search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:31
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Τραβάει… αυτιά ο Ανδρουλάκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2237
6/7/2022
08.07.2022 06:00
pasok-androylakis-new

Τις κινήσεις των υποψήφιων βουλευτών του αλλά και τον αγώνα που κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί πολύ στενά το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε δραστηριότητα και επαφή με την κοινωνία και τώρα βλέπει ποιοι και πόσοι άκουσαν την εντολή του. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως η επαφή με τον κόσμο και οι απαντήσεις που θα πρέπει να δοθούν στα προβλήματά του θα δώσουν ώθηση στο κόμμα.

Εκλογές ή αιφνιδιασμός;

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, χωρίς όμως να αποκλείουν και αιφνιδιασμό Μητσοτάκη με έναν ανασχηματισμό λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ξέρουν πολύ καλά πως οι εκλογές είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και γι’ αυτό παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του.

Σε συζήτηση που είχε ο Ανδρουλάκης με συνεργάτες του, ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια από τους πολιτευτές στον δρόμο για τις κάλπες. Αν κάτι ενοχλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι η αδράνεια που δείχνουν πολλά στελέχη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», φρόντισε να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα.

Χτίζει την ομάδα κρούσης

Στον δρόμο για το χτίσιμο και της δικής του ομάδας βαδίζει ο Ανδρουλάκης. Πρόκειται για τα πρόσωπα που θα βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο και κατά την προεκλογική του εκστρατεία αλλά και μετά, στη Βουλή.

Στα πρόσωπα αυτά είναι σίγουρα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο δικηγόρος Μιχάλης Καλαντζόπουλος, η διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, ενώ η ομάδα θα ενισχυθεί με δύο ή τρία πρόσωπα ακόμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγάλο βάρος της προεκλογικής καμπάνιας θα το σηκώσει ο ίδιος, καθώς όλοι εκτιμούν ότι πάνω του χτίζεται η δυναμική που φαίνεται να έχει το ΠΑΣΟΚ.

Οι δημοσκοπήσεις

Άνθρωποι που μελετούν τις μετρήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη – πολλές φορές και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης – αισιοδοξούν για την επαρχία, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλα ποσοστά (πάνω από το πανελλαδικό) σε περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο, η Φλώρινα, η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα. Όσον αφορά την Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά βρίσκεται μία ανάσα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένει ο έντονος πονοκέφαλος, που δεν είναι άλλος από την Αττική. Σε πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν ανά εκλογική περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ μόνο στην ανατολική Αττική είναι στο διψήφιο, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες είναι κοντά στο διψήφιο ποσοστό. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη περίοδο πάνω από 25 κλιμάκια στελεχών επισκέφθηκαν λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προβάλλοντας το πρόγραμμα του κόμματος για την ακρίβεια.

Πάνω σε αυτές τις μετρήσεις κινήθηκε και η πίεση του Ανδρουλάκη στα στελέχη του για περισσότερο αγώνα και κινητοποίηση. Στα θετικά εντοπίζουν ότι το δίπολο «ελιτισμός ή λαϊκισμός» αποδίδει και δημοσκοπικά. Στην ουσία ο Ανδρουλάκης κρατάει ζωντανό το μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγορεί για ελιτισμό – κάτι που έκανε και στο Ευρωκοινοβούλιο –, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα ως εκφραστή του λαϊκισμού στη χώρα. «Ελιτισμός και λαϊκισμός είναι το ίδιο καταστροφικοί για το ευρωπαϊκό όραμα» είπε ο Ανδρουλάκης στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το «ταπεινωτικό 2009»

«Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα». Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η παραπάνω φράση του Νίκου Ανδρουλάκη και μάλιστα από ευρωπαϊκό βήμα.

Όπως έχει γράψει και στα προηγούμενα φύλλα το «Ποντίκι», στη Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθούν όλο το επόμενο διάστημα σε μία «αντιδεξιά» ατζέντα, η οποία θα έχει συνεχείς αναφορές στην περίοδο Καραμανλή, την οποία θεωρούν και υπεύθυνη για τα δεινά της χρεοκοπίας.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Ανδρουλάκη εκτιμούν πως η αναφορά στον Κώστα Καραμανλή μπορεί να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στην αποχή, που όμως μπορεί να ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. «Άλλες εισροές δεν θα υπάρξουν από τη Ν.Δ., οι δυσαρεστημένοι κεντρώοι που ψήφισαν Μητσοτάκη ήρθαν και παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να το στρίψουμε λίγο αριστερά» λέει στενός συνεργάτης του προέδρου στο «Π».

Δεκτές εισηγήσεις των παλαιών

Στο προηγούμενο φύλλο είχαμε γράψει πως έμπειρα στελέχη του κόμματος ζητούν, στις απευθείας συζητήσεις που έχουν με τον πρόεδρο, πιο επιθετική ρητορική και άλλου είδους επικοινωνιακή διαχείριση. Το αίτημά τους φαίνεται πως θα κάνει δεκτό ο Ανδρουλάκης. Η παλιά φουρνιά, την οποία εκπροσωπεί πολλές φορές ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζητάει πιο επιθετική τακτική από το κόμμα.

Στην ουσία αυτό που ζητάνε οι παλαιότεροι είναι να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να βάζει αυτό την πολιτική ατζέντα και να μην παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και μία νέα επιτροπή (μικρή σύνθεση) που να απασχολείται αποκλειστικά με την επικοινωνία του κόμματος, την παρουσία στη Βουλή αλλά και τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Το όπλο είναι η οικονομία

Στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να είναι η οικονομία σε πρώτη γραμμή. Μάλιστα έχει πει σε όλους τους τόνους πως θέλει ένα πρόγραμμα το οποίο να λέει «κάτι διαφορετικό από τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ» και να μιλάει στην καρδιά της μεσαίας τάξης αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανασυστηθεί στα κοινωνικά στρώματα που το ανέδειξαν στην πρώτη πολιτική δύναμη της Μεταπολίτευσης» είναι το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Διερεύνηση μέχρι τέλους για το σκάνδαλο Νovartis – Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάρρευση της κατηγορίας περί «σκευωρίας»

Τζογάρουν με την πείνα

Fuel Pass διαρκείας σκέφτεται η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:31