search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:41
MENU CLOSE

Τα ζόρια της οικονομίας και η απλή αναλογική εξουθενώνουν την Κ.Ο. της Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2238
14/7/2022
14.07.2022 06:00
ekloges_new

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η στρατηγική που ακολουθεί ωστόσο η κυβέρνηση με τις περιοδείες στελεχών της σε όλη την Ελλάδα δημιουργεί μια αμφισημία στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η όλη στάση των παροικούντων στο Μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί σύγχυση στα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Και αυτό γιατί από τη μία αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει το κεφάλαιο εκλογές προβάλλοντας το αφήγημα του «θεσμικού και συνεπή πολιτικού παράγοντα», από την άλλη ωστόσο οι διαρκείς αναφορές στο θέμα των εκλογών μπερδεύει το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους πολίτες.

Τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. δεν κρύβουν τον πανικό τους καθώς εμφανίζονται να μην μπορούν να διαβάσουν το πραγματικό μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν θα βρεθούν ξανά στο Κοινοβούλιο εξ αιτίας της απλής αναλογικής τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ και η ένταση στους κόλπους της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος μεγαλώνει.

Στρατηγική χειμώνα

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός επανασχεδιάζει τη στρατηγική του ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και ελπίζει στη βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς τα προβλήματα εξ αιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια και με τη δέσμευση ότι για να λάβει νέα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης το φθινόπωρο η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις (ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας με το κλείσιμο νοσοκομείων), η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική και άρα το ρίσκο που πήρε ο πρωθυπουργός μεταθέτοντας τις πρόωρες εκλογές μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι ευρωπαϊκοί παράγοντες επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει εις πέρας τα προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας τα οποία εκκρεμούν αλλά και τις νέες δεσμεύσεις για το σχέδιο ανάπτυξης.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές υπάρχει γραπτή δέσμευση για συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, με διακοπή έκτακτων παροχών που δεν μονιμοποιήθηκαν και πορεία προς πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Παγκόσμιος τυφώνας

Η κυβέρνηση σε αυτές τις απαιτήσεις θα απαντήσει – λένε κυβερνητικές πηγές – με τη διεθνοποίηση του προβλήματος του πληθωρισμού, το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα για την οικονομία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας καταιγίδας, ενός τυφώνα, της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

Εν τω μεταξύ το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου φαίνεται να βάζει «μπουρλότο» στα μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πολιτών. Οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ενέργειας, για τις οποίες μιλούσε το Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκονται στον αέρα καθώς αναβλήθηκαν για τις 25 του μήνα, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει αν ο αγωγός Nord Stream 1 θα ανοίξει στην ώρα του.

Ο οποίος προγραμματισμός είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα και είχε εξαγγελθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Σκρέκα σήμερα εμφανίζεται να είναι κενό γράμμα, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται να μην είχε λάβει υπ’ όψιν του το χειρότερο σενάριο.

Το γεγονός ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο του δελτίου στην ενέργεια βάζει άλλωστε νέα δεδομένα στο τραπέζι, καθώς πολλοί μιλούν για παγκόσμια ύφεση που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα προβλήματα που θα προκύψουν θα έχουν να κάνουν με τις τιμές αλλά και με την επάρκεια ενέργειας και αναμένεται να δοκιμάσουν την πολιτική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα να μελετούν το χειρότερο σενάριο για την Ε.Ε., που είναι η παντελής έλλειψη του ρωσικού αερίου.

Το «καλάθι» της ΔΕΘ

Με αυτά τα δεδομένα τα στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να φτιάξουν το «καλάθι» που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ καθώς, χωρίς να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να δημιουργεί αίσθηση παροχών στους πολίτες.

Τα μέτρα αυτά, όπως δείχνουν όλα, θα είναι:

Νέα επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους πολίτες.

Επέκταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Νέο fuel pass με ισχύ έως τα τέλη του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον, τον Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά φυσικά εφόσον τα έσοδα από τον τουρισμό το επιτρέψουν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επενδύει πολλά στα έσοδα από αυτόν τον τομέα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ακόμα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023 για όλους, δηλαδή και για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και τις αυξήσεις των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Καταναλωτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω νέου πληθωριστικού άλματος

Τα ελληνοτουρκικά μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η Αθήνα συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει

ΠΑΣΟΚ: Τραβάει… αυτιά ο Ανδρουλάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:40