search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:50
MENU CLOSE

Βρετανικό Μουσείο: Προτείνει «συμμαχία» για τα μάρμαρα του Παρθενώνα με την Ελλάδα

01.08.2022 12:26
glipta_new

Την συγκρότηση μιας «συμμαχίας για τον Παρθενώνα», με την Ελλάδα, προτείνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα, όπως γράφει ο Guardian.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Sunday Times Culture ο Τζόναθαν Γουίλιαμς αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήθελε «να αλλάξει την ένταση της συζήτησης» για τα μάρμαρα.

«Αυτό που επιζητούμε είναι μία ενεργή  συμμαχία για το Παρθενώνα με τους φίλους και εταίρους στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», αναφέρει ο Τζόναθαν Γουίλιαμς.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση για επιστροφή των μαρμάρων και κατά τον Γουίλιαμς αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο τμήμα» της συλλογής του μουσείου.

Ωστόσο αναφέρει στη συνέντευξή του ότι από την πλευρά του μουσείου υπάρχει η επιθυμία «να αλλάξει η ένταση της συζήτησης», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές χρειάζεται «να βρουν τρόπο για να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση μίας πολιτιστικής ανταλλαγής ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού, που δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα».

«Υπάρχουν πολλά θαυμάσια πράγματα που θα είμαστε ευτυχείς να δανείσουμε και να δανειστούμε. Αυτό θέλουμε», αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλας Σταμπολίδης έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει «μία βάση εποικοδομητικών συνομιλιών» με μία «θετική συμμαχία για τον Παρθενώνα».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι «στις δύσκολες μέρες που ζούμε η επιστροφή (των μαρμάρων) θα ήταν μία ιστορική ενέργεια. Θα μπορούσε να είναι σα να αποκαθιστούν οι Βρετανοί την ίδια την δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Προς εκτόνωση η ένταση μετά από παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ – «Παγώνει» η αντικατάσταση των πινακίδων

Βλάντιμιρ Πούτιν: Νέες φήμες για την υγεία του – «Περίεργο» video με τον Ρώσο πρόεδρο

Ουκρανία: Αναχωρεί από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42