search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:48
MENU CLOSE

H Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις – Φόβοι για την ασφάλειά της

01.08.2022 17:14
pelosi-new

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι αναμένεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ταϊβάν και αξιωματούχο των ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι ανησυχούν για την απάντηση της Κίνας σε μια επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνηση.

Η στάση στην Ταϊβάν δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο δημόσιο δρομολόγιο της Πελόζι και έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται ήδη σε χαμηλό σημείο.

Αξιωματούχος της Ταϊβάν πρόσθεσε ότι η Πελόζι αναμένεται να μείνει στην Ταϊβάν μια νύχτα χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πότε ακριβώς θα προσγειωθεί στην Ταϊπέι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο παρακολουθώντας τυχόν κινεζικές κινήσεις στην περιοχή και να εξασφαλίσουν ένα σχέδιο ώστε να την κρατήσουν ασφαλή.

Κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, η Κίνα προειδοποίησε για τον «πολιτικό αντίκτυπο» της προγραμματισμένης επίσκεψης της Πελόζι στο νησί που η Κίνα ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειάς της και επανέλαβε ότι ο στρατός της «δεν θα μείνει άπραγος» εάν το Πεκίνο αισθανθεί ότι απειλείται η «κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα».

«Θα θέλαμε να πούμε στις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ότι ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικές απαντήσεις και ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian στους δημοσιογράφους.

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ το συζήτησαν εκτενώς σε μια τηλεφωνική επικοινωνία δύο ωρών και 17 λεπτών την Πέμπτη, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αυξάνονται.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο, σημαντικό βασικό ζήτημα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Qin Gang στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν τον Ιούλιο.

Ενώ ο Μπάιντεν έχει δηλώσει δημόσια ότι ο αμερικανικός στρατός δεν πίστευε ότι ήταν καλή στιγμή η Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν, δεν της είπε ευθέως να μην πάει, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία – Κόσοβο: Ψυχραιμία συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα ακόμη «θύμα» (;) του Πούτιν: Πρώην στενός του συνεργάτης στο νοσοκομείο – Φόβοι ότι τον δηλητηρίασαν (Photo/Video)

Ιατρικό θαύμα στη Βραζιλία: Διαχωρισμός διδύμων που γεννήθηκαν με ενωμένους τους εγκεφάλους τους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:47