search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:25
MENU CLOSE

Ταϊβάν: Κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της χώρας, σύμφωνα με την Ταϊπέι

03.08.2022 18:28
Taiwan- maxitika kina-new

Είκοσι επτά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν την Τετάρτη στη ζώνη αεράμυνας της χώρας, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ταϊβάν, την οποία επισκέφθηκε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Είκοσι επτά αεροσκάφη του κινεζικού στρατού «εισήλθαν στην ευρύτερη περιοχή (Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο) στις 3 Αυγούστου 2022», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Πελόζι: Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες να έρθουν στην Ταϊβάν

Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν, δήλωσε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

«Δυστυχώς, η Ταϊβάν εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε παγκόσμιες συνόδους, με πιο πρόσφατη εκείνη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ανέφερε η Πελόζι και συμπλήρωσε: «Παρότι μπορούν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να στείλει τους ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους ηγέτες – ή οποιονδήποτε άλλον θέλει – να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της, να επισημάνουν τις επιτυχίες της και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή μας για συνεχή συνεργασία».

«Αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν»

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποίησε ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με αναπόφευκτο τρόπο», με σαφείς αναφορές στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Πρόκειται απλώς για μια φάρσα. Με πρόσχημα τη ‘δημοκρατία’, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε επίσης ο υπουργός στο περιθώριο συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω από την πολιτική τους σχετικά με την Ταϊβάν.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνουν πίσω από τη θέση τους αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάνσι Πελόζι στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ταϊπέι.

«Σεβόμαστε την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας», αλλά η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ» δήλωσε η Πελόζι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε η Πελόζι.

Απάντηση του Πεκίνου με στρατιωτικά γυμνάσια και πραγματικά πυρά

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας έχουν μπλοκάρει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, διαμαρτυρήθηκε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Αλλά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αεροναυτικές ασκήσεις της Κίνας είναι μία πρώτη και ηχηρή απάντηση του Πεκίνου στην επιμονή της Νάνσι Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν, παρά τις επιφυλάξεις του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κινεζικές ασκήσεις διεξάγονται σε πέντε περιοχές γύρω από το νησί, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό, που κατά την Ταϊπέι ελλοχεύει κινδύνους «στις ρότες των εμπορικών πλοίων, προκαλεί την διεθνή τάξη και υπονομεύει το υφιστάμενο καθεστώς στα Στενά της Ταϊβάν». Η Ταϊπέι κατηγόρησε το Πεκίνο για «ψυχολογικό πόλεμο».

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Ηφαίστειο εξερράγη κοντά στο Ρέικιαβικ (Photos/Videos)

Πώς την… πάτησε ο ερωτιάρης Κλάιντ (Photos)

Δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν διεθνή έρευνα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:24