search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:41
MENU CLOSE

25χρονος με δελτία ειδήσεων στο YouTube «χαλάει» την «εικόνα» στα μεγάλα αμερικανικά κανάλια

29.07.2022 18:45
CHANNEL 5 NEWS ΑΝΤΡΙΟΥ ΚΑΛΑΧΑΝ

Ψηλός με αφράτο καστανοπορτοκαλι κατσαρό μαλλί, συχνά με ρούχα από κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών και κατά ένα νούμερο μεγαλύτερα, ο 25αχρονος Άντριου Κάλαχαν. δεν «γεμίζει» το μάτι ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης/πληροφόρησης.

Κατάφερε να ταράξει τα «νερά». Με χαρακτηριστικά- όχι εμφανισιακά πάντως- που παραπέμπουν σε Σάσα Μπράρον Κοέν και Μάικλ Μουρ, ο Κάλαχαν ενήργησε με αυθορμητισμό, ενθουσιασμό, πάντως χωρίς να το πολυσκεφτεί. Ίσως και με άγνοια κινδύνου.

Όπως και αν έχει, το ειδησεογραφικό κανάλι Channel5 News στο YouTube που έχει δημιουργήσει, μέσα σε τρία χρόνια έχει καταφέρει να έχει σχεδόν δύο εκατ. συνδρομητές και μηνιαίες απολαβές που ανέρχονται σε 100.000 δολάρια μέσω της πλατφόρμα ψηφιακών συνδρομητικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησε για το κανάλι του.

Τί κάνει; Βγάζει στον αέρα δελτίο ειδήσεων και καλύπτει θέματα όπως εκείνος εκτιμά ότι πρέπει να καλύπτεται και να προβάλλεται η επικαιρότητα.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για εκείνον. «Πιστεύω ότι δίνω μια διέξοδο, μια εναλλακτική σε εκείνους που δεν παρακολουθούν ειδήσεις. Οι άνθρωποι που δεν βλέπουν δελτία ειδήσεων, παρακολουθούν εμένα. Και εκείνοι προτιμούν τα δελτιά των καναλιών, δεν βλέπουν τα δικά μου».

Ο Κάλαχαν άρχισε το 2019 και στην πορεία οι μεταδόσεις του έχουν εξελιχθεί πέρα από την παρωδιακή παρουσίαση νέων μιας μικρής πόλης.

Αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση

Προσφάτως έκανε ρεπορτάζ από την Ουκρανία, παίρνοντας συνέντευξη από το δήμαρχο του Λβιβ και από πρόσφυγες σε όλη τη χώρα αλλά και από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην Πολωνία.

Στα κολεγιακά του χρόνια στη Νέα Ορλεάνη, τα καλοκαίρια, ταξίδευε κάνοντας ωτοστόπ και μετά την αποφοίτηση του επέστρεψε στους δρόμους μαζί με έναν εικονολήπτη τελειοποιώντας την τηλεπερσόνα του στωικού ανταποκριτή που περίμενε να πάρει συνεντεύξεις από μεθυσμένους στην Μπέρμπρον στρίτ, κάτι που είχε κάνε αρκετές φορές στο παρελθόν σε εκπομπή του σκηνοθέτη Μάικλ Μόισες στο Instagram.

Αυτό ήταν. Εταιρεία ανάπτυξης περιεχομένου στα σόσιαλ μίντια του έδωσε 45.000 δολάρια μισθό, 10.000 προϋπολογισμό, ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και με τον κολλητό του, Νικ Μοσερ για εικονολήπτη, βγήκαν στους δρόμους.

Με τα 10 χιλιάρικα έφεραν το πρώτο επεισόδιο της σειράς «AllGasNoBrakes» (σαν να λέμε «Τέρμα τα γκάζια») που βγήκε στο ίντερνετ, από ένα περιθωριακό φεστιβάλ στη Νεβάδα.

Και ύστερα ήρθαν οι παρεμβάσεις

Όταν το καλοκαίρι του 2020 ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες για την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς ο Κάλαχαν με τον Μόσερ και τον παιδικό φιλο του Εβαν Γκιλμπερτ Γκάτζ, για παραγωγό, βρέθηκαν στη Μινεάπολη. Τα σχόλια και οι μεταδόσεις που έκανε για το «MinneapolisProtest» και το κίνημα «BlackLivesMatter» κάλυψαν το κενό που υπήρχε. Μάλιστα ένα από τα ρεπορτάζ που ανέβασε στα κανάλι στο YouTube άρεσε σε περισσότερα από 18.000 άτομα, τονίζοντας ότι το «AllGasNoBrakes» διαθέτει περισσότερη δημοσιογραφική ακεραιότητα και από κάθε άλλο καθιερωμένο ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Το λάτρεψα διότι είχε αδιαμεσολάβητα πλάνα από την εξέγερση, δηλώσεις διαδηλωτών που δεν είδαμε αλλού, ενώ δεν προωθούσε κάποια ατζέντα», ήταν ένα από τα πολλά σχόλια ενώ ένας άλλος που ακολουθεί το «Channel5 News» του Κάλαχαν έγραψε ότι «τελείωσα το βίντεο χωρίς να καταλάβω ποιες είναι οι πολιτικές απόψεις του για τις ταραχές, απλώς έμαθα περισσότερα για το πώς ήταν η κατάσταση στις αληθινές διαστάσεις της εκεί».

Οι παρεμβάσεις δεν άργησαν. Την ίδια χρονιά και ενώ ετοίμαζε μια ταινία μεγάλου μήκους με αφορμή το κίνημα «StroptheSteal»- το κίνημα των ακροδεξιώ- ακροκεντρώων που αμφισβητούσε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ- με διακεκριμένους δημιουργούς κωμωδίας και η οποία αναμένεται να βγει στον αμερικανικούς κινηματογράφους το φθινόπωρο, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ολοκλήρωσης της.

Ο Κάλαχαν υποστηρίζει ότι η εταιρεία παραγωγής απογοητεύτηκε από τους πιο αργούς ρυθμούς και ζητήθηκε από την ομάδα να μείνει μακριά από θέματα πολιτικής. Τελικά απολύθηκαν όλοι.

Και εγένετο Channel5 News

Ο Κάλαχαν δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε. Η αλλαγή brand name και τίτλου στη σειρά εκπομπών- «Channel 5»- απέκτησαν πρόσβαση σε θέματα και γεγονότα. Αγόρασαν ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι εξωτερικών μεταδόσεων, του κόλλησαν γραφικά, τού έβαλαν ψεύτικες κεραίες και δορυφορικό πιάτο στην οροφή και βγήκαν πάλι στο κυνήγι της διαδικτυακής μετάδοσης.

Ο Άντριου Κάλαχαν θέτει τις δικές τους διακριτές διαχωριστικές γραμμές, λέγοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του δημοσιογράφο, με την παραδοσιακή έννοια.

«Οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που κάνουν έρευνες, κάνουν αποκαλύψεις. Εγώ καλύπτω αντιδράσεις. Μεγάλη διαφορά», επισημαίνει ο νεαρός Κάλαχαν, μιλώντας στον ιστότοπο του ιδρύματος Nieman για τη Δημοσιογραφία, του πανεπιστημίου Χαρβαρντ .

«Προσπαθώ να προωθήσω μια ριζοσπατική ατζέντα ενσυναίσθησης και να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν γιατί κάποιοι άλλοι ενεργούν και αισθάνονται με συγκεκριμένο τρόπο, αντί να τους διαβάλλουν», εξηγεί.

Έχει όμως και επικριτές. Κάποιοι εκτιμούν ότι διακατέχεται από «αδελφοναλισμό» με αναφορές που σε λευκούς και άνδρες ή ότι προσεγγίζει θέματα που αφορούν στους αφροαμερικανούς χωρίς γνώση του αντικειμένου.

Θεωρεί ότι ανεξάρτητοι δημιουργοί περιεχομένου, όπως εκείνος, στο μέλλον θα κυριαρχήσουν έναντι των συστημικών ΜΜΕ «ακριβώς επειδή υπάρχει τόση δυσπιστία στα μέσα ενημέρωσης, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης του κόσμου». Στο μεταξύ ο Κάλαχαν αναζητεί ανταποκρίτρια.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αστυνομική επίθεση κατά της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου

Τα νέα πρόσωπα στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του Open τα Σαββατοκύριακα

Κέιτ Γούινσλετ και Στίβεν Φριάρς για πρώτη φορά μαζί με αφορμή σειρά του HBO

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01