search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:48
MENU CLOSE

Ιατρικό θαύμα στη Βραζιλία: Διαχωρισμός διδύμων που γεννήθηκαν με ενωμένους τους εγκεφάλους τους (Video)

01.08.2022 14:36
mora_new

Ένα ιατρικό θαύμα επέτυχαν οι χειρουργοί που ύστερα από μήνες προετοιμασίας και πολύωρη επέμβαση κατάφεραν να διαχωρίσουν δίδυμα αγόρια που γεννήθηκαν με ενωμένους τους εγκεφάλους τους.

Οι γιατροί έκαναν τρεις μήνες προετοιμασία και εκπαίδευση με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, πριν προχωρήσουν στην επέμβαση που διήρκεσε 33 ολόκληρες ώρες.

Τα δύο αγοράκια, ο Μπερνάρντο και ο Άρθουρ Λίμα, σχεδόν τεσσάρων  χρόνων, υποβλήθηκαν συνολικά σε επτά εγχειρίσεις, που διήρκεσαν 33 ώρες,  στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.  Περίπου 100 γιατροί και νοσηλευτές εργάστηκαν για να διαχωρίσουν τα δίδυμα, υπό τη διεύθυνση του παιδοχειρουργού Νουρ ουλ Οουάζε Τζιλάνι, από το νοσοκομείο Γκραντ Όρμοντ του Λονδίνου.

Για να φέρουν σε πέρας την πολύ λεπτή επέμβαση οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προετοιμάζονταν επί μήνες και ο Νουρ ουλ Οουάζε Τζιλάνι χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» των γιατρών, τονίζοντας ότι το κόστος καλύφθηκε από δωρεές, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας «Gemini Untwined».

Ο γιατρός Νουρ ουλ Οουάζε Τζιλάνι συνεργάστηκε με τον Δρ. Γκαμπριέλ Μουφάρεζ, που είναι επικεφαλής του παιδοχειρουργικού τμήματος στο  Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

«Ο επιτυχημένος διαχωρισμός του Μπερνάρντο και του Άρθουρ είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα της ομάδας στο Ρίο και ένα φανταστικό παράδειγμα για το πόσο πολύτιμο είναι το έργο της πρωτοβουλίας Gemini Untwined. Όχι μόνο γιατί εξασφαλίζει νέο μέλλον στα δύο αγόρια και στην οικογένειά τους, αλλά και γιατί η τοπική (ιατρική) ομάδα απέκτησε τη γνώση και την αυτοπεποίθηση για να αναλάβει και πάλι τέτοιες σύνθετες επεμβάσεις στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας.

«Μέσω της ομαδικής εργασίας και της ανταλλαγής γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουμε τα αποτελέσματα για όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε μία τόσο δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Γκάμπριελ Μουφάρεζ δήλωσε ότι το νοσοκομείο όπου εργάζεται φρόντιζε τα δίδυμα για δυόμιση χρόνια και η εγχείριση για τον διαχωρισμό τους «αλλάζει την ζωή τους».

«Από τότε που οι γονείς των αγοριών ήρθαν από τον τόπο τους στην περιοχή Ροράιμα στο Ρίο για να ζητήσουν βοήθεια, πριν από δυόμιση χρόνια, έγιναν μέλη της οικογένειάς μας εδώ, στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο Δρ. Μουφάρεζ, προσθέτοντας : «είμαστε ευτυχισμένοι που η επέμβαση πήγε τόσο καλά και τα αγόρια και η οικογένειά τους έχουν ένα αποτέλεσμα που αλλάζει την ζωή τους».

Η επέμβαση υποστηρίχθηκε οικονομικά από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Gemini Untwined, που ιδρύθηκε από τον Νουρ ουλ Οουάζε Τζιλάνι, το οποίο συγκεντρώνει χρήματα για παιδιά που γεννιούνται ενωμένα στο κεφάλι. Η επέμβαση για τον διαχωρισμό του Μπερνάρντο και του Άρθουρ είναι μια από τις πιο περίπλοκες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πολλοί γιατροί δεν πίστευαν ότι θα ήταν εφικτή, όπως έγινε γνωστό από το φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Μάλιστα δεν έχει ξαναγίνει τέτοια επέμβαση σε τόσο μεγάλα παιδιά, καθώς τα δίδυμα είναι σχεδόν 4 χρόνων.

Τα παιδιά αναρρώνουν στο νοσοκομείο, είναι καλά στην υγεία τους και θα υποστηρίζονται για την αποκατάσταση κατά το επόμενο εξάμηνο.

Η περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς μόνο μία στις 60.000 δίδυμων κυήσεων φέρνει στον κόσμο παιδιά  ενωμένα  και από αυτά μόνο το 5% είναι ενωμένα στο κεφάλι.

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Προς εκτόνωση η ένταση μετά από παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ – «Παγώνει» η αντικατάσταση των πινακίδων

Βρετανικό Μουσείο: Προτείνει «συμμαχία» για τα μάρμαρα του Παρθενώνα με την Ελλάδα

Ουκρανία: Αναχωρεί από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:48