search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:24
MENU CLOSE

Πρόκληση από τον Ερντογάν: Επιθεώρησε από το αεροπλάνο το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν – Η πορεία του πλοίου (Photos/Videos)

09.08.2022 15:42
erdogan1_new

Νέα πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο τούρκος πρόεδρος επιθεώρησε το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν κι αφού συζήτησε με αξιωματούχους, ξεκίνησε η φιέστα για τον απόπλου του.

Λίγο νωρίτερα, σε μια επίδειξη ισχύος, ο Ερντογάν πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο twitter.

«Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν θα ξεκινήσει για την πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο. Η αποστολή του θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία δηλώνοντας ενθουσιασμένος που ανοίγουν «λαμπροί ορίζοντες για το μέλλον» της Τουρκίας.

Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και γεώτρησης σε περιοχές «εντός της δικαιοδοσίας της». «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός γι’ αυτό» είπε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν προορισμός του γεωτρύπανου είναι η τοποθεσία Yörükler-1,55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, των τουρκικών ακτών της Αττάλειας. Η περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο είναι βόρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ενθουσιασμένος τόσο για το πλοίο όσο και για το μέλλον της χώρας. «Τα τελευταία 20 χρόνια φέραμε έργα και υπηρεσίες αιώνων στη χώρα μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λύσει την μεγάλη εξάρτηση από την ξένη ενέργεια. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν διαδικασίες με εγχώριο εργατικό δυναμικό, υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία.

Η φιέστα στήθηκε παρουσία σημαντικού αριθμού Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και με φόντο το μήκους 238 μέτρων πλοίο.

Με πλήρωμα 200 ατόμων, και δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το νεότερο και ισχυρότερο του στόλου της, αναμένεται να εξυπηρετήσει τους στόχους της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Η πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα κρίνει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς θεωρείται πιθανό το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί και προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι πιθανότητες να βάλει πλώρη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν είναι πολλές, ωστόσο, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η τουρκική navtex

Αμέσως μετά την ομιλία Ερντογάν εκδόθηκε και η τουρκική navtex για την πορεία του γεωτρύπανου.

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA

  1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;
    36 03.87 N – 031 54.26 E
    36 05.88 N – 031 54.23 E
    36 05.90 N – 031 56.70 E
    36 03.90 N – 031 56.73 E
    10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αποκαλύψεις για Τραμπ: Έσκιζε έγγραφα και τα πετούσε σε τουαλέτες του Λευκού Οίκου! (photos)

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής Issey Miyake

Τζο Μπάιντεν: Viral η… μάχη να φορέσει το σακάκι του (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:23