search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:23
MENU CLOSE

Δυσεύρετο «χρυσάφι» το φυσικό αέριο – Από πού το προμηθεύεται η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2238
14/7/2022
15.07.2022 06:00
fysiko_aerio_new

«Αδικαιολόγητες» χαρακτηρίζουν, μιλώντας στο «Π» άνθρωποι που παρακολουθούν συστηματικά τις διακυμάνσεις στην αγορά φυσικού αερίου και τις κινήσεις του Πούτιν στην ενεργειακή σκακιέρα, τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί εξασφαλισμένης ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Το πιθανό/ενδεχόμενο κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας σε συνδυασμό με τη δεδομένη ενεργειακή «πείνα» και την αδυναμία των Ευρωπαίων να αναδιαρθρώσουν άμεσα τον εφοδιασμό τους σε φυσικό αέριο προεξοφλούν έναν αδυσώπητο πλειστηριασμό για την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων, ο οποίος θα κρατά τις τιμές (του φυσικού αερίου) στα ύψη συντηρώντας τις ισχυρότατες πληθωριστικές πιέσεις και οξύνοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα οι ευρωπαϊκές – συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής – κυβερνήσεις.

Ο εφοδιασμός

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προμηθεύεται φυσικό αέριο:

  • Κατά 50% από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας. Η προμήθεια του LNG αυτή την περίοδο γίνεται από τις ΗΠΑ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και ακολουθούν με μικρές ποσότητες Ομάν και Ινδονησία. Η Ρεβυθούσα – λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. προς τη Μόσχα – έγινε η κύρια πύλη εισόδου αερίου της χώρας. Όπως περιέγραφαν στο «Π» άνθρωποι που πρωτοστάτησαν για να δημιουργηθεί αυτό το έργο, «αυτή τη στιγμή η Ρεβυθούσα είναι κυριολεκτικά στα κόκκινα» και προσθέτουν ότι «κρατά σήμερα όρθια τη χώρα».
  • Το 30% έρχεται από τον αγωγό TAP, αέριο που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τις συζητήσεις για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από το Μπακού.
  • Το υπόλοιπο 20% του φυσικού αερίου έρχεται από τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει κατά 20% την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας η Ελλάδα λάμβανε το 40% από τη Ρωσία. «Το αέριο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις 30 τεραβατώρες του πρώτου εξαμήνου, περίπου 20,5 καταναλώθηκαν από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για τον χειμώνα ότι δεν θα κρυώσουμε και αυτό γιατί, σε αντίθεση με την Ευρώπη, εμείς ζεσταινόμαστε κυρίως με πετρέλαιο και δευτερεύοντος με ηλεκτρική ενέργεια. Βέβαια αυτό ‘‘χτυπάει’’ ψηλά τις τιμές ενέργειας» λέει στο «Π» έμπειρο στέλεχος στα ενεργειακά.

Die Welt: Η υπεροχή της Ελλάδας – Ένα στα δύο τάνκερ μεταφοράς LNG ανήκει σε Έλληνες εφοπλιστές - Media

Καμπανάκι για LNG

Ολόκληρος ο πλανήτης αυτήν την περίοδο ψάχνει υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, έχοντας το 1/2 της κατανάλωσης από εκεί, πρέπει να εξασφαλίσει πως θα έχει και τον χειμώνα.

Η ζήτηση θα είναι πολύ μεγάλη τον χειμώνα. «Η Αθήνα θα πρέπει ήδη να εξασφαλίσει ότι ο χειμώνας θα είναι σε μεγάλο βαθμό, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, καλυμμένος. Η χώρα μας δείχνει ότι δεν έχει πάρει εγκαίρως μέτρα με αποτέλεσμα να βγει στην αγορά και να πάρει ακριβότερα αέριο. Παρατηρούμε χώρες όπως η Γερμανία να κινούνται ήδη» λένε ειδικοί στο «Π».

Παράλληλα, το ελληνικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα προβλέπει ακόμη περισσότερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης στις εναλλακτικές της κυβέρνησης είναι η αύξηση της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων και η αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για πέντε μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκφορτώθηκαν στη Ρεβυθούσα 5,43 τεραβατώρες υγροποιημένου αερίου και το αντίστοιχο διάστημα εφέτος 9 τεραβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι από τη Ρεβυθούσα διακινούνται σε έναν μήνα ποσότητες κοντά σε εκείνες του πρώτου τριμήνου του 2021. Ενώ από τις αρχές Ιουλίου υπάρχει στη Ρεβυθούσα και η νέα πλωτή μονάδα, που έχει χωρητικότητα πάνω από 150.000 κυβικά μέτρα LNG.

Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 165 ευρώ η μεγαβατώρα. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου διαμορφώνεται στα 318 ευρώ η μεγαβατώρα, από 242 ευρώ τον Ιούνιο.

Έλεγχος των τιμών

Στους οικονομικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τα πακέτα στήριξης των πολιτών λαμβάνονται υπόψη και το καλό και το κακό σενάριο. «Ούτε ο δικός μας προϋπολογισμός ούτε καμίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας περιλαμβάνει σενάριο απόλυτης διακοπής των ροών ρωσικού αερίου» λένε κυβερνητικές πηγές.

Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σε περίπτωση που λείψει το ρωσικό αέριο για εβδομάδες από την αγορά, η κυβέρνηση θα περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στις βιομηχανίες.

Στην Ελλάδα υπάρχει η εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης, όσον αφορά στην απειλή της διακοπής των ενεργειακών παραδόσεων από τη Ρωσία.

Ως γνωστόν το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ρωσικό φυσικό αέριο το αντιμετωπίζει η Γερμανία, με τον διεθνή Τύπο να λέει πως «αυτό που θα συμβεί στη Γερμανία σε περίπτωση που κλείσει ο αγωγός ξεπερνά κάθε φαντασία».

Βέβαια, όλοι και σχετικά εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν τελικά το «αδιανόητο» χτυπήσει τη γερμανική οικονομία…

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει πρόωρες εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Εντείνει την προεκλογική καμπάνια

Τα ζόρια της οικονομίας και η απλή αναλογική εξουθενώνουν την Κ.Ο. της Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:23