search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:19
MENU CLOSE

Έβρος: Στάχτη το 50% του μεγάλου πυρήνα στο δάσος της Δαδιάς – Ενεργοποιήθηκε το Copernicus (Photos/Videos)

22.07.2022 19:03
dadia-new

Περίπου 7 με 8 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί ήδη από τη φωτιά που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή του Έβρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν για να προστατέψουν το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς από τις φλόγες.

Η προσπάθεια εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής ενώ λίγο πριν τις 17.00 σημειώθηκε και νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε σημείο που η φωτιά είχε σβήσει.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης το σημείο της νέας μεγάλης αναζωπύρωσης είναι πολύ κοντά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ενεργά μέτωπα τα οποία καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες. Από το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς.

Πρόκειται για δέκα αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και δύο είναι του ελληνικού στρατού. Γίνονται διαρκώς υδροληψίες από κοντινά ρέματα στην περιοχή και στη συνέχεια ρίψεις.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας που ισχύουν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, δεν υπάρχουν σε κάποια σημεία δρόμοι πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και έτσι μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να σβήσει η φωτιά.

Το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δημιουργεί κάποια ελπίδα, ωστόσο η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.  

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πυρκαγιά στην Δαδιά του Έβρου. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service – Mapping με σκοπό την αποτίμηση της περιοχής που επλήγη.   

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping, θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Διαβάστε επίσης:

ΑΧΕΠΑ: Νοσηλευτής βρέθηκε νεκρός από συνάδελφό του στην αλλαγή της βάρδιας

ΗΣΑΠ: Άνδρας ξάπλωσε στις γραμμές και αρνούνταν να φύγει – Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: «Ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας επηρέασαν τη Δικαιοσύνη», λέει τώρα ο καταδικασμένος μεσίτης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:18