ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 19:41
MENU CLOSE

Δήλωση Μητσοτάκη: Η στρατηγική διαχείρισης του σκανδάλου των υποκλοπών

08.08.2022 15:38

Μερικά πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από τούδε η κυβέρνηση για το «τσουνάμι» των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ προκύπτουν από τη δήλωση του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ωστόσο, από τη δήλωση του πρωθυπουργού έλειψε η «συγγνώμη» προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ορισμένα ρεπορτάζ είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει.

Δεύτερον: Ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της υπηρεσίας λέγοντας ότι «απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της» και κατέθεσε σειρά προτάσεων, περισσότερο γραφειοκρατικού χαρακτήρα, ενώ ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, μέσω ΠΝΠ, σε «αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις».

Επίσης ζήτησε προτάσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΕΥΠ θα παραμείνει υπό τον έλεγχό του, λέγοντας ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου».

Τρίτον: Έθεσε σε αδρές γραμμές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», όπερ μπορεί να μεταφραστεί σε «κλειστές» συνεδριάσεις και επίκληση απορρήτου.

Τέταρτον: Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στο ειδικό κατασκοπευτικό λογισμικό Predator –υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Ν. Ανδρουλάκης προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα «χακαρίσματος» του κινητού του από το συγκεκριμένο spyware. Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά, είχε δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες» και μένει να φανεί αν το θέμα θα συζητηθεί και πώς στην Εξεταστική Επιτροπή.

Πέμπτον: Εδωσε «θεσμικό» χαρακτήρα στην όλη υπόθεση λέγοντας ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη» εξαίροντας τον ρόλο της ΕΥΠ σε περιπτώσεις όπως στον Έβρο.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: «Κοινοβουλευτικός έλεγχος για την ΕΥΠ – Μοντέλο συγκεντρωτικής εξουσίας από τον Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Περιμένουμε να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα και να μην συνεχίσει την αυτογελοιοποίηση

ΠΑΣΟΚ: Βλέπουν ευθύνες Μητσοτάκη και περιμένουν απαντήσεις – «Γιατί παρακολουθούσαν το κινητό Ανδρουλάκη» (Videos)

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 19:41
Exit mobile version