search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνει την προεκλογική καμπάνια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2237
14/7/2022
14.07.2022 06:00
Alexis tsipras_new

Δεν αλλάζει τη στρατηγική του ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε όσον αφορά την προεκλογική προετοιμασία και την αντίστοιχη καμπάνια ούτε όσον αφορά το αίτημά του για κάλπες εδώ και τώρα.

Οι επανειλημμένες πρωθυπουργικές διαψεύσεις των πρόωρων εκλογών την περασμένη εβδομάδα δεν έπεισαν την Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι για να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη σταθερότητα και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις της περιόδου.

Ακόμα και να ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ (και οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης) να ρίξει προεκλογικούς ρυθμούς, προφανώς δεν θα ήταν εφικτό, καθώς μπαίνουμε ούτως ή άλλως σε μια προεκλογική χρονιά, «με τη βούλα» και όχι κατ’ εκτίμηση, αφού είναι η τελευταία χρονιά της κυβερνητικής θητείας.

Στην ομιλία του στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον πρωθυπουργό,δείχνοντας έτσι πως η Κουμουνδούρου δεν παίρνει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις του και συνεχίζει τον σχεδιασμό της.

Τον χαρακτήρισε όμωςκι επικίνδυνα επιπόλαιο όσον αφορά αυτές τις διαψεύσεις, έκανε δε λόγο για «παλινωδίες», καθώς από τη μία, όπως τόνισε, «ο ίδιος άνοιξε το θέμα» των πρόωρων εκλογών και «ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφίους του κόμματός του», ο ίδιος «δημιουργούσε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές». Και ύστερα «ο ίδιος ήταν που ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι μια εθνικά υπεύθυνη επιλογή».

Κοινώς, του καταλόγισε θεσμικές ακροβασίες και παιχνίδια με τις εκλογές, επιτιθέμενος έτσι στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει το θεσμικό προφίλ του ακόμη και με το θέμα της επιλογής του χρόνου των εκλογών.

Περαιτέρω απέδωσε τη στροφή αυτή στη ρητορική του πρωθυπουργού – η αξιοπιστία της οποίας προφανώς μένει να επιβεβαιωθεί – σε πανικό μπροστά στη διαπίστωση της κυβερνητικής κατάρρευσης. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν τολμά να πάει σε εκλογές, γιατί καταρρέει» και χρησιμοποιεί ως προπέτασμα την εθνική ευθύνη.

«Να φύγουν μια ώρα αρχύτερα»

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ουσιαστικά πρόβαλε το αντίθετο επιχείρημα, ότι οι πρόωρες εκλογές είναι υπεύθυνη επιλογή στον βαθμό που είναι κοινωνική αναγκαιότητα, είναι δηλαδή η θεσμική διέξοδος για να σωθεί η κοινωνία από την κατάρρευση και η χώρα από την κρίση.

Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παρουσιάζοντας με τα μελανότερα χρώματα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και επιμένοντας πως αυτή η κυβέρνηση «είναι η χειρότερη για τον τόπο στη χειρότερη στιγμή», έδωσε το στίγμα ότι επιμένει στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Προσπάθησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσει εντυπώσεις και συνειρμούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μπροστά στο ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας ένιωσε ανακούφιση, καθώς θα μπορέσει να προετοιμαστεί καλύτερα και να βοηθηθεί περισσότερο από τη φθορά της κυβέρνησης. Η τελευταία άλλωστε εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη όσο περνούν οι μήνες και ειδικά μετά τον φετινό χειμώνα, που αναμένεται ότι τα προβλήματα λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού θα χτυπήσουν «κόκκινο» και θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ρητά ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρει η φθορά της κυβέρνησης και η προοπτική η κυβέρνηση να πέσει σαν «ώριμο φρούτο», αλλά η φθορά και η κατάρρευση που βιώνει η κοινωνία.

Κατά συνέπεια, απώτερος στόχος ήταν να προλάβει τυχόν εντυπώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος εκλογικά (κάτι που άλλωστε επισημαίνουν και φίλα προσκείμενοι αναλυτές) ή κι ακόμα ότι δεν είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση.

Το στοίχημα της μαζικότητας

Εξ άλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει την εκλογική ετοιμότητα, όχι μόνο μέσα από το αίτημα για εκλογές, το οποίο επισήμως διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο, όχι μόνο μέσα από τη ρητορική του «να φύγουν μια ώρα αρχύτερα για να σωθεί η κοινωνία», αλλά και μέσα από την επίδειξη μαζικότητας: με την προσέλευση, για παράδειγμα, 152.000 πολιτών στην εσωκομματική κάλπη τον περασμένο Μάιο, εκ των οποίων οι 110.000 ήταν και «πρωτάρηδες» (νέα μέλη), ή με τη μαζική εκδήλωση της Τρίτης στο Περιστέρι, στα μέσα περίπου του καλοκαιριού, στο πλαίσιο του καλωσορίσματος των νέων μελών στις οργανώσεις της Δυτικής Αττικής.

Περαιτέρω, τη μαζικότητα στις συγκεντρώσεις και τις περιοδείες ο Αλέξης Τσίπρας την προβάλλει ως «διάψευση» των δημοσκοπήσεων: «Η σημερινή συγκέντρωση είναι η πιο αληθινή, η πιο αδιάψευστη σφυγμομέτρηση που θα μπορούσε να γίνει καταμεσής του καλοκαιριού» και είναι «ο λόγος για τον οποίο δεν τολμά να προκηρύξει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης». Σε κάθε περίπτωση, έθεσε εκ νέου τον εκλογικό πήχη ψηλά, προεξοφλώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «πρώτος και με διαφορά» από τη Ν.Δ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός, όπως ο ίδιος ο Τσίπρας υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει «μονομέτωπο αγώνα» κατά του «καθεστώτος» Μητσοτάκη, δεν παραλείπει τις αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, εν είδει πολιτικής πίεσης, καθώς και από το Περιστέρι τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη (μετεκλογική) στάση του απέναντι στον πρωθυπουργό.

Οργή για τη δήλωση Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, σε πολιτικό πανικό ελέω «κατάρρευσης» αποδίδει η Κουμουνδούρου και τη χθεσινή αναφορά Μητσοτάκη στη Βουλή – και το συνακόλουθο κλίμα πολιτικής τοξικότητας – ότι «μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη». Την απάντησή του αναμένεται να δώσει σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα τοποθετηθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας συζήτησης (και ψήφισης) του νομοσχεδίου Κεραμέως, καθώς χθες δεν παρέστη στη συζήτηση λόγω βεβαρημένου προγράμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα της Ολομέλειας απάντησε στον πρωθυπουργό ότι το να λέει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνεται για την εμπρηστική επίθεση στον Real FM είναι μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο, που συνιστά πολιτική προβοκάτσια και καταδεικνύει ότι η τοξικότητα είναι επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ακολούθησε ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει αυτή την αθλιότητα, ότι «μπήκαν βόμβες στον Real γιατί έκανε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ» και τον χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κήρυξε… πόλεμο

Βούτυρο ή κανόνια; Ανησυχία στη Δύση για τσουνάμι αντιδράσεων λόγω του κόστους του πολέμου

Τουρκία: Πρόβλημα για τη Δύση οι S-400 και τα πυρηνικά εργοστάσια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09