search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:10
MENU CLOSE

Ταϊβάν: Αποκλεισμένη από τον κινεζικό στρατό – Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης (Photos/Videos)

04.08.2022 12:10
taiwan_new

Πλήρη στρατιωτικό αποκλεισμό από αέρος και θαλάσσης επέβαλε η Κίνα στην Ταϊβάν λίγες ώρες αφότου έφυγε από το νησί η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι  Πελόζι, με το Πεκίνο να κάνει επίδειξη ισχύος και την Ουάσινγκτον να δείχνει αμηχανία μπροστά στον κινεζικό δράκο.

Η κινεζική ιστοσελίδα Global Times περιγράφει σε λίγες γραμμές το τι συμβαίνει στα Στενά της Ταϊβάν: Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί της Ταϊβάν διεξάγει ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός για τον αποκλεισμό από θαλάσσης, ξηράς και αέρος, στις οποίες χρησιμοποιούνται προηγμένα όπλα, περιλαμβανομένων των μαχητικών στελθ  J-20 και των υπερηχητικών πυραύλων DF-17.

Οι ασκήσεις άρχισαν το βράδυ της Τρίτης, όταν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στο νησί παραβιάζοντας σοβαρά την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

Πρωτοφανής η ένταση και η κλίμακα των κινεζικών ασκήσεων

Στο ρεπορτάζ της Global Times αναφέρεται επίσης ότι δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιας κλίμακας ασκήσεις, καθώς θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά και συμβατικοί πύραυλοι που θα πετάξουν πάνω από το νησί, ενώ οι δυνάμεις του κινεζικού στρατού θα μπουν σε περιοχές εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από το νησί και η λεγόμενη μέση γραμμή παύει να υφίσταται.

Αναλυτές τονίζουν στους Global Times ότι περικυκλώνοντας την Ταϊβάν ο κινεζικός στρατός αποδεικνύει τον απόλυτο έλεγχο που ασκεί το Πεκίνο στην περιοχή.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες, διάστημα κατά το οποίο η Ταϊβάν ουσιαστικά θα είναι απολύτως αποκλεισμένη, λίγες ώρες μετά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ταϊπέι.

Παράλληλος κυβερνοπόλεμος

Παράλληλα με τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις υπάρχουν πληροφορίες ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν πτήσεις πάνω από το νησί και χάκερς έπληξαν την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν.

Οι προειδοποιητικές βολές για τον ηλεκτρονικό πόλεμο είχαν αρχίσει πριν από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, καθώς – σύμφωνα με το Politico  – χάκερς είχαν ρίξει μαύρο στην ιστοσελίδα της ταϊβανέζικης προεδρίας και σε ιστοσελίδες κυβερνητικών υπηρεσιών.

Η ταϊβανέζικη κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τις εγχώριες βιομηχανίες ότι πρέπει να είναι έτοιμες για μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων τις προσεχείς  ημέρες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με άλλες αρχές για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν δείχνει αιφνιδιασμένη από το εύρος και την κλίμακα της κινεζικής αντίδρασης και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επιχειρεί  να δείξει ψυχραιμία, ετοιμάζει τα αντιαεροπορικά καταφύγια.

Βολές με βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στις ακτές

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν,  η Κίνα εκτόξευσε το πρωί αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους  Dongfeng,  που έπεσαν στα νερά ανοιχτά των βορειοανατολικών και των νοτιοδυτικών ακτών.

Κάτι τέτοιο είχε κάνει η Κίνα και το 1996, όταν και πάλι οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι είχαν επιδεινωθεί δραματικά. Η διαφορά είναι ότι σήμερα οι ζώνες που έχουν επιβληθεί γύρω από το νησί είναι πολύ πιο κοντά στις ακτές της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Skynews, δύο από τα πιο ισχυρά καταδρομικά πλοία της Κίνας, τα Type 55, εντοπίστηκαν ανοικτά των κεντρικών και νοτιοανατολικών ακτών του νησιού, σε απόσταση 37 μιλίων από την ξηρά.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αλλάξει τους αεροδιαδρόμους και  τις θαλάσσιες οδούς που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τα πλοία και τα αεροσκάφη στην περιοχή.

Σενάρια για κλιμάκωση της έντασης

Στο ερώτημα του BBC τι άλλο μπορεί να συμβεί, η Μπίνι Λιν, διευθύντρια του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών δήλωσε ότι «αν η Κίνα αποφασίσει να πετάξουν αεροσκάφη της πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, υπάρχει περίπτωση η Ταϊβάν να προσπαθήσει να τα αναχαιτίσει. Και στον αέρα μπορεί να γίνει μία σύγκρουση, οπότε αρχίζουν πολλά και διαφορετικά σενάρια».

Η Ταϊβάν έχει διακηρύξει ότι θα «αντιδράσει καταλλήλως» στην εχθρική συμπεριφορά «για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα». Μόνο που η Κίνα δεν αναγνωρίζει ούτε «εθνική» ασφάλεια, ούτε «εδαφική ακεραιότητα» της Ταϊβάν, εφόσον η πολιτική της «μίας Κίνας» αντιμετωπίζει την Ταϊβάν ως επαρχία που ανήκει στην κινεζική επικράτεια. Πολιτική την οποία – στα χαρτιά τουλάχιστον – αναγνωρίζουν και οι ΗΠΑ!

«Η Κίνα προσπαθεί να επιβάλει ως κανονικότητα μια πιο επιθετική συμπεριφορά έναντι της Ταϊβάν», πρόσθεσε η Μπίνι Λιν.

Το ερώτημα είναι βεβαίως ποιος έδωσε την αφορμή στο Πεκίνο για να ξεδιπλώσει μια τόσο επιθετική στάση. Την απάντηση δίνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, που χαρακτηρίζει «μανιακή, ανεύθυνη και αναίτια» την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αρκούδα στη Νότια Καρολίνα έγινε viral, καθώς χτυπά το κουδούνι πόρτας – Τα έχασε η ιδιοκτήτης

Γιούρι Γκέλερ: «Απειλεί» τον Πούτιν – Θα σταματήσει τον πόλεμο με τη δύναμη του… μυαλού του (Video)

ΗΠΑ: Νεκρή σε τροχαίο η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Τζάκι Γουαλόρσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03