search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:45
MENU CLOSE

Το «στενό κοστούμι» για τον χειμώνα – Ακρίβεια και ενέργεια τα μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2239
21/07/2022
21.07.2022 06:00
athina-new (3)

Με τις προτάσεις της Κομισιόν για τα ενεργειακά να μοιάζουν περισσότερο με… οδηγίες προς ναυτιλλομένους εν μέσω θαλασσοταραχής, η κυβέρνηση επιχειρεί να (ανα)σχεδιάσει την πολιτική της εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Στην ουσία, το νέο ευρωπαϊκό κείμενο σχετικά με την ενέργεια μοιάζει να λέει «ετοιμαστείτε για… οικονομίες», καθώς καλεί τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου – σε ποσοστό 15%, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, ποσοστό το οποίο, όμως, θα γίνει δεσμευτικό αν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στενότητα…

Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν προτάσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης εντός Ε.Ε., ιδίως από χώρες που η βιομηχανία τους εξαρτάται άμεσα από το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας. Το ουσιώδες, όμως, για την Ελλάδα είναι ότι για άλλη μια φορά φαίνεται πως η Ένωση προσπαθεί να κλωτσήσει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, χωρίς να λαμβάνει αποφάσεις που θα είχαν πραγματικές συνέπειες στα μεγάλα ζητήματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Κάπως έτσι, το «χειμερινό κοστούμι» της κυβέρνησης αναμένεται να είναι… στενό, καθώς θα αναζητά τρόπο να βρει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης των βαρών που πέφτουν στις πλάτες των πολιτών και τα οποία διαρκώς αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι «όσος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται επιπλέον θα διοχετεύεται στους πολίτες», αν και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Πώς μεταφράζεται αυτό; Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξηγήσει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, ούτε είναι και δόκιμο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αλλά και με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, για οριζόντια μέτρα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να δώσει μια επιπλέον ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι) υπό τη μορφή μιας «επιταγής ακρίβειας», αν και το ΥΠΟΙΚ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι προς το παρόν, τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί με το Power Pass και το Fuel Pass.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Όσον αφορά στη ρύθμιση για το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και ζητούν αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση των τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν τον Αύγουστο αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου – από 10 του μήνα που αρχικά είχε προγραμματιστεί – και φαίνεται ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχίζεται το «γράψε – σβήσε» ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Το ερώτημα που παραμένει είναι, εν τέλει, σε τι ποσοστό θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς η κυβέρνηση έχει μιλήσει για μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, της τάξης του 70% και άνω.

Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει και το ζήτημα της επάρκειας σε φυσικό αέριο, σε μια στιγμή που χώρες όπως η Γερμανία εξετάζουν «σενάρια τρόμου», όπως «δελτίο» στην κατανάλωσή του και σπίτια που θα θερμαίνονται μόνο για κάποιες ώρες της ημέρας. Από την άλλη, βέβαια, η σταδιακή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα δώσει μια ανάσα, τόσο στις τιμές των καυσίμων όσο και σε αυτήν του πετρελαίου θέρμανσης, αν και ακόμα είναι νωρίς για προβλέψεις, καθώς η παγκόσμια αγορά παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε η ροή του φυσικού αερίου να συνεχιστεί απρόσκοπτα στη χώρα, ακόμα κι αν η Ρωσία «κλείσει τις βάνες», ενώ ειδικά για το ζήτημα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι «έχουμε δώσει κατευθύνσεις στη ΔΕΗ και θα διπλασιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, και ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου να αξιοποιήσουν το πετρέλαιο».

Δυσαρέσκεια των πολιτών

Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα μοιάζουν να μην μπορούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, για τους οποίους η ακρίβεια φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε διαρκή «βραχνά». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll μάλιστα το 62,6% των ερωτηθέντων δηλώνει «καθόλου» ή «λίγο» ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχει ώς τώρα λάβει η κυβέρνηση για το θέμα. Ανησυχητικό για το αφήγημα της κυβέρνησης για τους λόγους της ακρίβειας είναι και το εύρημα ότι το 47% θεωρεί ότι οφείλεται στη διεθνή συγκυρία και το 45,5% στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 60,3% δηλώνει συνολικά «καθόλου» ή «λίγο» ικανοποιημένο συνολικά από τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντιπολίτευση έχει κάνει προμετωπίδα της πολιτικής της την κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει λίγα ώς… τίποτα, στο Μαξίμου αναζητείται τρόπος να εκπονηθεί ένα νέο «πακέτο» μέτρων, το οποίο θα μπορεί να συμπεριλάβει και τη μεσαία τάξη, ώστε να απαντήσει τόσο στην κριτική της αντιπολίτευσης όσο και στη διαρκώς διογκούμενη δυσφορία των πολιτών.

Μόλις το οικονομικό επιτελείο κάνει τη «σούμα» από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (για την ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα πάνε πολύ καλά), αναμένεται να συζητηθούν τα νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών, με τα ενδεχόμενα να μιλούν, εκτός από την «επιταγή ακρίβειας», και για νέα Fuel Pass και Power Pass, αλλά και για ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Ίσως, δε, όλα αυτά ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης:

Η επιστροφή των… επιστρεπτέων

Αφιέρωμα: Πώς φτάσαμε στην καταστροφή του 1922 – Μέρος δεύτερο

Τουρκία: Το «κακό παιδί»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:44