search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:30
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Σε ισχύ ο εκλογικός συναγερμός για το ενδεχόμενο πρόωρων, παρά τις διαψεύσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2238
14/7/2022
15.07.2022 06:00
KKE_PERISSOS

Δεν χαμηλώνει τον εκλογικό συναγερμό ο Περισσός, παρά τις πρόσφατες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Απαντώντας στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να «κάψει» το σενάριο των φθινοπωρινών πρόωρων εκλογών («σταθερότητα», «εθνική ευθύνη»), το ΚΚΕ σχολίασε κεντρικά πως «το ‘‘άγχος’’ και το κριτήριο των αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη δεν είναι γενικά η ‘‘σταθερότητα’’, αλλά η σταθερότητα της σημερινής πολιτικής που για τον λαό σημαίνει αστάθεια, ανασφάλεια και νέα βάρη». Ως εκ τούτου, έστειλε το μήνυμα ότι η συνολική πολιτική, κινηματική κι εκλογική ενεργοποίηση παραμένει, καθώς «η αναμέτρηση με αυτήν τη στρατηγική, την οποία με επιμέρους διαφορές υπηρετούν και τα άλλα κόμματα, είναι καθημερινή και συνεχής και στις εκλογές – όποτε κι αν γίνουν – πρέπει να εκφραστεί με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Το μήνυμα ότι ο εκλογικός σχεδιασμός ξεδιπλώνεται κανονικά έστειλε και η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα με αντικείμενο τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι κατά τη σύνοδό της εξέτασε «ζητήματα προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές» και καλεί «τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να βρίσκονται σε θέσεις μάχης ενόψει μιας πιθανής προκήρυξης εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα». Επίσης, υπενθύμισε το «κάλεσμα συμπόρευσης σε ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις και προβληματισμούς αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τη σταθερή, συνεπή, έντιμη δύναμη, που μπαίνει επικεφαλής του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα πάλης, σε όλη την Ελλάδα, για το ευτυχισμένο σήμερα και αύριο του λαού και της νεολαίας μας».

Ως προς το ευρύτερο πλαίσιο των διεθνών κι εγχώριων εξελίξεων, η Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτιμά ότι η συγκυρία ορίζεται:

  • Από τη συνολική όξυνση των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, «τόσο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ – Ε.Ε. – ΝΑΤΟ) με το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Ρωσία, Κίνα), όσο και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, ειδικά αυτών της Ε.Ε.».
  • Από τον πόλεμο στην Ουκρανία – για τον οποίο προβλέπει πως «θα είναι παρατεταμένος σε κατεύθυνση κλιμάκωσης, με ενίσχυση του κινδύνου γενίκευσής του». Προς επίρρωσιν της εκτίμησης αυτής επισημαίνει την τεράστια συγκέντρωση πυρός στην περιοχή του πολέμου, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες, τη νέα κούρσα εξοπλισμών, την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο με βάση τη νέα “Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ”, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

Παράλληλα κάνει την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, «με αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης μιας νέας διεθνούς κρίσης υπερσυσσώρευσης», κάτι που θα οξύνει περισσότερο τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. «σχετικά με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, την ενεργειακή πολιτική, αλλά και τη στάση απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κλιμάκωση του πολέμου».

Ως τμήμα των παραπάνω ανταγωνισμών «διαβάζει» τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, που βρίσκεται σε πορεία κλιμάκωσης. Οι εξελίξεις στο πεδίο αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής:

  • «Καταρρίπτουν τις θέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους άλλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους».
  • Καταδεικνύουν «ότι αυτό που κρίνει τη στάση του ευρωατλαντισμού είναι η σταθεροποίηση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, η αποδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας, η θωράκιση της ΝΑ. πτέρυγας της Συμμαχίας», προτεραιότητες που προμηνύουν έναν επώδυνο συμβιβασμό, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι παραπάνω παράγοντες, σύμφωνα με την Κ.Ε. του ΚΚΕ, επιδρούν στις διεργασίες στο εγχώριο αστικό πολιτικό σύστημα και στους κόλπους της αστικής τάξης, που προβληματίζονται για πώς η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης «θα εκφράζει μια ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στη βάση της συμφωνίας τους σε στρατηγικές επιλογές», ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη σταθερότητα και δη «απέναντι σε θετικές διεργασίες που μπορούν να συντελεστούν σε εργατικές – λαϊκές δυνάμεις».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει πρόωρες εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνει την προεκλογική καμπάνια

Τα ζόρια της οικονομίας και η απλή αναλογική εξουθενώνουν την Κ.Ο. της Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:29