search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:08
MENU CLOSE

Διερεύνηση μέχρι τέλους για το σκάνδαλο Νovartis – Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάρρευση της κατηγορίας περί «σκευωρίας»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2237
07/07/2022
07.07.2022 06:00
Novartis_new

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όσον αφορά την υπόθεση Novartis μετά το δικαστικό βούλευμα της περασμένης εβδομάδας, το οποίο παραπέμπει Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη για άσχετες υποθέσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για κατάρρευση της κατηγορίας περί «σκευωρίας» και υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το βούλευμα ουσιαστικά αναδεικνύει πως υπάρχει μόνο «σκάνδαλο Novartis», για το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι θα ξαναπιάσει το νήμα για την πλήρη διαλεύκανσή του όταν επανέλθει στην εξουσία.

«Κανείς δεν παραπέμπεται για χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, ενώ δεν παραπέμπονται καν οι δημοσιογράφοι (σ.σ.: Παπαδάκου, Βαξεβάνης, Τάρκας και ο εκδότης Φιλιππάκης), των οποίων την ενοχή για δήθεν συμμετοχή τους σε σκευωρία είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε δε πως ο μεν Μητσοτάκης είναι «βαρύτατα εκτεθειμένος», το δε σκάνδαλο Novartis «είναι πλέον και με τη βούλα της Δικαιοσύνης υπαρκτό» καθώς η «απόπειρα συγκάλυψής του κατέρρευσε παταγωδώς». Ο ίδιος προειδοποίησε πως «θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση. Ο δε Αλέξης Τσίπρας στη δική του δήλωση διεμήνυσε: «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη».

«Ποιοι χρηματίστηκαν;»

Έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να συντηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα, τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, δηλαδή την κατάρρευση του αφηγήματος της Ν.Δ. και ακόμα την υπόθεση των δικαστικών διαρροών που μιλούσαν για παραπομπή των δύο για τη Νovartis και διαψεύστηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Γι’ αυτό το τελευταίο άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος προέβη σε σχολιασμό με βάση τις ψευδείς διαρροές.

Την Τρίτη, μετά την κυνική παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη πως «δεν υπάρχει σκευωρία, πάμε παρακάτω»,ο Νάσος Ηλιόπουλος επανήλθε ξαναθέτοντας τα ερωτήματα: «Ποιοι είναι οι πολιτικοί που χρηματίστηκαν από τη Novartis; Ποιοι είναι αυτοί που εμπόδισαν τους δικαστές και επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο»; Παρενθετικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά καταρρέουν βασικοί πυλώνες της κυβερνητικής αντι-ΣΥΡΙΖΑ εκστρατείας μετά:

● Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα όσον αφορά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

● Την αθώωση της Ρένας Δούρου για την τραγωδία λόγω των πλημμυρών στη Μάνδρα Αττικής.

● Την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για αδικήματα άσχετα με την κατηγορία περί σκευωρίας εις βάρος 10 πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επέμεινε ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσθέτοντας πως «η Δικαιοσύνη ήταν ένα από τα βασικά αναχώματα, που τελικά τους εμπόδισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα (…) σε ένα κράτος τριτοκοσμικό και χρεοκοπημένο, στο οποίο θα έβρισκαν την ευκαιρία να επιβάλουν ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς, αντίστοιχο των πάλαι ποτέ του υπαρκτού σοσιαλισμού ή των καθεστώτων νοτιοαμερικανικού τύπου».

Τσίπρας: «Κόλαφος το βούλευμα»

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που εδώ και τρία χρόνια επιχειρεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του αντίδραση για το βούλευμα. Αναλυτικότερα σημείωσε:

«Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησαν να το συγκαλύψουν» καθώς «αθωώνει πλήρως όλους τους κατηγορούμενους από την κατασκευασμένη κατηγορία της σκευωρίας και στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων το στημένο κατηγορητήριο της προανακριτικής».

Και συνέχισε: «Τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Επιχειρεί να λασπώσει και να στείλει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και τους δημοσιογράφους που τόλμησαν να αναδείξουν την αλήθεια. Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη.Το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε είναι εδώ και ζητάει απαντήσεις. Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια»;

«Πολιτική δίωξη»

Για το βούλευμα τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής Σπύρος Λάππας, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης.

Σε κοινή τους δήλωση μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως το βούλευμα συνιστά «βόμβα» διότι «κρίνει, αμετάκλητα πλέον, ότι “οι ενέργειες στο σκάνδαλο Novartis του πρώην υπ. Δικαιοσύνης και της πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς ήταν σύννομες και επιβεβλημένες”, δηλαδή καταρρέει ολόκληρο το κατηγορητήριο που “έστησαν” Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ, που τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία πολιτική δίωξη για να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά τους σχέδια και κυρίως να ορθώσουν τείχος στη διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλου για τις παράνομες και αθέμιτες πρακτικές της Novartis».

Προσθέτουν δε πως «απομένει αγώνας για την ανάδειξη όλης της έκτασης του σκανδάλου και την τιμωρία όλων των ενόχων, που με παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους προκάλεσαν ζημιά δισεκατομμυρίων στο Ελληνικό Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ερώτηση για πειθαρχικό έλεγχο

Για το θέμα των διαρροών ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιάννης Ραγκούσης.

Στην ερώτησή του αναφέρει πως το βράδυ της ολοκλήρωσης του δικαστικού βουλεύματος υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη παραπέμπονταν για σκευωρία κατά δέκα πολιτικών προσώπων αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, διαρροή που κατέκλυσε τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε από τους Μάνδρου και Τέλλογλου πως «ανώτατες δικαστικές πηγές» διέρρευσαν ψευδή πληροφορία.

Φαίνεται, λοιπόν, σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., «ότι ανώτατη πηγή μέσα στο ανώτατο δικαστήριο εντάχθηκε σε ένα πολιτικό σχέδιο διασποράς fake news».

Ως εκ τούτου απευθύνει στον υπουργό το ερώτημα: «Γιατί δεν έχει ασκήσει ακόμη την αρμοδιότητά του να κινήσει τον πειθαρχικό έλεγχο σε σχέση με τους δικαστικούς λειτουργούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των παραπλανητικών διαρροών;».

Επιπλέον ζητά πληροφόρηση για το «αν ερωτήθηκε η κ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου αν γνωρίζει ποιοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί είχαν πρακτικά τη δυνατότητα και έπαιξαν πράγματι τον ρόλοκεντρικής πηγής παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού σε σχέση με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου».

Διαβάστε επίσης:

Τζογάρουν με την πείνα

Fuel Pass διαρκείας σκέφτεται η κυβέρνηση

Από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στον πόλεμο της Ουκρανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:06