέρα των Τούρκων».

Το βάρος της πολιτικής / πολιτιστικής κληρονομιάς πάντοτε βαραίνει τις γενιές που ακολουθούν. Αλίμονο σε αυτούς που δεν μπορούν να διαχειριστούν το πολύτιμο φορτίο που αναλαμβάνουν. Η τουρκική ηγεσία και ο Πρόεδρος Ερντογάν μπορούν να εμβαθύνουν στους στίχους του Γιώργου Σεφέρη, νομπελίστα Έλληνα ποιητή από την Ιωνία, που τον τιμά και το τουρκικό κράτος.

«Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα Χέρια

που μου εξαντλεί τους αγκώνες

και δεν ξέρω πού να τ΄ ακουμπήσω…»

Γεώργιος Σεφέρης, Ποιήματα

Ψυχραιμία αδέλφια!

  • Η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά στην αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, επειδή δεν συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις της για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Καβάλα.
  • Οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμά των F-35.
  • Οι ΗΠΑ απαιτούν να επιστραφούν οι S-400 στη Ρωσία.
  • Οι ΗΠΑ διά του Κογκρέσου θεωρούν αντίθετο προς τις δημοκρατικές αρχές της χώρας την πώληση F-16 στην Τουρκία.
  • Οι ΗΠΑ δύο φορές βρέθηκαν μπροστά στην άρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου για τη χρήση του αεροδρομίου του Ιντσιρλίκ.
  • Οι ΗΠΑ υποχρέωσαν την Τουρκία να αποσύρει το γεωτρητικό της σκάφος από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βόρεια θαλάσσια περιοχής της κυπριακής κυριαρχίας.
  • Οι ΗΠΑ εξελίσσουν στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα αναδεικνύοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, προβάλλοντας ταυτοχρόνως τη δυσπιστία τους έναντι της Άγκυρας.
  • Οι ΗΠΑ προχωρούν σε ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στον Έβρο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της γεωστρατηγικής τους στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
  • Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην ανάπτυξη του αμυντικού μετώπου του ΝΑΤΟ από τον Βορά της συμμαχίας μέχρι τις νοτιότερες περιοχές και πέρα από αυτές με τις τριμερείς, τετραμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.
  • Η Ε.Ε. έχει λάβει μέτρα έναντι της Άγκυρας για τη γενικότερη αποσταθεροποιητική πολιτική που ακολουθεί έναντι των ευρωατλαντικών συμφερόντων.
  • Με την αξιοποίηση των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας διαμορφώνεται διάδρομος διευκόλυνσης των σύνθετων μεταφορών ώστε να παραμερισθεί το μονοπώλιο και τα εμπόδια των Στενών.
  • Η Ελλάδα αποτελεί ουσιαστικό συνομιλητή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των Βαλκανικών χωρών και των χωρών της περιοχής ΜΕΝΑ.
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά ενεργειακό πλεονέκτημα σε συνεργασία με Mobil Exxon, Qatar Company, Total, ENI και απαιτεί σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας, ταυτοχρόνως επεκτείνει τη στρατηγική της συνεργασία πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, με Γαλλία και ΗΠΑ.

*Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης επί τιμή

Διαβάστε επίσης:

Δυσεύρετο «χρυσάφι» το φυσικό αέριο – Από πού το προμηθεύεται η Ελλάδα

ΚΚΕ: Σε ισχύ ο εκλογικός συναγερμός για το ενδεχόμενο πρόωρων, παρά τις διαψεύσεις

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει πρόωρες εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:37