search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09
MENU CLOSE

Archie Battersbee: Η δραματική ιστορία του 12χρονου, που συγκλόνισε τον κόσμο (videos)

05.08.2022 12:28
archie_new

Η ιστορία του Άρτσι Μπάτερσμπι έχει προδιαγεγραμμένο τέλος, αλλά μέχρι τότε, έχει γίνει σήριαλ στο οποίο έχουν παγιδευτεί οι τραγικοί γονείς, γιατροί, δικηγόροι και πολιτικοί.

Το 12χρονο αγόρι σύμφωνα με τους γιατρούς είναι εγκεφαλικά νεκρό. Σύμφωνα με τη μητέρα του δείχνει σημάδια ζωής. Οι γιατροί λένε ότι το παιδί δεν έχει καμία τύχη και πρέπει να αφαιρέσουν το οξυγόνο που το κρατάει στη ζωή για να το αφήσουν να έχει ένα αξιοπρεπές τέλος. Η μητέρα λέει πως ακόμα κι αν αφαιρέσουν το οξυγόνο, θα του δίνει αέρα στόμα με στόμα.

Ποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί την απόγνωση μιας μητέρας που αρνείται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το παιδί της πεθαίνει;

Η οικογένεια του Άρτσι έχει κάνει έναν αξιοθαύμαστο αγώνα διεκδικώντας τη συνέχιση της νοσηλείας του παιδιού, που διατηρείται στη ζωή με τεχνητούς τρόπους. Η τελευταία γραμμή άμυνας της οικογένειας είναι το αίτημα να μεταφερθεί ο Άρτσι σε άσυλο, όπου μπορεί να φύγει από τη ζωή «με αξιοπρέπεια».

Οι γιατροί του Royal London Hospital, στο Γουάιττσαπεπ του ανατολικού Λονδίνου, λένε πως η κατάστασή του είναι πολύ ασταθής για να μεταφερθεί εκτός νοσοκομείου και προσθέτουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού να παρατείνεται η ζωή του με τεχνητά μέσα. Μάλιστα επισημαίνουν πως αν μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε ένα άσυλο «θα επιταχυνθεί η επιδείνωση της κατάσταση, δηλαδή θα γίνει αυτό που η οικογένεια προσπαθεί να αποφύγει, ακόμα κι αν στη διαδρομή έχει δίπλα του τα μηχανήματα και το προσωπικό που χρειάζεται».

Το τι θα γίνει τελικά θα το αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο. «Προσεύχομαι να πάρει το δικαστήριο την σωστή απόφαση», λέει η μητέρα, «αν μας αρνηθούν το δικαίωμα να τον μεταφέρουμε σε άσυλο  και αρνηθούν στο παιδί την χορήγηση οξυγόνου, αυτό θα είναι απάνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με την αξιοπρέπεια του Άρτσι».

Ο 12χρονος Άρτσι έχει πέσει σε κώμα αφότου τον βρήκε η μητέρα του αναίσθητο, στο σπίτι τους, στο Σάουεντ του Έσεξ, τον Απρίλιο.

Η μητέρα λέει πως δεν έχει ούτε μια στιγμή που μπορεί να μένει μόνη της με το παιδί, αφού χρειάζεται να βρίσκονται διαρκώς δίπλα του νοσοκόμες. Και ζητάει να της επιτρέψουν να το πάρει από το νοσοκομείο και να το μεταφέρει σε κάποιο άσυλο «για να περάσουμε μαζί τις τελευταίες στιγμές του, μόνοι μας».

Όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταφερθεί και η οικογένεια έκανε έφεση, ελπίζοντας ότι οι δικαστές  θα προσεγγίσουν διαφορετικά το δράμα που ζουν.

Ο Άρτσι, ο Τσάρλι κι ο Άλφι

Η υπόθεση αυτή, που έχει συγκλονίσει τη βρετανική κοινή γνώμη, δεν είναι η πρώτη. Ο Τσάρλι Γκαρντ και ο Άλφι Έβανς ήταν παιδιά που έπασχαν από χρόνιες παθήσεις. Οι γονείς τους αρνούνταν να δεχτούν ότι το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο. Έκαναν εκστρατείες στα social media και ανέθεσαν σε δικηγόρους να αναδείξουν τις υποθέσεις τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας ότι δεν έκαναν όσα μπορούσαν για τα παιδιά. Ήταν απεγνωσμένοι αγώνες από τους γονείς για να ελέγξουν τις ζωές των παιδιών, που δυστυχώς δεν είχαν καμία τύχη.

Τόσο σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, όσο και με τον Άρτσι, συγκρούονται από τη μία πλευρά η αγάπη των γονιών και από την άλλη η επιστημονική λογική. Αλλά  σε αυτή τη σύγκρουση βρίσκουν χώρο διάφοροι που δηλώνουν γιατροί και υπόσχονται θαύματα, πολιτικοί – όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που έδωσε πολλά χρήματα στην οικογένεια του Τσάρλι Γκαρντ για να προωθήσει τη δική του πολιτική ατζέντα- η καθολική εκκλησία, και διάφοροι ακτιβιστές που μάχονται κατά των αμβλώσεων.

Το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, που παλεύουν για να βοηθήσουν τα παιδιά βρίσκονται στη μέση μιας έντονης διαμάχης και το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να βγει νικητής από ένα τέτοιο  πεδίο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλούνται οι δικαστές να κρίνουν ποιο θα είναι το «καλύτερο» αποτέλεσμα για ένα παιδί που δεν έχει ελπίδες να ζήσει… Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την ίδια ένταση και  το ίδιο πάθος, ώσπου κάθε λογική τοποθέτηση εξαντλείται.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανατρέψει την όποια απόφαση πάρει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο και έτσι η ζωή του Άρτσι μπορεί να τερματιστεί αμέσως μόλις αποσυνδεθεί από την παροχή οξυγόνου. Ίσως και σήμερα. Η μητέρα όμως ζητά από το δικαστήριο να πάρει το παιδί της σε άσυλο. Ένα παιδί που δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει, δεν ελέγχει το μυικό του σύστημα και το οποίο η μητέρα του θέλει να οδηγήσει σε ένα άσυλο «για να πεθάνει με αξιοπρέπεια».

Είναι απολύτως κατανοητή η άρνηση της μητέρας να δεχτεί ότι το παιδί της πεθαίνει. Και όταν ακούει τους γιατρούς να λένε πως δεν υπάρχει τρόπος και λόγος να κρατιέται άλλο το παιδί στη ζωή με τεχνητά μέσα, τότε η μητέρα στρέφεται κατά των γιατρών.

Ο Άρτσι βρέθηκε αναίσθητος στις 7 Απριλίου, η μητέρα του πιστεύει ότι προσπάθησε να παίξει ένα ακραίο παιχνίδι πρόκλησης στο TikTok και έχασε τις αισθήσεις του. Λέει πως ο Άρτσι αντιδρά, άρα υπάρχει ελπίδα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως βελτιώνεται η κατάστασή του, αντιλέγουν οι γιατροί. Ο Άρτσι υπέστη μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη την στιγμή του ατυχήματος. Ένα παιδί που είχε πάθος για τη ζωή καθηλώθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη.

Και πλέον έχει φτάσει η ώρα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα: το τέλος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ δείχνει την τσιγκουνιά του: Έθαψε την Ιβάνα σε γήπεδο γκολφ για να γλιτώσει φόρους

Τραγωδία στην Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 40 νεκροί από φωτιά σε νυχτερινό κέντρο (photos/video)

Απίστευτο περιστατικό στη Βρετανία: Γονείς δίνουν σφηνάκια βότκα σε μωρό! (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:08